Ερντογάν για την εκεχειρία: Οι τρομοκράτες έχουν 120 ώρες να εγκαταλείψουν τη ζώνη ασφαλείας!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε, μετά την προσευχή της Παρασκευής, στους εκπροσώπους του Τύπου, για τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με τις ΗΠΑ, καλώντας την οργάνωση YPG να αποχωρήσει από την ασφαλή ζώνη.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Ερντογάν: 

«Ξεκινά από εδώ και στο εξής μια καλή διαδικασία, διάρκειας 120 ωρών. Μέσα σε αυτές τις 120 ώρες, η γνωστή τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG έχει ενημερωθεί πως πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή που έχουμε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη.

Αν η δέσμευση της συμφωνίας δεν εκπληρωθεί, τότε από το επόμενο λεπτό της ολοκλήρωσης των 120 ωρών, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα, από αυτή με την οποία ξεκινήσαμε.

Ελπίζω πως η Συνταγματική Επιτροπή του ΟΗΕ, που θα συγκληθεί στις 30 Οκτωβρίου στην Γενεύη της Ελβετίας, θα αποτελέσει ορόσημο για την εύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα της Συρίας.

Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς αποτελούν προϋπόθεση ασφάλειας. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αποδέχομαι τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι την επόμενη Τρίτη, σαν ένα ξεχωριστό στοιχείο αυτής της διαδικασίας, καθώς θα συζητήσουμε για τις ανησυχίες της Ρωσίας».

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους στη βόρεια Συρία την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Παραπληροφόρηση. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα»

Σε άλλα σημεία δηλώσεών του, τόνισε: «Σχεδιάζουμε την προώθηση 1-2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην ασφαλή ζώνη. Αυτοί στη στιγμή, οι 350.000 από τα 3,6 εκατομμυρία Συρίων που βρίσκονται στη χώρα μας, είναι Κούρφοι, στρατολογημένοι από τις PKK/YPG. Από τη στιγμή που φτάσαμε σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, η συμπεριοφορά ενός αριθμού χωρών από την Ευρώπη, αλλά και των ΗΠΑ, έχει αλλάξει. Η εκστρατεία της Τουρκίας και η επιτυχία της, ξεπέρασε τα όρια της λογικής».