«Η Creta Farms θα καταρρεύσει σε ένα μήνα προκαλώντας ντόμινο»

Βολές και κατά των τραπεζικών ιδρυμάτων για την «αταραξία» τους

H Creta Farms οδηγείται στην απόλυτη κατάρρευση και την πτώχευση ως το τέλος του επόμενου μήνα, προειδοποιεί ο βασικός μέτοχος και αποπεμφθείς απ’ τη διοίκηση Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ο οποίος αυτή τη φορά βάλει όχι μόνο κατά του αδελφού του, Μάνου, αλλά και – εμμέσως – κατά των πιστωτριών τραπεζών για την «αταραξία» που επιδεικνύουν «παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν να υποστούν τεράστιες ζημίες».

Οι τελευταίες έχουν ζητήσει την ενεχυρίαση των μετοχών των δύο βασικών μετόχων ως εξασφάλιση για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. ευρώ που έχει αιτηθεί η διοίκηση της εισηγμένης υπό τον κ. Μάνο Δομαζάκι, ενώ αυτή την εβδομάδα θα εξετάσουν την αντιπρόταση της δεύτερης για ενεχυρίαση του εμπορικού σήματος «εν Ελλάδι».

Στην ανακοίνωση του ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης προειδοποιεί ότι μία κατάρρευση της Creta Farms θα προκαλέσει ντόμινο στην αγορά αλλά και θα φέρει στην ανεργία τους 850 εργαζόμενους, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί ζουν και εργάζονται στο Ρέθυμνο. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει την πρόταση που έχει καταθέσει απ’ την προηγούμενη ΓΣ της εταιρείας και την επιστολή πρόθεσης για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομογενή επιχειρηματία απ’ τη Βενεζουέλα Θεόδωρου Δουζόγλου. Όπως λέει μάλιστα αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της εταιρείας.

Η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη έχει ως εξής:

«Παρακολουθώ με αγωνία αλλά και αγανάκτηση την Creta Farms να οδηγείται προς την απόλυτη κατάρρευση και την πτώχευση.

Οι χειρότεροι μου φόβοι που είχα εκφράσει εγκαίρως στις πιστώτριες τράπεζες, τους επενδυτές αλλά και σε κάθε εμπλεκόμενο επιβεβαιώνονται. Έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες ή για την ακρίβεια κάτι λιγότερο που βρέθηκα παρά τη θέλησή μου και με μη σύννομες πρακτικές εκτός εταιρίας και η διοίκησή της «πέτυχε» το ακατόρθωτο. Να εξαντλήσει τα αποθέματα και η ρευστότητα που αποκόμισε να εξαφανιστεί, με συνέπεια εδώ και πέντε εβδομάδες να έχει εκμηδενιστεί η παραγωγή. Έτσι πλέον δεν υπάρχουν έσοδα, καθημερινά προστίθενται νέες υποχρεώσεις, επιταγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σφραγίζονται και η έκδοση μαζικά διαταγών πληρωμής είναι θέμα ολίγων ημερών να οδηγήσουν την εταιρία στην πλήρη κατάρρευση.

Πέραν του γεγονότος ότι ο εκμηδενισμός των αποθεμάτων και η εξαφάνιση της ρευστότητας αποτελούν ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης μου προκαλεί έντονη απορία η αταραξία αρκετών εκ των εμπλεκόμενων και παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν να υποστούν τεράστιες ζημίες από την επερχόμενη κατάρρευση της εταιρίας πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μια κατάρρευση που θα προκαλέσει ντόμινο στην αγορά αλλά και θα φέρει στην ανεργία τους 850 εργαζόμενους της Creta Farms εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί ζουν και εργάζονται στο Ρέθυμνο.

Υπενθυμίζω ότι με απόλυτη επίγνωση των ευθυνών μου και παρά τις βάσιμες αμφιβολίες μου για την ποιότητα της άσκησης διοίκησης υπό τον κ. Μάνο Δομαζάκι συνέπραξα στην ειλικρινή πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την υπογραφή MOU με τις πιστώτριες τράπεζες. Αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ότι η σημερινή διοίκηση της Creta Farms παρείχε ψευδείς διαβεβαιώσεις προς τις τράπεζες και τον κ. Υπουργό ότι αρκούσε η ενεργοποίηση των εγγυητικών επιστολών και του factoring για να συνεχιστεί η παραγωγική λειτουργία.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στην Creta Farms πιστοποιούν ότι η κλεψύδρα αδειάζει και μάλιστα άμεσα. Και όταν θα ολοκληρωθεί όπως έχει σχεδιαστεί η διαδικασία εύρεσης επενδυτή δεν θα υπάρχει η εταιρία. Πιστεύω ότι αυτό δεν το θέλει κανένας από εμάς. Ούτε εγώ προσωπικά, ούτε οι πιστώτριες τράπεζες, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι επενδυτές ούτε οι προμηθευτές μας και ούτε φυσικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης όπως έχει αποδείξει με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζω την πρόταση που έχω καταθέσει από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση της εταιρίας και το Letter of Intent για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σημαντικού Έλληνα επενδυτή. Επιβεβαιώνω, ότι είμαστε σε θέση άμεσα να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν θα διασώζει απλά την Creta Farms, αλλά θα οδηγεί σε μακροχρόνια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Πιστεύω ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta Farms και οφείλουμε να μην αφήσουμε να χαθεί».