Αποκαλυπτική έκθεση της Ε.Ε.: Η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία και «σπρώχνει» τους μετανάστες να περνάνε στην Ελλάδα!

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» αποδεικνύει αυτό που μήνες τώρα γνωρίζουν όλοι, αλλά κωφεύουν: πως η Τουρκία δεν εφαρμόζει καμία συμφωνία για το Μεταναστευτικό και έχει ανοίξει τις ροές της προς την Ελλάδα.

Αυτό είναι ξεκάθαρο από την εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φέρνει στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα και αναφέρει ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη αυξήθηκαν 46% από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Die Welt», το 2019 εισήλθαν στην Ε.Ε. 70.002 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 47.847 το 2018.

Από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή λίγο λιγότεροι από 68.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μπήκαν στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, στην Ιταλία κατάφεραν να εισέλθουν μόλις 1.803 πρόσφυγες και μετανάστες, 261 μπήκαν στην Κύπρο και 197 στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, από τους 68.000 -που, σημειωτέον, είναι όσοι έχουν καταγραφεί-, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι από τη Συρία. Συγκεκριμένα, προέρχονται από τη Συρία το 14%, από το Αφγανιστάν το 30% και ακολουθούν οι μετανάστες από το Πακιστάν (9,5%), το Ιράκ (8%) και την Τουρκία (5%).

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ροές από την Αφρική.

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση γίνεται στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου που δεν είναι μόνο υπερπλήρεις, αλλά στενάζουν.

Στους καταυλισμούς ζουν σήμερα πάνω από 40.000 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν υποδομές μόλις για 8.530.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία φαίνεται πως δεν τηρεί τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση που υπέγραψε με την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2016.

Κατά την έκθεση της Ε.Ε., η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε προ ημερών στις Βρυξέλλες ότι σε πολυάριθμες περιπτώσεις η Τουρκία αρνείται πλέον εδώ και εβδομάδες τη συνεργασία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν περιστατικά όπου, ενώ η τουρκική ακτοφυλακή είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τους Έλληνες για πλοιάρια προσφύγων, δεν παρενέβη, επιτρέποντας έτσι να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Το βάρος στην Ελλάδα
Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ε.Ε. από την Τουρκία το 2019

Ελλάδα          67.741            96,8%
Ιταλία              1.803             2,57%
Κύπρος               261             0,37%
Βουλγαρία          197              0,28%
Χώρες προέλευσης

Η προέλευση μεταναστών και προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία το 2019

Αφγανιστάν     30%
Συρία              14%
Πακιστάν         9,5%
Ιράκ                   8%
Τουρκία              5%
«Η Ελλάδα να περιμένει 100.000 το 2020!»
Την παραπάνω δήλωση έκανε σε γερμανικά ΜΜΕ ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής της κυβέρνησης, Μάνος Λογοθέτης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ξεκάθαρα πιο κρίσιμη» συγκριτικά με το 2015, όταν και ξεκίνησαν οι μαζικές αποχωρήσεις από τη Συρία.

«Η Ελλάδα προβλέπει ότι περίπου 100.000 αιτούντες άσυλο θα καταφθάσουν στα νησιά της από την Τουρκία μέσα στο 2020», δήλωσε στον όμιλο γερμανικών ΜΜΕ Funke Mediengruppe την Τετάρτη ο κ. Λογοθέτης.

«Η κρίση είναι σε εξέλιξη και είναι σοβαρή» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι με βάση τα δεδομένα (τους περασμένους έξι μήνες στην Ελλάδα έφτασαν 45.000 πρόσφυγες) η κατάσταση είναι «ξεκάθαρα πιο κρίσιμη» για την Ελλάδα συγκριτικά με την μεταναστευτική κρίση του 2015.

Αυτή τη στιγμή, γράφει η DW, πάνω από 41.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αναμονή στα διαβόητα κέντρα μεταναστών των νησιών, όπως στη Μόρια της Λέσβου και στο Βαθύ της Σάμου, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, δηλ. το 2016.

Ο κ. Λογοθέτης ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να απελάσει 10.000 αιτούντες άσυλο στην Τουρκία. Για να προχωρήσει, όμως, με αυτό το σχέδιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί 270 ελεγκτές για τις αιτήσεις ασύλου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.