Στην Ιατρική Αθήνας η βάση εισαγωγής έπεσε κατά 305 μόρια και διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια – Η Νομική Αθήνας έπεσε 206 μόρια, διαμορφώνεται στα 18.013 – Πτώση-ρεκόρ στη Φιλολογία Αθήνας, που έπεσε πάνω από 1500 μόρια.
Πτωτική πορεία των υψηλόβαθμων Ιατρικών, Νομικών σχολών αλλά και Πολυτεχνικών και των λεγομένων καθηγητικών σχολών δείχνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας. Αντίθετα, μεγάλη άνοδος σημειώνεται στις Οικονομικές σχολές και στις σχολές Πληροφορικής, ενώ πτώση σημειώνεται στις στρατιωτικές σχολές. Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι ότι «καταψηφίστηκαν» οι αλλαγές Γαβρόγλου με πτώση στις νέες σχολές και στις σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής αττικής εκτός από αυτό της Πληροφορικής.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι και φέτος τα κορίτσια έγραψαν καλύτερα από τα αγόρια.
-Η βάση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 305 μόρια σε σχέση με το 2018, που ήταν στα 19.029.
Αντίστοιχα η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγότερα από το 2018.
Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών η βάση διαμορφώνεται στα 18.314, αυξημένη κατά 74 μόρια, ενώ στη σχολή Αρχιτεκτόνων η βάση είναι στα 19.050, παρουσιάζοντας πτώση 284 μόρια.
Χαρακτηριστικό της πτώσης των φετινών βάσεων είναι το τμήμα Φιλολογίας Αθήνας με βάση στα 14.677 μόρια, μειωμένη κατά 1.590, και το Μαθηματικό Αθήνας με τη βάση να διαμορφώνεται στα 14.617 μόρια από τα 15.152 που ήταν πέρυσι.
Η κίνηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο
Σε ό,τι αφορά στο 1ο επιστημονικό πεδίο σημειώνεται πτώση στις νομικές σχολές, με τη Νομική Θεσσαλονικής να είναι μείον 216 μόρια, ενώ το «κατώφλι» στην Νομική Κομοτηνής διαμορφώνεται στα 17225 μόρια. Αυτό οφείλεται στους λιγότερους υποψήφιους σε αυτό το πεδίο και στις χαμηλότερες επιδόσεις. «Γκρέμισμα» στις φιλοσοφικές σχολές με πτώση ακόμα και 500 μορίων, ενώ στο σύνολο των καθηγητικών σχολών υπάρχει πτώση. Το «κατώφλι» στις φιλοσοφικές σχολές είναι το Ρέθυμνο με βάση τα 10500 μόρια.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε οριακή άνοδο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων που αποτελεί πόλο έλξης στις Πολυτεχνικές σχολές ενώ έχουμε πτωτική τάση, οριακή βέβαια, στους μηχανολόγους και στους ναυπηγούς, ενώ μεγάλη πτώση σημειώνεται στους Πολιτικούς Μηχανικούς. Επομένως αποδεικνύεται ότι έχουμε αλλαγή προτύπων με γνώμονα την εργασία.
Στο τρίτο πεδίο η Ιατρική πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 19000 μορίων ενώ η Ιατρική Θεσσαλονίκης είναι φέτος μείον 223 μόρια.
Αντίθετα στο 4ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται άνοδος στις Οικονομικές σχολές και στις σχολές Πληροφορικής. Το Οικονομικό της ΑΣΟΕΕ εμφανίζει άνοδο 600 μορίων.
Βάσεις 2019: Φιλόλογος με 9,7 και μαθηματικός με 7,5!
Κατρακύλησαν οι βάσεις στα φιλολογικά – Διατηρήθηκαν στις οικονομικές σχολές – Επιλογές με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση – Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με 4.000 μόρια – Επανέρχεται η συζήτηση για την επιβολή κατώτερης βάσης εισαγωγής
Φιλόλογος με βαθμό εισαγωγής στο πανεπιστήμιο κάτω από τη βάση του 10; Γίνεται, όπως φαίνεται, καθώς το… εντυπωσιακό 9.747 μόρια είναι η βάση εισαγωγής στο νεοϊδρυθέν τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, οι πτυχιούχοι του οποίου θα έχουν και επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα τμήματα Ιστορίας – Αρχαιολογίας.
Στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Κομοτηνής εξάλλου η βάση εισαγωγής είναι λίγο πάνω από το 10, στα 10.289 μόρια και πτώση 1.611 μόρια!
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για την επιβολή κατώτερης βάσης εισαγωγής – είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές σχολές -ΤΕΙ έως πέρσι, νέα τμήματα ΑΕΙ φέτος- η βάση έχει διαμορφωθεί μεταξύ των 4.000 – 5.000 μορίων: Για παράδειγμα, στο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η βάση δεν ξεπέρασε τα 4.092 μόρια ενώ το τμήμα στο Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης που εδρεύει στα Γρεβενά διαμορφώθηκε στα 4.846.
Με βάση κάτω του δέκα εισήχθησαν και οι τελευταίοι στο Μαθηματικό της Σάμου, η βάση του οποίου φέτος κατρακύλησε κατά 2.587 μόρια, στα 7.501.
Οι φετινές βάσεις, με τα περίπου 100 νέα τμήματα, έκρυβαν πολλές εκπλήξεις για τους υποψηφίους, που όπως διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, και φέτος επέλεξαν με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και την εγγύτητα της σχολής στον τόπο κατοικίας της οικογένειας. Σημειώνεται πάντως ότι το 23% των νέων φοιτητών εισάγονται στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.
Έτσι, το επίσης νεοϊδρυθέν τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα έχει βάση εισαγωγής 16.641, αρκετά υψηλή για επαρχιακή πόλη.
Αντίστοιχα η Νομική Κομοτηνής, με βάση 17.225 μόρια (-240) και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης με 18.123 (-328) είναι οι σχολές με τη χαμηλότερη βάση στα τμήματα Νομικής και Ιατρικής.
Υψηλές διατηρήθηκαν οι βάσεις στις περιζήτητες λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής με 18.241 μόρια (άνοδο 118 μόρια) για την Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
Στις σχολές και τα τμήματα της ΑΣΟΕΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, οι βάσεις διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα ή και ανέβηκαν κατά περίπτωση, όπως στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με 17.959 (άνοδος 659 μόρια) και το τμήμα Πληροφορικής με βάση 16.433 μόρια και άνοδο 458.