Προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στη νέα δομή όσοι ζουν στο δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε αύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής, γίνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι επιχειρήσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων και δυο μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και δεκάδων μικρών βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας με τρόφιμα, δεν έχουν λειτουργήσει από την περασμένη Τετάρτη.
Με ένα φυλλάδιο που ετοιμάζεται στη γλώσσα τους, θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το ότι από το πρωί εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.
Στο μεταξύ, 14 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού στη διάρκεια της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.
Μηταράκης: Υποχρεωτική η εγκατάσταση στη νέα δομή
Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM 90,1”, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, τόνισε τα εξής: “Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πιέσεις κι αν ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική. Από την αρχή του χρόνου έχουμε μειώσει τις ροές κατά 80%. Κάναμε με οργανωμένο τρόπο την μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έγινε μέχρι σήμερα. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτοί θα μετακινηθούν και θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Από κει και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους -τους οποίους η αστυνομία τους ξέρει πολύ καλά- να δημιουργούν προβλήματα. Η παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί, δείχνει την μεγάλη σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στο να μην επιτρέψουμε φαινόμενα μη σεβασμού της Ελληνικής νομοθεσίας”.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “υπό καθεστώς εκβιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν οι υπερδραστήριοι μετανάστες – για να δανειστώ την φράση του πρωθυπουργού- που σχετίζονται και με την φωτιά που μπήκε”. Η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, “να εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει”.
Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Λέσβο η Υπηρεσία ασύλου ξεκινά τηλεσυνεντεύξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους βρίσκονται μέσα στη νέα προσωρινή δομή του Πεδίου Βολής, ενώ όλα τα προηγούμενα ραντεβού ακυρώνονται.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “μόνιμη δομή θα υπάρξει στη Λέσβο. Είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, αλλά και να προστατεύσει συνολικά την χώρα με την μείωση των μεταναστευτικών ροών”. “Ο ταχύς διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα των νήσων, η μείωση των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, όλα αυτά λειτουργούν παράλληλα και συνδυαστικά για να πετύχουμε αυτό που έγινε τους τελευταίους 8 μήνες. Δηλαδή, να έχουν μειωθεί οι ροές προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου κατά 80% και το καλοκαίρι κατά 90%. Η αποσυμφόρηση των νησιών με 25.000 μεταφορές από τον Ιανουάριο έως τώρα, έχει ήδη γίνει”, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα, επεσήμανε ότι όλες αυτές οι δράσεις έγιναν με το παράλληλο κλείσιμο δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας οι παραβατικοί Αφγανοί
Παράλληλα, προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η ομάδα των παραβατικών Αφγανών – εναντίον των οποίων εκκρεμούν και απορριπτικές αποφάσεις σχετικές με αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και οι οποίοι τρομοκρατούν πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες αποτρέποντας τους από το να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ – καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία.
Η συγκεκριμένη ομάδα εκτός των απειλών διαδίδει ψευδώς μεταξύ των χιλιάδων άστεγων και πυρόπληκτων ότι επίκειται μαζική αποχώρηση εφόσον επιμείνουν και παραμείνουν στην εθνική οδό, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φύγουν και αυτοί από το νησί.
Νέα διαδήλωση στον Καρά Τεπέ
Διαδήλωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα από πρόσφυγες και μετανάστες στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Παιδιά και γυναίκες-αιτούσες άσυλο έχουν μπει στις πρώτες γραμμές.
Η διαδήλωση γίνεται στο ύψος του μπλόκου της Αστυνομίας επί της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής, που εμποδίζει την είσοδο των μεταναστών και προσφύγων στην πόλη. Έτσι οι τελευταίοι παραμένουν στο δρόμο και στους παρόδιους χώρους για έκτη συνεχή μέρα.
Οι διαδηλωτές, κυρίως Αφγανοί, φωνάζουν «Αζαντί -Αζαντί» («ελευθερία» στα αφγανικά) και ζητούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αρνούμενοι να μετακινηθούν στη νέα προσωρινή δομή φιλοξενίας στο γειτονικό πεδίο βολής.
Κουμουτσάκος: Έτοιμες οι σκηνές για 5.000 ανθρώπους – Έχουν μπει 800-900
Την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με τον νέο χώρο υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως είπε «σταδιακά μια δραματική εξέλιξη ομαλοποιείται. Έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους. Έχουν μπει όλες οι δομές διοίκησης κι ιατρικής αντιμετώπισης».
Σημείωσε, όμως, ότι «το πρόβλημα μας είναι η μεγάλη άρνηση των ιδίων να επιτρέψουν στο ΚΥΤ. Ενώ έχουμε ανοίξει μια υποδομή για 5.000, έχουν επιστρέψει 800-900 στις σκηνές καθώς για πολλούς από αυτους η καταστροφή της Μόριας είναι αφορμή για να πιέσουν την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη».
«Εμείς στείλαμε μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος εξηγώντας ότι μπήκε φρένο με το μήνυμα αυτό σε όσους επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι το να βάζεις φωτιά παίρνει και επιβράβευση με μετακίνηση στην Ευρώπη».
«Η διαχείριση θα γίνει στο πεδίο και με όρους ανθρωπιστικούς και φροντίδας. Πέραν των ασυνόδευτων και των ευάλωτων δεν θα αφήσουμε προϋποθέσεις για δημιουργία τέτοιων μηνυμάτων» διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος..
Πραγματοποιούνται, μάλιστα, μαζικά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν σε 15 λεπτά. Μέχρι στιγμής, εφτά άτομα έχουν βγεί θετικοί στον κορωνοϊό. Αν και εκατοντάδες οικογένειες, μεταξύ των οποίων και ευάλωτος πληθυσμός έχει ήδη μετακομίσει εκεί, μεγάλο μέρος των μεταναστών αρνείται. Πολλοί παραμένουν στην οδό Μυτιλήνης-Θέρμης.
Για να τους πείσει να πάνε στη νέα δομή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαμήνυσε από τη Λέσβο ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή». Με τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε την ύπαρξη Αφγανών, κυρίως παραβατικών μεταναστών, οι οποίοι εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.
Όπως και αν έχει, στο νέο κέντρο θα ισχύουν πολύ πιο αυστηροί κανόνες, καθώς θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα καταγράφονται. Με τούτα και με εκείνα, όμως, τα επεισόδια συνεχίζονται και μετά τον πετροπόλεμο του Σαββάτου. Το ίδιο και η υγειονομική βόμβα που απειλεί το νησί, εξαιτίας της πιθανής και πάντως ανεξέλεγκτης διάχυσης του COVID-19 στη Λέσβο.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην ερώτηση του Πρώτου Θέματος, του δημοσιογράφου Γρηγόρη Τζιοβάρα «γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη επί των ημερών της ΝΔ στο προσφυγικό;». «Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα» προσέθεσε, «με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίηση της ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη».
«Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (σ.σ. των μεταναστών) στο νησί» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε ότι παρά τις αντιδράσεις θα δημιουργηθεί μία «μόνιμη δομή στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας». Έδειξε, μάλιστα, φωτογραφία του του προσωρινού καταυλισμού, κάνοντας λόγο για υποδειγματικές συνθήκες.
«Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία». Αποκάλυψε ότι η νέα αυτή δομή θα δημιουργηθεί και με την συμβολή της ΕΕ. «Να έχει σημαία και ανάμιξη η Ευρώπη. Υπάρχει θετική άποψη για ευρωπαϊκή ανάμιξη».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικό από μέρους της Άγκυρας. «Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπεράσπισε τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τώρα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι. Έχει προκηρυχθεί και θα υλοποιηθεί το μέτρο για την ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο» σημείωσε για να προσθέσει: «Αν ξαναγινόταν κάτι τέτοιο από πλευράς Τουρκίας θα δινόταν η ίδια απάντηση. Δεν εκτιμώ ότι θα επαναληφθεί».
Μία νέα εξέλιξη είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Στόχος είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Έχουν ήδη ανταποκριθεί η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία.
Οι έρευνες για το πώς κάηκε η δομή της Μόριας, αλλά και ποιοί παρακίνησαν τους φυσικούς αυτουργούς, συνεχίζονται. Συζητήσεις μεταναστών, μηνύματα που διακινήθηκαν, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα που ρίχνουν συστηματικά λάδι στη φωτιά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών.