Επιτροπή λοιμωξιολόγων: «Πιθανόν να επαναφέρουμε lockdown & SMS – Κινδυνεύετε αν δεν μας εμπιστεύεστε»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή όπου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για νέα lockdowns αλλά και επαναφορά του SMS στο 13033 για έξοδο από το σπίτι.

Με την αναμενόμενη μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω ανοίγματος της οικονομίας και αύξησης των τεστ, η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων στην οποία έχει δώσει «λευκή επιταγή», να της υπαγορεύσει επιπλέον περιοριστικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται και διάφορα είδη lockdown, όπως τοπικά, συγκεκριμένων κλάδων ή ωρών.

Οι επερχόμενοι περιορισμοί θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας, η οποία ήδη βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Για τους χώρους εστίασης όπως τα μπαρ ο κ.Σύψας επεσήμανε: «Ισως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ;» αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων».

«Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να περιορίσουμε τον ιό» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «αν συνεχιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, θα πάρουμε μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων» τονίζοντας ότι θα επανέλθει το σύστημα με τα sms στο 13033.

Για τα τοπικά lockdown που είναι πλέον ορατά αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση θα χρειαστεί να κάνουμε «ό,τι κάναμε στην Ξάνθη, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».

Για τα σχολεία είπε ότι «είναι πολύ νωρίς. Θα αποφασίσουμε το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου. Θα ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά το πώς, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».

Ξεκαθάρισε ότι οι εκκλησίες είναι χώροι συνάθροισης και θα πρέπει να φοριούνται μάσκες, στέλνοντας και μήνυμα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ο οποίος φέτος θα εορταστεί… αλλιώς.

«Ο κόσμος δεν νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν. Αντίθετα, οι νέοι δεν προσέχουν, αλλά δεν νοσούν και βαριά επίσης. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση» τόνισε αρχικά.

Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού είπε: «Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο… ατύχημα».

Για τις θεωρίες συνωμοσίας ξεκαθάρισε ότι «Δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται», ενώ για το κύμα αμφισβήτησης τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την Πολιτεία και τους επιστήμονες. Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε μας».