Κακά τα μαντάτα! Πάνω από 10.000 μετανάστες μπούκαραν από τον Έβρο φέτος – Γεμάτα τα τρένα που φτάνουν καθημερινά στην Αθήνα!

Κακά τα μαντάτα από τα βόρεια σύνορα μας, σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο και θα ανέμενε κανείς από την κυβέρνηση να ενεργήσει ώστε να μην περνάει κουνούπι από τον Έβρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Έβρος είναι διάτρητος. Από τις αρχές του έτους ως τα μέσα του Ιουλίου 5.896 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από τον εκεί. Αναμένεται ότι ως το τέλος της χρονιάς ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000!!

Φαίνεται ότι ενώ η προσοχή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι στραμμένη στα νησιά, η κατάσταση στον Έβρο επιδεινώνεται καθημερινά. Εκατοντάδες μετανάστες περνούν από εκεί και στη συνέχεια προωθούνται στο εσωτερικό με προορισμό την Αθήνα.

Η εικόνα που παρουσιάζει κάθε πρωί ο Σταθμός Λαρίσης, όταν φτάνει το τρένο από Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το  πρώτο πρωινό τρένο από την Θεσσαλονίκη φτάνει καθημερινά στην Αθήνα περίπου στις 6 το πρωί φορτωμένο εκατοντάδες  αλλοδαπούς.

Οι διακινητές κάνουν χρυσές δουλειές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο εισήλθαν από τον Εβρο 1.124 αλλοδαποί, τον Σεπτέμβριο 1.146, ενώ τον Οκτώβριο ο αριθμός αυξήθηκε στους 1.525. Αντίστοιχα το συγκεκριμένο τρίμηνο συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές 164 διακινητές.

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου να σφραγιστεί ο Εβρος. Με τον φράκτη -που για χρόνια λειτουργούσε αποτρεπτικά- να έχει καταντήσει «σουρωτήρι».

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και υπόγειες… διαβάσεις είχαν σκαφτεί κάτω από το συρματόπλεγμα, ενώ και πόρτες με σπασμένες κλειδαριές επέτρεπαν την ελεύθερη πρόσβαση.Τώρα ο φράκτης είναι και πάλι έτοιμος να λειτουργήσει.

Παράλληλα έχει ανακοινωθεί η κατασκευή νέου φράχτη «τύπου ΝΑΤΟ» από τον Τελωνειακό Σταθμό Καστανεών μέχρι τη συνοριακή γραμμή, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο νέος φράκτης θα είναι μήκους 150 μ. και θα κατασκευαστεί πλησίον του τελωνείο των Καστανεών προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Η κυβέρνηση όμως προχωράει στην εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου δικτύου παρακολούθησης με δεκάδες κάμερες ασφαλείας σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο, επιπλέον προχωράει και στην πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων.

Πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα, μαζί και με την δημιουργία κλειστών δομών θα βοηθήσουν να αναχαιτιστεί κάπως οι μεταναστευτικές ροές. Οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης έκαναν όση ζημιά μπορούσαν να κάνουν. Η λογική των ανοιχτών συνόρων, που πρέσβευε και πρεσβεύει ο Σύριζα μας έφεραν σε αυτό το χάλι.

Όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο καθηγητής Μάζης αν δεν δώσουμε σημασία στο μεταναστευτικό σύντομα δεν θα υπάρχουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα…

Πάνω από 20.000 στη Μόρια
Στο μεταξύ, ξεπέρασε κάθε όριο η κατάσταση στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί αποσυμφόρησης των νησιών να αποτελούν μόνο κούφια λόγια.

Και αυτό το αποδεικνύουν περίτρανα οι αριθμοί, αφού συνολικά 18.200 αιτούντες άσυλο διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας. Αλλά αυτό μόνο στη Μόρια, γιατί στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Μυτιλήνης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Μόρια, όπου διαμένουν 40.000 κάτοικοι, επίσημα από χθες ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε διάφορες δομές ξεπέρασε τις 20.000.

newsbreak.gr