Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναλάβει τον έλεγχο των μεγαλύτερων πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου!

Η Rosneft δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα σε κοινά έργα με την PDVSA.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι έτοιμη να παραδώσει τον έλεγχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, PDVSA, στη Rosneft της Ρωσίας, ανέφερε τοπική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από τη βιομηχανία.
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, TASS, αναφέρει ότι η ριζοσπαστική αυτή κίνηση συζητείται ως ένας τρόπος για να διαγραφεί το χρέος του Καράκας στη Μόσχα. Πρόκειται για ένα μεγάλο χρέος το οποίο στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έφθανε στα 1,1 δισ. δολάρια.

Πριν από δύο χρόνια, το Καράκας και η Μόσχα είχαν συνάψει συμφωνία για την αναδιάρθρωση ενός άλλου χρέους ύψους 3,15 δισ. δολαρίων στη Ρωσία για 10 χρόνια με ελάχιστες πληρωμές κατά τα πρώτα έξι χρόνια. Από το 2006, τα ρωσικά δάνεια στη Βενεζουέλα ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 17 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, η Μόσχα είχε αντιδράσει θετικά στην πρόταση και είχαν συσταθεί αρκετές επιτροπές οι οποίες είχαν μεταβεί στη Βενεζουέλα για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην PDVSA. Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που αναφέρθηκαν ήταν ότι η εταιρεία ήταν πολύ μεγάλη και ότι απαιτούνται απολύσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Ωστόσο, η έννοια της ανταγωνιστικότητας για τη συγκεκριμένη εταιρεία παραμένει υπό αμφισβήτηση. Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας έχουν στοχεύσει ακριβώς στην πετρελαϊκή εταιρεία λόγω του ζωτικού ρόλου της ως τροφοδότη μετρητών της χώρας και της κυβέρνησης Maduro.

Η Rosneft δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα σε κοινά έργα με την PDVSA. Ωστόσο, αυτές οι δραστηριότητες φαίνεται να μην αποτελούν παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων , σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο, Elliott Abrams. Ωστόσο, ο Abrams δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις και κατά της Rosneft στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Καράκας θέλει να παραδώσει τον έλεγχο στη Rosneft χωρίς να χρειάζεται να περάσει από διαδικασία ιδιωτικοποίησης αλλά σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αλλαγή ιδιοκτησίας επί του PDVSA.

reader.gr