«Βόμβα» στην Κύπρο: Στρατιωτική βάση και πυριτιδαποθήκη στα Κατεχόμενα σχεδιάζει ο «σουλτάνος»

Έντονες αντιδράσεις στα Κατεχόμενα έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα ότι στην παραθαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου θα δημιουργηθεί «στρατιωτική βάση» από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», η βάση θα δημιουργηθεί σε οικόπεδα που γειτνιάζουν με ξενοδοχειακές μονάδες, στον κόλπο όπου υπάρχει λιμάνι, το οποίο χρησιμοποιείτο για την εξαγωγή χαρουπιών, ενώ έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές άδειες και, όπως αναφέρεται, έχει απαγορευτεί και η φωτογράφιση της περιοχής.

Μάλιστα, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας «στρατιωτικής βάσης» θα επηρεάσει τον τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Στην περιοχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, θα υπάρχουν και αποθήκες πυρομαχικών, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω ανησυχίες για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», το «πολεοδομικό σχέδιο» για την περιοχή ορίζει πως μπορούν να χτιστούν ξενοδοχεία μέχρι τεσσάρων ορόφων, ενώ υπάρχει και η πρόνοια δημιουργίας ποδηλατοδρόμων, παραλιών και πεζοδρόμων με πράσινους χώρους.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η «διοίκηση στρατού» έχει προχωρήσει στην έκδοση αδειών από την «αρχή ηλεκτρισμού», «τηλεπικοινωνιών», «υδατοπρομήθειας», «δημοσίων έργων» και από το «τμήμα πολεοδομίας».

Με δηλώσεις του, ο αυτοαποκαλούμενος «πρόεδρος» της τουρκοκυπριακής «Ένωσης Εργολάβων Οικοδομών», Τσαφέρ Γκιουρτσαφέρ, εξέφρασε την απογοήτευσή του, αφού -ενώ έγιναν οι προσπάθειες και αναμενόταν η μετακίνηση «στρατιωτικών μονάδων» μεταξύ Αμμοχώστου και Τρικώμου- τώρα φήμες φέρουν τη δημιουργία νέας βάσης στην περιοχήζητώντας παράλληλα από την «κυβέρνηση» να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος. Πρόσθεσε δε ότι η δημιουργία «στρατιωτικής βάσης» αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των «κυβερνητικών τμημάτων».

Στο μεταξύ, με ομόφωνη απόφασή του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης. Η υπόθεση αφορούσε την ποινική καταδίκη της Χατιτσέ Τσομπάν από τα τουρκικά δικαστήρια για τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ σε ομιλία της.