ΔΕΙΤΕ με ποιον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τις ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ!

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη
Φοροτεχνικός / Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς την εφορία έχουν πλέον οι φορολογούμενοι μόνο μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών των 12 ή 24 δόσεων. Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν υπάρχει πλέον.

Η ισχύουσα πάγια ρύθμιση με τις 12-24 δόσεις είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, η οποία όμως σύντομα θα βελτιωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων 24 ή 48 με ταυτόχρονη πρόσθεση και εισοδηματικών κριτηρίων.

Αυτά μεταξύ πολλών άλλων τόνισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, σε ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας σχετικά με τις δυνατότητες διακανονισμού των οφειλών των φορολογούμενων αναφέροντας ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία βοήθησε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους περισσότεροι από 660.000 οφειλέτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με το συνολικό τελικά ρυθμισμένο ποσό να υπερβαίνει τα 6,3 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες με επικυρωμένες ρυθμίσεις που κατάφεραν να ενταχθούν στις 120 δόσεις και πλήρωσαν την πρώτη δόση ή την προκαταβολή, ξεπέρασαν τις 454.000, με το συνολικό ρυθμισμένο ποσό οφειλών να υπερβαίνει τα 3,981 δισ. ευρώ.

Επίσης στην αναφορά του στις ρυθμίσεις ξεκαθάρισε ότι η νέα βελτιωμένη πάγια ρύθμιση θα τεθεί από 1-1-2020 σε ισχύ και θα προβλέπει περισσότερες δόσεις 24-48 αλλά και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Δυστυχώς επισημάνθηκε ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές που θα γεννηθούν από το 1-1-2020 και μετά. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενους έχει οφειλές που βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο του 2018 στην εφορία, και δεν τις έχει ρυθμίσει μέχρι σήμερα και δημιουργήσει νέες οφειλές το 2020, τότε οι παλιές οφειλές , του Αυγούστου 2018, θα ρυθμιστούν σε 12 δόσεις και οι νέες μπορούν, του 2020, εφόσον ο φορολογούμενος αυτός θα πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορεί να τις ρυθμίσει σε 24 δόσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία σήμερα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ για τις περισσότερες δόσεις πάνω από τις 12 και μέχρι τις 24 θα ενεργοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια. Ο αριθμός των δόσεων που θα δικαιούται ο φορολογούμενος πάνω από 12 και έως 24 θα εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση χρονιάς. Για τους φόρους από έκτακτη αιτία όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, οι δόσεις, από 24 που είναι σήμερα, θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Δηλαδή, τις 24 δόσεις θα τις δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το δηλωθέν εισόδημα, ενώ από τις 24 έως τις 48 δόσεις ο ακριβής αριθμός θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5%, όσο είναι και σήμερα.

Για οποιοδήποτε ερώτημα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

mfilothei@yahoo.gr