Ανησυχία σε Γαλλία και Ιταλία για σοβαρά συμπτώματα του κοροναϊού και σε νέους

Ανησυχία και φόβοι έρχονται από Γαλλία και Ιταλία σχετικά με την εξέλιξη του κοροναϊού, καθώς διαπιστώνεται ότι πλέον νοσούν με σοβαρά συμπτώματα και καταλήγουν στην εντατική ακόμη και άτομα ηλικίας 30 και 40 ετών, χωρίς επιβαρυμένη υγεία.

Ο επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Νοσοκομείου Τενόν στο Παρίσι, Ζιλ Πιαλού, δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Le Parisien: «Δεν είναι πλέον καθόλου σπάνιο να βλέπεις νέους ανθρώπους δίχως παθολογικά αίτια να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Ο κύκλος ανοίγει».  Ο Ντιλίλι Ανάε, επικεφαλής της Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο στο Γκαρς δυτικά του Παρισίου σημείωσε ότι και εκεί παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.

Πάντως Γάλλος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τους φόβους για πιθανή μετάλλαξη του κοροναϊού, υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα, αλλά αποδίδει τα κρούσματα στους νέους στην ραγδαία εξάπλωση και διασπορά, η οποία στατιστικά θα οδηγήσει σε ορισμένα σοβαρά κρούσματα και σε νεότερο πληθυσμό.

Ανησυχία είχε προκαλέσει και το δημόσιο διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό, την περασμένη Πέμπτη, στο οποίο ανέφερε: «Πρέπει να ετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα που θα επηρεάσει νεότερους ανθρώπους που είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ασθένεια που όμως πλέον θα χρειάζονται και αυτοί θεραπεία».

«Ο τύπος ασθενή αλλάζει»

Σημειώνεται ότι παρόμοια εξέλιξη υπάρχει και στην Ιταλία με τους ασθενείς με κοροναϊό να γίνονται όλο και νεότεροι. «Ο τύπος του ασθενή αλλάζει», υποστηρίζει ο Λούκα Λορίνι, επικεφαλής τμήματος αναισθησίας σε νοσοκομείο της Βόρειας Ιταλίας. «Είναι αρκετά νεότεροι, μεταξύ 40 και 45 ετών και τα περιστατικά είναι πιο περίπλοκα». Τον τελευταίο καιρό τα νοσοκομεία στη Λομβαρδία έρχονται αντιμέτωπα με όλο και παραπάνω περιπτώσεις ανθρώπων ηλικιών από 25 έως 50 ετών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.