Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ανακούφιση για τα μέτρα μετά το «crash test» της Ανάστασης – Συλλογική υπακοή με «Πάσχα στα μπαλκόνια», για να έρθει πιο κοντά η κανονικότητα – Ελάχιστες «παραφωνίες»

Συλλογική υπακοή με «Πάσχα στα μπαλκόνια», για να έρθει πιο κοντά η κανονικότητα – Ελάχιστες «παραφωνίες» στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, την μαρίνα Φλοίσβου και τον Πειραιά – Ανοιχτοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία σήμερα – Εκπνέει τα μεσάνυχτα η τελευταία δέσμη μέτρων

Ανάσταση στις συλλογικές προσδοκίες για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα επέφερε η σχεδόν καθολική συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπεριορισμού τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κορύφωση των γιορτών του Πάσχα είχε τεθεί στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, καθορίζοντας καταλυτικά τις επόμενες κινήσεις, αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων.

Παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, η επίδειξη υπευθυνότητας από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη» από τα μπαλκόνια, ενισχύει τις προσπάθειες των ειδικών επιστημόνων και της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του «στρατηγικού σχεδίου» επαναφοράς στην καθημερινότητα, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί επί της αρχής, δηλαδή εντός του Μάϊου.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι παραβιάσεις στο πεδίο των μετακινήσεων υπήρξαν εξαιρετικά περιορισμένες, σε συνδυασμό με τα μεμονωμένα περιστατικά καταστρατήγησης των εκκλήσεων για αποφυγή συνωστισμού ερμηνεύονται και ως μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας να επιδείξει την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά, συνδράμοντας έμπρακτα στην ανάκτηση του χαμένου τρόπου ζωής.

Μετάβαση σε νέα εποχή

Με τα μηνύματα υπακοής να καταφθάνουν, άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου από τις βεράντες και τα μπαλκόνια όλης της χώρας, σήμα μετάβασης στην κανονικότητα έστειλε και με το πασχαλινό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Φέτος, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες. Αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας. Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε «γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται!»

Μονοψήφιες «παραφωνίες»

Στην ίδια κατεύθυνση, αντανάκλαση της κοινωνικής επιταγής για ταχεία επαναφορά στην πραγματική ζωή αποτέλεσαν οι άδειες εθνικές και επαρχιακές οδοί, η εικόνα της Αθήνας ως έρημης πόλης, οι κενές επισκεπτών παραλίες και πλατείες, σε αντιδιαστολή με τα μπαλκόνια και τις ταράτσες, που μετατράπηκαν σε εορταστικές «προστατευόμενες ζώνες» για την ανταλλαγή πασχαλιάτικων ευχών και την κατανάλωση του οβελία.

Τη γαλήνη της εθνικής υπευθυνότητας από άκρη σε άκρη της χώρας τάραξαν, ωστόσο, χθες μεμονωμένα περιστατικά «ανυπακοής», όταν αρκετοί Αθηναίοι επέλεξαν την μαρίνα του Φλοίσβου για…σωματική άσκηση, παρά τις οδηγίες αποφυγής συγχρωτισμού, περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο κυρίως το απόγευμα, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Εξίσου ανησυχητικές για τη δημόσια υγεία ήταν οι εικόνες από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης και τον Πειραιά, όταν κάτοικοι κατέβηκαν στο οδόστρωμα, για να πιαστούν χέρι χέρι, χορεύοντας ανήμερα το Πάσχα και παρά την πανδημία.

Ελάχιστες παραβάσεις

Οι ελάχιστες εξαιρέσεις μπορεί να σήμαναν συναγερμό, αλλά κάθε άλλο παρά παρακίνησαν και άλλους πολίτες να ακολουθήσουν το «παράδειγμα», την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα βαίνει σημαντικά μειούμενος, καθώς μόνο 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν το Μεγάλο Σάββατο.

Η καθοδική πορεία που φαίνεται να παρουσιάζει η εξάπλωση της νόσου επί ελληνικού εδάφους εξηγεί και τα ελάχιστα περιστατικά παραβάσεων ως προς τις μετακινήσεις, τα οποία επιβεβαίωσε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του διημέρου. Με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιθεωρούν από ξηράς και αέρος την τήρηση των μέτρων, 85 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν το Μεγάλο Σάββατο και 52 παραβιάσεις αντίστοιχα χθες, συνοδευόμενες από διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ. Σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν χθες και οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, οι οποίες έφτασαν τις 51 και συνολικά τις 930 από την εκκίνηση της εφαρμογής των μέτρων.

Στον περιορισμό της γενικευμένης «ανταρσίας» συνέβαλε και η κλιμάκωση των μέτρων αυτοπεριορισμού στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς κάθε παράβαση για το τριήμερο του Πάσχα επισείει 300 ευρώ πρόστιμο στον οδηγό, 150 στον συνοδηγό και 60 ημέρες αφαίρεση πινακίδων, με τα νέα μέτρα να παραμένουν σε ισχύ έως σήμερα τα μεσάνυχτα. Εξίσου εντατικά ελέγχεται και τυχόν κατάχρηση της δυνατότητας μετακίνησης Β4 (παροχή βοήθειας για λόγους ανάγκης), για την οποία επιβάλλονται ομοίως οι παραπάνω ρυθμίσεις.

Ανοιχτά φούρνοι και ζαχαροπλαστεία

Το στοίχημα της πάνδημης συμμόρφωσης των πολιτών με τους κανόνες προστασίας -ώστε να διαφυλαχθεί το θετικό κεκτημένο ως προς τη διασπορά του κορονοϊού και στις ημέρες του Πάσχα- που φαίνεται να κερδήθηκε το προηγούμενο διήμερο, παρουσιάζει μειωμένες πιθανότητες να χαθεί σήμερα, αφού τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά, περιορίζοντας τις όποιες πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων συνωστισμού. Αντίθετα, ανοιχτά θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βασικές καταναλωτικές ανάγκες, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.