Η Τουρκία με Navtex μας «απαγορεύει» να κάνουμε ασκήσεις σε Λήμνο-Ψαρά και Σαμοθράκη: «Παραβιάζουν τις συνθήκες»

Η Τουρκία με Navtex μας «απαγορεύει» να κάνουμε ασκήσεις σε Λήμνο-Ψαρά και Σαμοθράκη διότι παραβιάζουν την Συνθήκη της Λωζάννης!

Η Άγκυρα απέκτησε επιπλέον θράσος μετά την αποχώρηση των ENI-TOTAL-EXXON MOBIL καθώς γνωρίζει τώρα ότι έχει ανοιχτό τον δρόμο για την κυρπιακή ΑΟΖ και την εγγυημένη ευνοϊκή «ουδετερότητα» από τις μεγάλες δυνάμεις.

Aκολουθούν οι Navtex:

NAVTEX 0684-0685-0686/20

TURNHOS N/W : 0686/20
AEGEAN SEA
1.NAVTEX MESSAGE NUMBER LA02-104/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF PSARA ISLAND IN ACCORDANCE WITH THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2.IN TERMS OF INTERNATIONAL LAW, VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF AEGEAN ISLANDS ARE UNACCEPTABLE.
3. CANCEL THIS MESSAGE 201000Z MAY 20

TURNHOS N/W : 0685/20
AEGEAN SEA
1.NAVTEX MESSAGE NUMBER LA99-102/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS, AYA EVSTRATIOS AND LESBOS ISLANDS IN ACCORDANCE WITH THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2.IN TERMS OF INTERNATIONAL LAW, VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF AEGEAN ISLANDS ARE UNACCEPTABLE.
3. CANCEL THIS MESSAGE 051000Z MAY 20

TURNHOS N/W : 0684/20
AEGEAN SEA
1.NAVTEX MESSAGE NUMBER LA98-101/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE ISLAND IN ACCORDANCE WITH THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2.IN TERMS OF INTERNATIONAL LAW, VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF AEGEAN ISLANDS ARE UNACCEPTABLE.
3. CANCEL THIS MESSAGE 041000Z MAY 20

H Toυρκία ασκεί ως επίσημη πολτική της πλέον ότι τα νησιά του Αιγαίου της ανήκουν και ζητάει αναθεώρηση συνόρων διότι γνωρίζει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διχοτομήσει το Αιγαίο όπως ακριβώς θέλει.

Εικοσιτρία ελληνικά νησιά αμφισβητεί ο επιτελάρχης του τουρκικού Ναυτικού αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο βιβλίο του “Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις” ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα πολύ «μεγάλα» όπως αναφέρει η τουρκική Aksam.

Πλέον οι Τούρκοι δεν αρκούνται σε μικρά νησιά και βραχονησίδες.

Έτσι οι Τούρκοι επιχειρούν να μετατρέψουν τις παράνομες απαιτήσεις στους σε επίσημη βιβλιογραφία και μάλιστα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Τούρκοι έχουν βγάλει ένα νέο «αφήγημα» με βάση το οποίο η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και συνεπώς είναι «άκυρη» η μεταφορά τους στην ελληνική κυριαρχία.

Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αμφισβητεί τα μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Σάμος, η Χίος κ.λ.π. και τώρα το επισημοποιεί και με NAVTEX.

Συνολικά πρόκειται για τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.

Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισιών το 1947 , αναγνωρίστηκε ‘μη στρατιωτικό καθεστώς’ για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη  “η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών”,  υποστηρίζοντας ότι “αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας”.

Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Με αυτό το επιχείρημα οι Τούρκοι εξέδωσαν τις σημερινές NAVTEX.

Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το ‘μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών’ στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από γνωστές πηγές!

pronews.gr