«Ανοίγουν τα σύνορα»: Χωρίς να κάνουν τεστ για κορωνοϊό θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα!

H oικονομική καταστροφή που έχει προκληθεί λόγω του κορωνοϊού είναι τεράστια και ιδιαίτερα στους κλάδους που έχουν να κάνουν με μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών όπως ο τουρισμός και το logistics.

Έτσι λοιπόν οι κυβερνήσεις προσανατολίζονται ώστε οι οι ταξιδιώτες να μην κάνουν τεστ για τον κορωνοϊο και η λογική είναι απλή:

Εάν κάποιος πρέπει να περάσει εξονυχιστικούς ελέγχους για να κάνει διακοπές σε άλλη χώρα, απλούστατα θα προτιμήσει να κάτσει σπίτι του.

Άλλστε η ίδια η ΕΕ έδωσε ένα άτυπο «οκ» για να γίνει αυτό λέγοντας πως μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση μετακινήσεων μεταξύ χωρών που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο στο αεροπορικό ταξίδι ο ταξιδιώτης θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν,μεταξύ άλλων τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη όσο και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν το ταξίδι.

Από τις χώρες των Βαλκανίων τα σύνορα θα ανοίξουν και οδικώς με τους ταξιδιώτες να μην υπόκειται και σε αυτή την περίπτωση σε τεστ. Στόχος της Αθήνας είναι να ενισχυθεί ο τουρισμός με μεγάλη εισροή τουριστών από τα Βαλκάνια, κυρίως με οδικές μετακινήσεις, που από τη φύση τους παρουσιάζουν λιγότερα θέματα ασφαλείας.

Επίσης τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον μέτρα, πέραν των υποχρεωτικών.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα στις 15 Ιουνίου, ίσως και μαζί με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου.

Στα μέτρα ενίσχυσης περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κλάδους καθώς και η επιδότηση της εργασίας.

Συγκεκριμένα θα προβλέπονται μειώσεις ΦΠΑ για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενώ στο τραπέζι έχει «πέσει» και η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13%.

Όσο αφορά τις παρεμβάσεις στον κλάδο της εστίασης το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

pronews.gr