ΔΕΗ: Το τέλος του λιγνίτη δείχνει την εθελουσία «έξοδο» σε 5.000 εργαζόμενους

Η κυβέρνηση προσπαθεί πολύ για τη μετάβαση της ΔΕΗ από την παλιά εποχή στη νέα, κυρίως λόγω της ζημίας που έχει υποστεί εξαιτίας των λιγνιτικών μονάδων.

Μάλιστα, το επικρατέστερο σενάριο μετάβασης έχει να κάνει με προγράμματα εθελουσίας για περίπου 5.000 άτομα, δηλαδή σχεδόν για το 30% του ομίλου, τα οποία ενδέχεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2020.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο απόσυρσης της πλειοψηφίας των λιγνιτικών μονάδων ακόμα και σε ορίζοντα… τετραετίας, δηλαδή στο τέλος του 2023 αντί για το 2028, όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός.

Βεβαίως, αυτό προβλέπει τη λειτουργία μόνο δύο λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, του Αγίου Δημητρίου 5 και της υπό κατασκευή Πτολεμαΐδας 5.

Η κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη λύση, δεδομένης της ζημίας, που δημιούργησαν οι λιγνιτικές μονάδες πέρυσι, και η οποία έφτασε τα 200 εκατ ευρώ, ενώ φέτος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, όπως αναμένεται και για του χρόνου, με συνεχή αυξητική τάση.

Όλα αυτά τα πλάνα, ωστόσο, όσο λογικά κι αν μοιάζουν, εγείρουν το ερώτημα εάν θα τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως επίσης και το εάν έως τότε θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα νέες μονάδες φυσικού αερίου, που είναι και το μεταβατικό καύσιμο μέχρι την πλήρη απανθρακοποίηση.

Ένα άλλο ζήτημα αποτελεί και η έκταση της εθελουσίας σε συνδυασμό με την ανταπόκριση των εργαζομένων, η οποία πιθανότατα θα κριθεί από τα μπόνους που θα τους προταθούν και από τα κονδύλια που θα καταφέρει να εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό η ΔΕΗ.

Επίσης, ένα άλλο ερώτημα είναι το κατά πόσον η ΔΕΗ διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά για τις εθελούσιες αποχωρήσεις, εφόσον θέλει να «διώξει» το 1/3 του προσωπικού!

Μοντέλο ΑΔΜΗΕ
Θα χρειαστεί, λοιπόν, η δημιουργία και προσφορά γενναίων κινήτρων, γενναιότερων από εκείνα με τα οποία έφυγαν πέρυσι 220 άτομα, που πέραν της αποζημίωσης των 15.000 ευρώ εισέπραξαν και μπόνους 5.000 ευρώ.

Οι συνδικαλιστές προτείνουν να ισχύσει στη ΔΕΗ το «μοντέλο ΑΔΜΗΕ», δηλαδή, τα μπόνους να κυμαίνονται σε τουλάχιστον 35.000 ευρώ, όσα εισέπραξαν το 2018 από τον ΑΔΜΗΕ εκείνοι που αποχώρησαν, έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Εφόσον εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο, βγαίνει ένας λογαριασμός που κυμαίνεται περί τα 100.000 ευρώ και άνω ανά εργαζόμενο.