Κακοκαιρία «Μήδεια»: Αύριο η πιο δύσκολη μέρα του χιονιά στην Αττική!

Ημέρα χιονιά η Τρίτη σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία και Κρήτη

Πολύ έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε Εύβοια, Βοιωτία και Κρήτη – Οι τρεις παράγοντες που φέρνουν μεγαλύτερο χιονιά αύριο Τρίτη σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο – Τι προβλέπουν για την εξέλιξη της κακοκαιρίας οι μετεωρολόγοι Δημήτρης Ζιακόπουλος και Θοδωρής Κολυδάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» με πυκνές χιονοπτώσεις να πλήττουν τη χώρα, κυρίως από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, ενώ το χιόνι έχει φτάσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτική της έντασης της κακοκαιρίας που θα επικρατήσει από το απόγευμα της Δευτυέρας, ιδιαίτερα σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια, είναι η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να κλείσει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και για 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα έντονα φαινόμενα που επικράτησαν από το πρωί της Δευτέρας, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη.

Τις βραδινές ώρες όμως, αναμένεται επιδείνωση στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο). Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

Καλλιάνος: Από το βράδυ επέλαση του χιονιά στην Αττική

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από το βράδυ, σήμερα, Δευτέρα τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα.

Μέχρι το βράδυ, χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, δηλαδή στο Πήλιο, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα με εξάρσεις και υφέσεις.

Η εικόνα αυτή αναμένεται και για το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σήμερα θα επηρεαστούν

– Από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη
– Από τις Κυκλάδες και Βορειότερα, από τις χιονοπτώσεις θα επηρεάζονται και πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα

Αύριο Τρίτη

– Λόγω των ακόμη χαμηλότερων θερμοκρασιακών τιμών, της σύγκλισης ανέμων πάνω από την Εύβοια, αλλά και των πολύ αυξημένων τιμών της σχετικής υγρασίας, αναμένονται εξάρσεις με χιονοπτώσεις και νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην περιοχή Εύβοιας – Βοιωτίας και Αττικής με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι τα πεδινά, ίσως και τα παραθαλάσσια τμήματα.

– Αξιόλογες χιονοπτώσεις αναμένονται από τα βορειοδυτικά στα βόρεια μέχρι τα βορειοανατολικά τμήματα του νομού Αττικής, κατά διαστήματα μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.

– Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δυτικά και στα Βόρεια της χώρας θα έχουμε ηλιοφάνεια με πολύ ισχυρό παγετό στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους -20 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια ορεινά.

Αιγαίο: Βοριάδες εννέα μποφόρ

Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι πολύ ενισχυμένοι με εντάσεις εννέα μποφόρ.

Η αίσθηση του ψύχους στην Ανατολική και την Νότια Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Χιονοπτώσεις αναμένονται αύριο και στα ορεινά μέχρι τα ημιορεινά της Κρήτης με τοπικά πολύ έντονες χιονοπτώσεις. Στα ορεινά της Κρήτης υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού χωριών λόγω της αναμενόμενης έντονης χιονόπτωσης.

Από την Τετάρτη σταδιακά η κακοκαιρία αναμένεται να εξασθενήσει.

Ζιακόπουλος: Έρχονται χιονοπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο

Χιονόπτωση στην Αθήνα, από αργά το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, προβλέπει και ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Χιονοπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο με υφέσεις και εξάρσεις, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται από τα 150 μέτρα. Χικονοστρώσεις μικρού πάχους είναι πιθανό να παρατηρηθούν και μέσα στην Αθήνα κυρίως το πρωί και το μεσημέρι της Τρίτης» είναι η αναφορά του.

Κολυδάς: Χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές

Ο Θοδωρής Κολυδάς από την πλευρά του, επισημαίνει πως το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι θερμοκρασίες θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ύφεση αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει πως «πριν ξεκινήσει η κακοκαιρία μιλάνε οι Μετεωρολόγοι και ακούνε ειδικοί & πολιτες Όταν αρχίσει, μιλά ο καιρός και ενεργούμε ανάλογα όλοι μας. Καλημέρα σας. Υ. Γ. Η ΘΕΩΡΊΑ ΈΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ – Από χθεσινή ανάρτηση σε ομαδα».

Στην προηγούμενη πρόβλεψή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε πως «Ήρθε η ώρα η θεωρία να προκαθορίσει τα μελλούμενα. Η μεταφορά στροβιλισμού στα 500 πάνω κάτω ταιριάζει και στα δυο».