«Επιχείρηση Αστραπή» για τους 8 Τούρκους: Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το «παζάρι» του 2016

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του δικτύου ενημέρωσης και αναλύσεων «Nordic Monitor», και του διαχειριστή της Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πως το 2016 η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τελικά το σχέδιο απέτυχε, μιας και οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έκριναν -όπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά έγγραφα που έφερε στην επιφάνεια η ιστοσελίδα- πως με τη πιθανή επιστροφή των «8» στην Τουρκία,κινδύνευε η ζωή τους.

Διαψεύδουν τον Κοτζιά τα τουρκικά δικαστήρια

Μπορεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να επιχείρησε να απαξιώσει τις αποκαλύψεις του «Νordic Μonitor», χαρακτηρίζοντάς την «τριτοκλασάτη ιστοσελίδα», ωστόσο η Τουρκική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών φαίνεται να έχει ακριβώς αντίθετη άποψη, αφού τον περασμένο Ιούνιο προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να μπλοκαριστεί ο λογαριασμός της σελίδας στο Τwitter, για λόγους εθνικής ασφαλείας και επειδή προσβάλλει τη φήμη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Άμεσα τότε, το 6ο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας αποδέχθηκε το αίτημα και διέταξε το μπλοκάρισμα των λογαριασμών της ιστοσελίδας Nordic Monitor στα κοινωνικά δίκτυα, εντός Τουρκίας.
Σημειώνεται επίσης, ως απάντηση στα «ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών» που ισχυρίστηκε ο κ. Κοτζιάς, ότι διαχειριστής του «Νordic Μonitor» είναι ο Τούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας Ζαμάν, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος είναι αντικαθεστωτικός, φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό, καταζητείται από τις τουρκικές Αρχές και σήμερα ζει στην Στοχόλμη όπου έχει λάβει πολιτικό άσυλο και διευθύνει το δίκτυο Nordic Research and Monitoring, καλύπτοντας -και ενίοτε αποκαλύπτοντας- θέματα για θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή Τουρκία.

Ουσιαστικά το δίκτυο Nordic Research and Monitoring λειτουργεί με την ίδια λογική του WikiLeaks, δημοσιοποιώντας έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν κυρίως τη σημερινή Τουρκία.

Το τελευταίο διάστημα το «Nordic Monitor» και ο διαχειριστής του, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποτελούν «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει δημοσιοποιώντας απόρρητα τουρκικά έγγραφα. Το τελευταίο διάστημα, το «Nordic Monitor» ασχολήθηκε και με τις παρακάτω περιπτώσεις, που έμμεσα ή άμεσα αφορούν και την Ελλάδα.

bozkurt
Απειλή οι χριστιανοί για την Τουρκία

Τα κρυφά σχέδια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με τα οποία φέρεται να «κατασκευάστηκε» μια υποτιθέμενη χριστιανική απειλή για τη χώρα, έφερε στην επιφάνεια αρχές του περασμένου Οκτωβρίου το «Nordic Monitor» δημοσιοποιώντας σχετικά απόρρητα έγγραφα.

Σύμφωνα με αυτά, οι δραστηριότητες των χριστιανικών ομάδων (Καθολικοί, Ορθόδοξοι και Προτεστάντες) στην Τουρκία παρουσιάστηκαν ως απειλές εθνικής ασφάλειας για τη βιωσιμότητα του τουρκικού κράτους.

Από τα έγγραφα συνάγεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας παρουσιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα χριστιανικό project και προσφέρει εθνικά μέτρα για την εξάλειψη των Χριστιανών στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χριστιανικές δραστηριότητες αποτελούν μακροπρόθεσμη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τόνισαν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ενώ παρόμοιες δραστηριότητες θέτουν σοβαρές προκλήσεις για τη χώρα.

avgoustos-1

Ο εκλεκτός του Ερντογάν από την Θράκη
Τον περασμένο Αύγουστο το «Nordic Monitor» δημοσίευσε απόρρητες ελεγκτικές εκθέσεις της τουρκικής προεδρίας που ασχολείται με τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ή YTB), από τις οποίες προκύπτουν παράνομες δραστηριότητες της με μυστικά κονδύλια που διοχετεύονται σε χώρες όπου η Τουρκία θέλει να διεισδύσει.

Να σημειωθεί πως επικεφαλής της YTB είναι ο 34χρονος Αμπντουλάχ Ερέν, προσωπική επιλογή του προέδρου Ερντογάν στη θέση «κλειδί», ο οποίος κατάγεται από την Θράκη και διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της νεολαίας του AKP στην Κωνσταντινούπολη.

Η ροή μυστικών τουρκικών κονδυλίων προς την Θράκη με στόχο την τουρκοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

«Ροζ» εκβιασμοί Τούρκων αξιωματούχων
Πρόσφατα το «Nordic Monitor» έφερε στο φως διαβαθμισμένα έγγραφα, με ευαίσθητες πληροφορίες, σύμφωνα με τα οποία Τούρκοι διπλωμάτες, μερικοί από τους οποίους σήμερα υπηρετούν ως πρέσβεις σε ξένες πρωτεύουσες, παρείχαν άκρως απόρρητες διπλωματικές εκθέσεις και ευαίσθητες πληροφορίες σε συμμορία οργανωμένου εγκλήματος που είχε παρακλάδια σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Ομάδα διπλωματών φέρεται να χρησιμοποιούσε τη βοήθεια «συνοδών κυρίων», συμπεριλαμβανομένων μερικών αλλοδαπών, προσφέροντας μετρητά ή χρησιμοποιώντας μεθόδους κατασκοπείας για να αποκτήσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ανώτερους γραφειοκράτες.

Στη συνέχεια, η ομάδα πούλησε ή σχεδίαζε να πουλήσει τα ευαίσθητα έγγραφα, στη συμμορία που προχωρούσε σε εκβιασμούς των θυμάτων, προκειμένου ν’ αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα της ομάδας, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που ήδη βρίσκεται σ’ εξέλιξη από τις δικαστικές Αρχές της Σμύρνης, οι Τούρκοι διπλωμάτες, μερικοί από τους οποίους σήμερα υπηρετούν ως πρέσβεις σε ξένες πρωτεύουσες, παρείχαν άκρως απόρρητες διπλωματικές εκθέσεις και ευαίσθητες πληροφορίες στους εγκληματίες και κατέγραψαν σεξουαλικές συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Με τη βοήθεια των διπλωματών μάλιστα είχαν δημιουργηθεί ακόμη και τα «προφίλ» άλλων αξιωματούχων, με τις αδυναμίες και τα βίτσια τους ώστε να είναι δυνατός ο εκβιασμός τους.

Τουρκία και ψευδοκράτος για κυπριακή ΑΟΖ
Τον περασμένο Ιούνιο ο Μποζκούρτ είχε δημοσιοποιήσει απόρρητα τουρκικά έγγραφα για τη συμφωνία Τουρκίας και ψευδοκράτους για παρακολούθηση ξένων ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα απόρρητα έγγραφα ανέφεραν πως «η τουρκική ακτοφυλακή διευρύνει τη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους σε θέματα πληροφοριών, επικοινωνίας και πολλά άλλα. Το πρωτόκολλο αναφέρει ρητά την παρακολούθηση σκαφών εξερεύνησης πετρελαίου / αερίου από τρίτες χώρες που πραγματοποιούν έρευνες χωρίς άδεια στην ανοικτή θάλασσας (της Ανατολικής Μεσογείου)».