Ελληνικά μαχητικά «βομβάρδισαν» θέσεις του εχθρού στην Κύπρο – Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες!

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την νησίδα Παναγιά στις 10:56 και σε ύψος 28.000 ποδών. Η υπέρπτηση αυτή είχε ως στόχο να απαντήσει η Άγκυρα στην αποστολή ελληνικών F-16 στην Κύπρο όπου μετά από σχεδόν 20 χρόνια πήραν μέρος και πάλι σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς.

Συγκεκριμένα ένα ζεύγος ελληνικών F16 είχε εμπλοκή στο σενάριο της διακλαδικής άσκησης «Ατσάλινο βέλος», πλήττοντας επίγειους στόχους, ενώ, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι βομβάρδισαν και αυτά στόχους στο Καλό Χωριό Λάρνακας.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η ΠΑ εξασκήθηκε σε ένα τόσο «προχωρημένο» αλλά πολύ πιθανό σενάριο, δηλαδή στην προσβολή των θέσεων του κατοχικού Στρατού.

Το ενδιαφέρον στην άσκηση είναι ότι τα F16 προσέγγισαν τον χώρο της άσκησης από την πλευρά της Λάρνακας.

Τελευταία φορά που ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις επί κυπριακού εδάφους ήταν το 2000 στην κορυφαία άσκηση της ΕΦ «Νικηφόρος» που στο τελικό της στάδιο είχε εμπλοκή με την «Τοξότης» της ελληνικής ΠΑ.

Οι Έλληνες πιλότοι έφτασαν ξημερώματα στην Μεγαλόνησο και συμμετείχαν με επιτυχία στην στρατιωτική άσκηση χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους νε αποτέλεσμα όταν απογείωσαν δικά τους μαχητικά προς αναχαίτιση να μην προλάβουν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία αφού προσέβαλαν επιτυχώς τους στόχους απλώς αποχώρησαν…

Στην άσκηση έγινε και ρίψη αλεξιπτωτιστών σε αποστολή δημιουργίας προγεφυρώματος στα μετόπισθεν του εχθρού.

pronews