Ερντογάν για 45 χρόνια από τον Αττίλα: Αν χρειαστεί θα ξανακάνουμε επέμβαση! (ΒΙΝΤΕΟ)

Παράλληλα, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο Αττίλας σαν σήμερα το 1974
«Ο γενναίος τουρκικός στρατός, που δεν θεωρεί την Κύπρο ως κάτι διαφορετικό από τη δική του πατρίδα, όταν είναι για τη ζωή ή την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, δεν θα διστάσει να κάνει ξανά το ίδιο βήμα ξανά, που έκανε και πριν από 45 χρόνια, αν χρειαστεί. Να μην έχει κανείς αμφιβολία γι’ αυτό!», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του ανήμερα της επετείου της εισβολής στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμα που απέστειλε στον Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου, υπεραμύνθηκε της εισβολής στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η Τουρκία πραγματοποίησε την επέμβαση το 1974 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του ‘τ/κ λαού’, γι’ αυτό και δεν θα διστάσει να το ξανακάνει…»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε της ‘Ειρηνευτικής Επιχείρησης’ στην Κύπρο όπως ονομάζει η Τουρκία την εισβολή το ‘74, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε με βάση το διεθνές δίκαιο και αφού είχαν εξαντληθεί όλα τα μέσα της διπλωματίας. «Μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Τουρκίας στο Κυπριακό μέχρι και σήμερα ήταν η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και θα συνεχίσει να είναι», τόνισε για να αναφερθεί στο σήμερα και στην κείμενη κατάσταση στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού σημείωσε ότι θα εξαντλήσει όλες τις ειρηνικές δυνατότητες προκειμένου να μην υπάρξει ένταση στην ανατ. Μεσόγειο και να επέλθει λύση στην Κύπρο, στη συνέχεια προειδοποίησε ότι ‘όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει… η αποφασιστικότητα της Τουρκίας’. Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Κύπρο, είπε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο ενεργειακός πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει αποκλειστικά σε εκείνους, θα βρεθούν -όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον- αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «έχουν πικρή εμπειρία όσοι αμφισβήτησαν την αλληλεγγύη της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ ή την ισχύ των δεσμών ανάμεσα στον τουρκικό και τον τ/κ λαό, ζώντας μέσα σε μία τόσο μεγάλη αυταπάτη. Οι Τ/Κ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους. Όσοι ζουν με το όνειρο ότι θα αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι αγωνίζονται μάταια».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τέλος ότι σε μία πιθανή λύση του Κυπριακού, θα πρέπει πρώτα εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα και η ασφάλεια των Τ/Κ. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί αυτός ο στόχος, ο οποίος αποτελεί μία ρεαλιστική απαίτηση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το βίντεο από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας
Με τον γνωστό… κινηματογραφικό τρόπο, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας «τιμά» την αυριανή 45η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Με ένα βίντεο ειδικά φτιαγμένο για την επέτειο και ένα μήνυμα στο twitter, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ακολουθούν και αυτές την ίδια προκλητική ρητορική.

Το βίντεο ξεκινάει με εικόνες αρχείου, αποτυπώνοντας τον πόνο που βίωναν οι Τ/Κ πριν από την εισβολή μέχρι και το 1974, οπότε η Τουρκία επεμβαίνει και φέρνει τη χαρά, την ανακούφιση και τα τραγούδια στους Τουρκοκύπριους.

Το βασικό μήνυμα που θέλει να περάσει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με αυτό το βίντεο είναι ότι από το 1974 που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έφεραν την ειρήνη στο νησί μέχρι και σήμερα αποτελούν τον εγγυητή της ενότητας, της σταθερότητας και της ατέρμονης γαλήνης στην Κύπρο…

«Μαζί με τους ήρωες της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο πριν από 45 χρόνια, ανακουφίζοντας τους αδελφούς μας από την τυραννία και τον πόνο, τιμούμε παράλληλα με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη όλους τους ήρωες και τους βετεράνους μας», αναφέρεται στο μήνυμα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που συνοδεύει το βίντεο κλιπ.

Το βίντεο κλείνει δείχνοντας έναν πιλότο F-16 του σήμερα να χαιρετά το γεωτρύπανο ‘Πορθητής’ στα ανοιχτά της Κύπρου.

Τουρκικά F-16 πάνω από την Κερύνεια
Τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν στις 2.30 τα ξημερώματα από την αεροπορική βάση του Ικονίου και πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια.

Η πτήση των τουρκικών F-16 έγινε, την ίδια ώρα που ο «Αττίλας» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη πριν από 45 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο βρίσκεται ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου.