Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα: Τι προτείνουν οι ειδικοί – Κερδίζει έδαφος η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καταλήξει στις τελικές εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση, ώστε να αποφασισθούν ποια μέτρα θα ληφθούν για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και υπάρχουν φωνές που ζητούν ένα πιο «σκληρό» lockdown τύπου Μαρτίου, φαίνεται να υπερτερούν εκείνες που ζητούν πιο στοχευμένες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η ανοδική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην Αττική, κάτι που προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι συμπαρασύρει και τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές ναι μεν δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ανησυχητικά επίπεδα, όμως, προοιωνίζεται μια κατάσταση που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αν συνεχιστεί και κορυφωθεί η τάση αυτή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται ως πρόταση της Επιτροπής η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή στην περιοχή της Αττικής. Επίσης προτείνεται να υπάρξουν αυστηρότατοι έλεγχοι σε ό,τι αφορά το μέτρο της τηλεργασίας, το οποίο αυτή τη στιγμή είτε έχει ατονήσει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται καθόλου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται και τα σχολεία, καθώς πολλά μέλη της Επιτροπής το θέτουν επί τάπητος, τουλάχιστον όσον αφορά στα Γυμνάσια. Ωστόσο επειδή παιδίατροι και λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία των παιδιών, δεν αποκλείεται και την ερχόμενη εβδομάδα να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων ως έχει. Τέλος σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Προτεραιότητα όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι είναι να μειωθεί η κινητικότητα και αυτό πρέπει να γίνει με «χειρουργικές κινήσεις», με προτάσεις που θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα.

Στο κατακόκκινο είναι η Πάτρα, όπου εκεί αναμένεται να ληφθούν «σκληρά μέτρα», ενώ προβληματίζει και η Χαλκίδα και ενδέχεται και αυτή να «κλείσει». Εξετάζεται επίσης η περίπτωση στο Ρέθυμνο, ενώ χθες οι επιδημιολόγοι πρότειναν να «κοκκινίσει» και η Θεσσαλονίκη.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά το τρίπτυχο στο οποίο κινείται είναι καταρχάς ότι δεν θα ήθελε ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου, ότι θέλει σχολεία ανοιχτά και ανοιχτή την οικονομία στο μέτρο του δυνατού. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τέτοια ώστε να επιβάλουν ένα «σκληρό» lockdown. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, ενώ έμφαση δίνεται και στην οικονομία. Στόχος να παραμείνει ανοιχτή, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις και το κόστος.

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η κινητικότητα και το κατά πόσα αυτά που προτείνονται από την Επιτροπή μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη ιδιαίτερα για την Αττική, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 9 μ.μ. το Σαββατοκύριακο είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση στην κυβέρνηση. Θεωρούν όμως ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τις καθημερινές όπως επίσης και οι περιορισμοί στις διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι παντού. Προβληματισμός επικρατεί και για τα εμπορικά καταστήματα, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν ορισμένοι να σταματήσει το «click inside» για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει την κινητικότητα. Στην περίπτωση αυτή το «click away» θα εφαρμοζόταν για όλα τα καταστήματα. Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να δίνουν σημασία στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.