ΕΚΤΑΚΤΟ – Χιλιάδες Ιρανοί κατά των ΗΠΑ – Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Θα αυξηθούν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή» – «Βράζει» η Τεχεράνη! (βιντεο)

Αξιωματούχος του υπουργείου εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του Κρεμλίνου προς τον ιρανικό λαό, καταδικάζοντας την επίθεση από τις ΗΠΑ και προειδοποιώντας για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Σε πολλές πόλεις του Ιράν έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik. «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό», τόνισε ο αξιωματούχος.

 Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Ιράν
Χιλιάδες Ιρανοί «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Κέρμαν, της Τεχεράνης και άλλων πόλεων του Ιράν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του στρατιωτικού διοικητή, Κασέλ Σολεϊμανί. Από την πλευρά του, ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας, Άλι Χαμενεΐ, έσπευσε να καταδικάσει τη δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου, διαμηνύοντας ότι η Τεχεράνη θα πάρει εκδίκηση από τις ΗΠΑ.

Στο γειτονικό Ιράκ, ο κληρικός και πολιτικός, Μουσταφά αλ Σαντρ, κάλεσε τους Σιίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να υπερασπιστούν τη χώρα.

Παράλληλα, οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ απηύθυναν έκκληση στους υποστηρικτές τους, ώστε να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η εξέλιξη αυτή, έχει πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – και όχι μόνο – με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως «απολύτως υπεύθυνες για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα».

pentapostagma.gr