Καιρός – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: «Πνίγηκε» από τη βροχή η Ήπειρος, προβλήματα και στην Κρήτη! (φωτο)

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει απο το απόγευμα της Κυριακής σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην Ήπειρο και στην Κρήτη.

Μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015 ξύπνησαν στην Άρτα. Μέσα σε λίγες ώρες και μετά από την ένταση της καταιγίδας το ρέμα Μπούση μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο.
Η παλιά εθνική Άρτας έκλεισε καθώς καλύφθηκε από μεγάλες ποσότητες νερών ενώ πλημμύρισαν επιχειρήσεις και υπόγεια σπιτιών.

«Μάχη» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δίνουν δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με δεκάδες μηχανήματα. Μέσα στην νύχτα προσπαθούν να δώσουν διέξοδο στα νερά και να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να αποφευχθούν άλλα πλημμυρικά φαινόμενα.

arta_plimmires
arta_plimmires2
arta_plimmires3
arta_plimmires4

Τα εντονότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην περιοχή πέριξ του κόμβου της Ιόνιας Οδού, στους Αγίους Αναργύρους, την Αμφιθέα και το Νεοχωράκι.

Στις περιοχές που πλημμύρισαν βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Άρτας, ο Προιστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Επί τόπου βρέθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και την διευκόλυνση των οδηγών ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Μάλιστα στην Άρτα μετέβη και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ το οποίο ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Κρήτη: Προβλήματα σε πτήσεις από τους ισχυρούς νοτιάδες – Πέφτουν δέντρα σε αυτοκίνητα

Οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην Κρήτη και φτάνουν και τα 9 μποφόρ έχουν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα κυρίως από πτώσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων αλλά και στις πτήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων.

Λόγω των ανέμων αεροσκάφη δεν μπορούν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” όπως η απογευματινή πτήση της Ολυμπιακής από Αθήνα που αναγκάστηκε να επιστρέψει στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ενώ βρισκόταν πάνω από την Σαντορίνη με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών.

Την ίδια ώρα στην πυροσβεστική υπηρεσία του Ηρακλείου έχει σημάνει συναγερμός καθώς οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει την πτώση δέντρων.

Στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Κνωσού δέντρο καταπλάκωσε 2 αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.Στο σημείο έσπευσαν 2 οχήματα της πυροσβεστικής με τους άνδρες της να απομακρύνουν το δέντρο. Και στην εθνική οδό όμως στη δεύτερη στροφή μετά το ΚΤΕΟ στο ρεύμα προς Άγιο Νικόλαο οι οδηγοί τρόμαξαν όταν είδαν στη μέση του δρόμου να έχει πέσει ένα δέντρο και ενημέρωσαν τόσο το Ράδιο Κρήτη όσο και την πυροσβεστική που έσπευσε να το απομακρύνει για να μην κινδυνεύσει κανείς.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται και για την Δευτέρα, με θυελλώδεις ανέμους και με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Η κακοκαιρία περνά και πάνω από την Αθήνα από το βράδυ της Κυριακής, καθώς ισχυρές καταιγίδες πλήττουν πολλές περιοχές του νομού.

Αναλυτικά: 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν

Την Κυριακή (22-12-2019)
α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία, βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
γ. Από τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα (23-12-2019)
α. Κατά διαστήματα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με βαθμιαία εξασθένηση από τις
μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.

β. Τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

γ. Από τις απογευματινές ώρες πιθανώς στην Κρήτη.

2. Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν την Κυριακή (22-12-2019), οι οποίοι στα πελάγη θα φθάνουν 7 με 8 και στο Αιγαίο
τοπικά 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα (23-12-2019) θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα φθάσουν στο Αιγαίο 7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.

kakokairia

«Πνίγηκε» η Ηπειρος, πάνω από 100 χιλιοστά βροχής

Σύμφωνα με το meteo τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 της Κυριακής, κατεγράφησαν στην Ηπειρο. Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων πνέουν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με τη μεγαλύτερη ριπή του ανέμου, να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h. Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων είχε τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Ιονίου.

a1
a4
a2
a3

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στην Ηπειρο

daily_rain

Παράλληλα θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων πνέουν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 22/12, με τη μεγαλύτερη ριπή του ανέμου, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h. Οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου, έως τις 19:00 της Κυριακής 22/12, παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.

Πίνακας 2. Οι υψηλότερες ριπές ανέμου, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Κυριακής 22/12/2019 (έως τις 19:00).

max_hi_speed

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 23/12, ενώ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

kairos

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, όπως διακρίνεται στο Χάρτη 2.

MaxWind

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων

Απαγορευτικό απόπλου εκδόθηκε από το πρωί της Κυριακής, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Δεν εκτελούνται δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με συμβατικά πλοία.

Επίσης δεν εκτελούνται δρομολόγια από Αγία Μαρίνα για Νέα Στείρα, από Καβάλα για Θάσο, από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα, από Πάτρα για Κεφαλονία, από Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Κλειστή είναι και η θαλάσσια σύνδεση Ρίου – Αντιρρίου.

Το Λιμενικό προτρέπει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα με πλοίο να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμενικά γραφεία.

Οι νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο κυματισμό, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12 θα φτάσει περίπου τα 5 μέτρα (Χάρτης 3 πάνω), ενώ στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12 θα φτάσει περίπου τα 6 μέτρα (Χάρτης 3 κάτω).

Το σημαντικό ύψος κύματος (significant wave height), είναι η μέση τιμή του ύψους (από την κοιλία ως την κορυφή) του 1/3 των υψηλοτέρων κυμάτων.