Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη δράση του «μαϊμού» γιατρού -Πώς οδήγησε τα θύματά του στον θάνατο!

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση του 47χρονου γιατρού «μαϊμού», ο οποίος εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, πουλώντας τους ψεύτικες ελπίδες για την αντιμετώπιση δύσκολων ασθενειών.

Μάλιστα, σε τρεις περιπτώσεις, οι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Ο υποτιθέμενος γιατρός, εκμεταλλευόταν τον ανθρώπινο πόνο των και τους έπειθε ότι με τις δικές του ανορθόδοξες συμβουλές και πρακτικές, οι αγαπημένοι τους άνθρωποι θα γίνονταν καλά. Με θράσος μάλιστα, απαιτούσε να κόψουν και τη φαρμακευτική αγωγή που τους είχε δοθεί, ενώ τους αποσπούσε τεράστια χρηματικά ποσά, με τον ίδιο να ζει μια πολυτελή ζωή.

Οι συγγενείς των θυμάτων του, του Θεοδόση, της Δέσποινας και της κόρης του Στέλιου, αναζητούσαν απελπισμένοι τρόπους σωτηρίας των δικών τους ανθρώπων. Ο 47χρονος «Νίκος Κόντος», όπως παρουσιαζόταν, εκμεταλλευόταν τον φόβο και την αγωνία των ανθρώπων και πήγαινε σε μοναστήρια προκειμένου να εντοπίσει τα επόμενα θύματά του.
Χωρίς ίχνος ντροπής, ο αδίστακτος εκμεταλλευτής του ανθρώπινου πόνου. όταν τον έπιασαν είπε: «Εγώ βοηθάω τον κόσμο, όποιος δεν έχει χρήματα του τα δίνω δωρεάν ή τα πληρώνω εγώ και όταν μετά βρει λεφτά μου τα δίνει». Σύμφωνα με τους αστυνομικούς όμως, περιόριζε το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, δυσχέραινε την ποιότητα της ζωής τους, ενώ η διακοπή της θεραπείας τους και τα δικά του «γιατροσόφια» προκαλούσαν την ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους και τελικά τον θάνατο…

Οι δύο εμπλεκόμενοι γιατροί, που κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος, υποστηρίζουν ότι δεν ήταν παρόντες όταν ο «γιατρός» έκανε ενέσεις αρτεμισίνης για… ελονοσία στα ανήλικα παιδιά και τον ηλικιωμένο, ή ότι δεν ήταν εκεί όταν τους εξέταζε. Οι συγγενείς όμως των θυμάτων, τους διαψεύδουν.

Εκτός από όλα αυτά, ο δήθεν γιατρός, υποσχόταν ότι μπορεί να κάνει μεταθέσεις στρατιωτών και ότι βοηθά αστυνομικούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εξαπατημένου αγγειοχειρουργού, τον οποίο θα έκανε… Ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, τον έβαλε να αγοράσει στολή για την ορκωμοσία, που είχε αναβληθεί λόγω… κορωνοϊού, και του πήγε το ξίφος!

Επίσης, ο «γιατρός Κόντος» έφτιαξε εταιρεία με έδρα την Σαουδική Αραβία για τη διαμεσολάβηση αγοραπωλησίας 1.200 στρεμμάτων γης στην Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι το 60% των μετοχών θα είχαν στελέχη του… ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στην κυβέρνηση.

Η επιδείνωση του Θεοδόση
Στις 20 Μαΐου 2019 η οικογένεια του Θεοδόση από τις Σέρρες υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν δώσει 22.000 ευρώ. Το παιδί έπασχε από γλοιοβλάστωμα εγκεφάλου, διαγνωσθέν το 2014. Ο Θεοδόσης είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου στη Γερμανία και στη συνέχεια υπεβλήθη σε χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σύμφωνα με ιατρικά πρωτόκολλα.

Κάποια στιγμή παρουσίασε αύξηση του όγκου και η πρόταση των γιατρών ήταν ο συνδυασμός χημειοφαρμάκων με αποτέλεσμα η νόσος να πάψει να εξελίσσεται και «να φρενάρει». Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενώ υπήρχε προετοιμασία για νέα χειρουργική επέμβαση, ο Θεοδόσης παρουσίασε νέα υποτροπή.

Οι γονείς του έμαθαν από έναν ηγούμενο της Μονής Καρακάλου στο Άγιο Όρος την ύπαρξη του «Νίκου Κόντου». Ήρθαν σε επαφή μαζί του μέσω της κόρης του 76χρονου που έχασε και εκείνος τη ζωή του, μετά τα «γιατροσόφια» του, η οποία παραπλανημένη και εκείνη τον παρουσίασε ως έναν βαθιά θρησκευόμενο άνθρωπο και σπουδαίο γιατρό με απίστευτες γνώσεις και εμπειρίες.

Αρχικά, ο «Κόντος» συνέστησε στον άτυχο Θεοδόση, αυστηρή διατροφή. Στη συνέχεια θα έπρεπε να ακολουθήσει την «πρωτοποριακή» φαρμακευτική αγωγή του. Κατά το χρονικό διάστημα της… θεραπείας, ο «Κόντος» συναντούσε τους γονείς και τον Θεοδόση σε γνωστό ξενοδοχείο και ιατρικό κέντρο για αιμοληψία στο γραφείο ενός εκ των γιατρών. Εκεί έκανε ενέσεις αρτεμισινίνης για την… ελονοσία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν έβλεπε εξετάσεις και γνωματεύσεις άλλων γιατρών, τις απαξίωνε και έγραφε «λάθος διάγνωση-εκτίμηση-μελέτη».

Όταν πλέον ο Θεοδόσης δεν μπορούσε να συνεχίσει την θεραπεία Κόντου λόγω δυσκολίας στην κατάποση αλλά και συνεχιζόμενων εμετών, η οικογένεια άρχισε να έχει τις αμφιβολίες της για τον δήθεν γιατρό. Στις 11 Δεκεμβρίου 2016 ο Θεοδόσης εισήχθη σε κωματώδη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Φεβρουαρίου 2017.

Η ίδια περίπτωση της Δέσποινας
Από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017, οι γονείς της Δέσποινας του είχαν δώσει περίπου 19.500 ευρώ. Το άτυχο κορίτσι είχε την ίδια ασθένεια με τον Θεοδόση, είχε υποβληθεί και εκείνη σε χειρουργική επέμβαση στην Γερμανία και είχε ακολουθήσει την ίδια ιατρική πρακτική.

Πληροφορήθηκαν για τον «Κόντο» από την μητέρα του Θεοδόση, με την οποία ήρθαν σε επαφή μέσω φιλικού τους προσώπου που γνώριζε ότι τα παιδιά τους έπασχαν από την ίδια ασθένεια. Η διαδικασία που ακολούθησε κι εδώ, ήταν η ίδια με του Θεοδόση.

Στις 30 Απριλίου 2017 η Δέσποινα εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με συμπτώματα ραγδαίας επιδείνωσης. Ο Κόντος επισκέφθηκε την Δέσποινα στις 03:00 τα ξημερώματα της 3ης Μαΐου 2017 και πρότεινε στους γονείς να την χειρουργήσει ο ίδιος ξανά. Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν, και παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση έως και τις 21 Ιουλίου 2017 όταν έπεσε σε κώμα και έχασε την μάχη στις 7 Οκτωβρίου 2017.

Ο Στέλιος χειροτέρεψε με τη «θεραπεία» του «γιατρού»
Η κόρη του ηλικιωμένου θύματος, επιβεβαίωσε ότι εκείνη είχε συστήσει στη μητέρα του Θεοδόση, τον «γιατρό». Η ίδια τον είχε γνωρίσει στα τέλη του 2015 μέσω της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Πηλίου, όταν ο πατέρας της είχε διαγνωστεί με καρκίνο παχέος εντέρου. Είχε ενημερωθεί ότι ο «Κόντος» είχε βοηθήσει μία Μοναχή της αδελφότητας, που έπασχε από καρκίνο στο συκώτι.

Ετσι, εμπιστεύτηκε κι εκείνη τον άνθρωπο που τόνιζε τη σχέση του με τον Θεό χρησιμοποιώντας πάντα την χαρακτηριστική φράση «ΜΗ ΦΟΒΟΥ». Η γυναίκα, κατέβαλε στον «Κόντο» 17.000 ευρώ. Όταν άρχισε την «πρωτοποριακή θεραπεία» του, ο πατέρας της άρχισε «να πέφτει», όπως καταθέτει, και να φαίνονται τα σημάδια της ασθένειας, έντονα από τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ απεβίωσε στις 2 Μαρτίου 2017.

Η κόρη του 76χρονου είχε επισκεφθεί τον «Κόντο» στο ιατρείο αγγειολόγου-αγγειοχειρουργού, συγκατηγορούμενο του, χωρίς καμία εξέταση. Τον συνάντησε επίσης σε μία κλινική, ως «γιατρό» που είχε σημαντική συμβολή στην χειρουργική επέμβαση μιας μοναχής, ενώ πληροφορήθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 χειρουργήθηκε και άλλη μοναχή από το ίδιο μοναστήρι, όπου τον… συντονισμό και την θεραπεία είχε ο «Κόντος». Τον αναγνώρισε στις φωτογραφίες που της έδειξαν οι αστυνομικοί και σε ποσοστό 85% τον συγκατηγορούμενο αγγειολόγο.

Περιέθαλψε «αφιλοκερδώς» μοναχές
Οπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το σχέδιο δράσης του, ο «Κόντος» το είχε στηρίξει στα μοναστήρια. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο «γιατρός Κόντος» ανέλαβε μία μοναχή από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου, η οποία διαγνώσθηκε με μεταστατικό καρκίνο στο συκώτι το 2016. Η μοναχή είχε πληροφορηθεί την ύπαρξή του και η γνωριμία τους έγινε σε γνωστό νοσοκομείο της Αθήνα.

Μέσω της μοναχής γνώρισαν τον «Κόντο», άλλες επτά μοναχές, οι οποίες τον επισκέφθηκαν, από τις οποίες λέγεται ότι δεν πήρε χρήματα.

Παρουσιαζόταν ως ανιψιός εφοπλιστή
Ένας γιατρός-αγγειοχειρουργός, τον είχε γνωρίσει το 2017 μέσω του συγκατηγορούμενου αγγειοχειρουργού, και του συστήθηκε ως «νευροογκολόγος» ανιψιός εφοπλιστή, με μητέρα νευροχειρουργό και πατέρα αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ και η σύζυγός του, όπως του είχε πει, είναι κόρη άλλου εφοπλιστή.

Ο «Κόντος», σύμφωνα με την κατάθεση του γιατρού, ήταν παρών στην εισαγωγή των ασθενών, στις επισκέψεις ιατρών, στο εξιτήριο, χωρίς ποτέ να φορά ιατρική μπλούζα. Κάποιες φορές, του έφερνε εξετάσεις ασθενών για αξιολόγηση γι’ αυτό του επέτρεπε να χρησιμοποιεί το γραφείο του, όταν απουσίαζε, για να εξετάζει τους ασθενείς του.

Τι πρόδωσε τον δήθεν γιατρό
Σύμφωνα με τον γιατρό-μάρτυρα, από τις αρχές της γνωριμίας του με τον «Κόντο» διατηρούσε αμφιβολίες για όσα του έλεγε, ως απόστρατου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, ως υψηλόβαθμου διοικητικού στελέχους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, για τις γνωριμίες του με υψηλόβαθμα στελέχη του πολιτικού κόσμου και της Ελληνικής Αστυνομίας, τις σχέσεις του με το Βατικανό ακόμη και με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, διαπίστωσε λάθη στη γλώσσα, που χρησιμοποιούσε ο «Κόντος» για ιατρικά θέματα.

Στο χειρουργείο ασθενή, ο γιατρός-μάρτυρας διαπίστωσε ότι ο «Κόντος» δεν ήξερε καμία από τις διαδικασίες αποστείρωσης πριν από χειρουργική επέμβαση, ενώ και μετά από αυτή σκούπισε το ιδρωμένο μέτωπό του, κάτι που προκάλεσε την απομάκρυνσή του από το χειρουργείο.

Η εμπλοκή των άλλων γιατρών
Η μητέρα του Θεοδόση, επιβεβαίωσε ότι στις 26 Νοεμβρίου 2016 σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο στην Αργυρούπολη, όπου το παιδί της υπεβλήθη σε μαγνητική, αιματολογικές εξετάσεις και ένεση αρτεμισίνης από τον «Κόντο», ήταν παρών ο δεύτερος συγκατηγορούμενος ιατρός γενικής ιατρικής.

Μάρτυρες της οικογένειας της Δέσποινας επιβεβαίωσαν ότι ήταν παρόντες στην χορήγηση ένεσης αρτεμισίνης από τον «Κόντο» και στην επίσκεψή του ξημερώματα της 3ης Μαΐου 2017 στο Παίδων. Επιπλέον, ένας από τους μάρτυρες συνάντησε τον ιατρό γενικής ιατρικής κατά την πραγματοποίηση μαγνητικής τομογραφίας στη Δέσποινα σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Οι μάρτυρες αναγνώρισαν κατά 99%, στις φωτογραφίες που τους έδειξαν οι αστυνομικοί, τον «Νικόλαο Κόντο» και με απόλυτη βεβαιότητα τον ιατρό γενικής ιατρικής και συγκατηγορούμενο.

Ο γιατρός γενικής ιατρικής, όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς αν γνωρίζει κάποιον «Νίκο Κόντο», αρχικά κατέθεσε ότι δεν τον γνωρίζει. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, ανέφερε ότι τον γνώρισε στα τέλη του 2014 από άλλον γιατρό στο Κέντρο Υγείας Βάρης. Επικοινώνησε μαζί του για την παρασκευή κοκτέιλ βοτάνων που θα βοηθούσε την μητέρα του, η οποία έπασχε από καρκίνο παχέος εντέρου σε τελευταίο στάδιο.

Του είχε συστηθεί ως παιδονευροχειρουργός και του είχε δείξει κάρτα εθελοντή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ο κατηγορούμενος σε βαθμό πλημμελήματος γιατρός, κατέθεσε ότι «Κόντος» εχεί φέρει για εξετάσεις στο διαγνωστικό κέντρο που εργαζόταν, την Δέσποινα, τον Θεοδόση και δύο μοναχές από μοναστήρι της Αττικής. Στη συνέχεια της κατάθεσής του, υποστήριξε ότι ποτέ ο «Κόντος», δεν άκουσε να προτείνει θεραπευτική αγωγή, να βλέπει εξετάσεις μπροστά του ή να κάνει ενέσεις, όσο ο ίδιος ήταν παρών. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί έρχονται σε αντίθεση με τις μαρτυρίες των γονιών των δύο παιδιών που κατά τη διάρκεια των ενέσεων, τον αναγνώρισαν να βρίσκεται εκεί.

Συστηνόταν ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έταζε μεταθέσεις
Μία γυναίκα από την Λάρισα κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι ο σύζυγός της είχε γνωρίσει τον «Κόντο» σε επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, μαζί με τον κουμπάρο του, 3-4 χρόνια πριν πεθάνει ο άνδρας της στις 28 Απριλίου 2017. Ο «Κόντος» είχε συστηθεί ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και είχε προτείνει στον άνδρα της μια ολιστική θεραπεία με βότανα, υποστηρίζοντας «ότι θα γίνει καλά», καθώς έπασχε από γλοιοβλάστωμα, με ημιπάρεση στην δεξιά πλευρά του μετά από χειρουργείο αφαίρεσης μέρους του όγκου. Ο σύζυγός της παρέλαβε… τσάι-αχίλλεια και ένα μπουκάλι με υγρό από τον «Κόντο» χωρίς να καταβάλει χρήματα, ωστόσο δεν ακολούθησε την θεραπεία φοβούμενος λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του.

Ο «Κόντος» τον Μάρτιο του 2017 τους επισκέφθηκε στο σπίτι τους στη Λάρισα με στρατιωτική στολή… πιλότου. Τόσο πριν, όσο και μετά τον θάνατο του άνδρα της, ο «Κόντος» μεσολαβούσε για μεταθέσεις των παιδιών του στο στρατών. Ένας κουμπάρος του συζύγου της, πυροσβέστης, είχε συναντήσει και αυτός τον «Κόντο» στη Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος, ο οποίος συστήθηκε ως πιλότος, πνευματικό παιδί γέροντα και δεξί του χέρι. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι συνάντησε τον «Κόντο» πριν από δύο μήνες, ενώ είχε επικοινωνήσει μαζί του στις 10 Μαΐου 2020 για να πάνε μαζί στο Άγιο Όρος. Ο πυροσβέστης ισχυρίστηκε ότι ο «Κόντος» μεσολαβεί για μεταθέσεις στρατιωτών ενώ βοηθά ακόμη και αστυνομικούς.
iefimerida.gr