Κεραμέως για την ΑΣΟΕΕ: Στηρίζετε αυτούς που έκοψαν την πόρτα με αλυσοπρίονο – ΣΟΚΑΡΕΙ η απάντηση του Κώστα Μάρκου: Καλά έκαναν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οξύτατη αντιπαράθεση για την επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας είχαν η Νίκη Κεραμέως και Νίκος Φίλης στην συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Μάλιστα, όταν η κυρία Κεραμέως είπε ότι εκείνοι που μπήκαν χθες στην ΑΣΟΕΕ έκοψαν την πόρτα με αλυσοπρίονο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στην Πάτρα, Κώστας Μάρκου απάντησε «καλά έκαναν».

Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι ο μπαχαλακισμός είναι μεν καταδικαστέο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο όμως δεν πρέπει να συγκρίνεται με την τρομοκρατία.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι στο πλαίσιο ενός σόου «νόμου και τάξης» χαρακτηρίστηκαν υπόγεια του πανεπιστημίου που βρέθηκαν 3 ρόπαλα ως «γιάφκες». Ανέφερε ότι πραγματικός υπουργός Παιδείας είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενώ πρόσθεσε ότι αν γίνουν επεισόδια κατά την διάρκεια των εορτασμών του Πολυτεχνείου, υπεύθυνη θα είναι η κυρία Νίκη Κεραμέως.

Απαντώντας η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εντός του πανεπιστημίου βρέθηκαν κοντάρια, διατακτικά εργαλεία, πέτρες και κράνη και πρόσθεσε «είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την βία. Εσείς επιλέγετε να είστε με εκείνους που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια και εμείς με εκείνους που θέλουν τα πανεπιστήμια απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας».

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόσφατη επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο της κυρίας Κεραμέως με τον κ. Φίλη να αντιδρά επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός. Κάλεσε δε την υπουργό να μην φοβάται «την κόκκινη μπογιά».

Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του κ. Φίλη ο οποίος είπε «Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες προχωρά σε μια αστυνομική επιχείρηση παρεμβάσεων στα πανεπιστήμια. Με το πρόσχημα της εκκαθάρισης της ανομίας. Στην ουσία όμως είναι επιχείρηση παρεμβάσεων στα πανεπιστήμια». Με αφορμή όσα έγιναν στην ΑΣΟΕΕ ανέφερε ότι «Λυπούμαι που η υπουργός δεν βρήκε μια λέξη να καταδικάσει την επίθεση αυτή αντίθετα βρήκε πολλές να την επαινέσει. Φοβούμαι ότι υπουργός Παιδείας είναι ο Χρυσοχοίδης».

«Ας αφήσει τις εύκολες κορώνες η κυβέρνηση. Δημιουργεί ανώφελες εντάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος της τρομοκρατίας με το κοινωνικό φαινόμενο των μπαχαλάκηδων. Είναι καταδικαστέα αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα αλλά δεν είναι τρομοκρατία. Που πηγαίνουμε; Φτιάχνουμε ζωτικό χώρο δημιουργίας τρομοκρατών;»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο μεταναστευτικό: «Εχουμε τώρα την ατζέντα του χωροφύλακα στα πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό από κανένα. Η κυβέρνηση στα δύσκολα που αντιμετωπίζει όπως το προσφυγικό επιλέγει γραμμή αντιπερισπασμού. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δυσφημεί το άσυλο και τα πανεπιστήμια. Θα μας βρει απέναντι σε αυτή την ύπουλη προσπάθειά της». Τόνισε τέλος ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εγγυηθεί πως για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου «η αστυνομία δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία χωρίς συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Όχι κλιμάκωση της έντασης στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Επι 5 χρόνια υπήρξε δημοκρατία στον ακαδημαϊκό χώρο. Φαινόμενα ανομίας τα αντιμετωπίσαμε χωρίς επικοινωνιακό σόου. Είστε υπόλογοι. Είστε προσωπικά υπεύθυνη κα Κεραμέως για ότι συμβεί στο 3ήμερο».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=DTLSoppoqNU&feature=emb_title

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι χαρακτηριστικός

Γ. Στύλιος (πρόεδρος επιτροπής): Θα απαντήσει η υπουργός αλλά θα πρέπει να θυμίσουμε και την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα στο γραφείο της

Ν. Φίλης: Αυτή με τις μπογιές;

Ν. Κεραμέως: Ναι αυτή με τις μπογιές

Ν. Φίλης: Ένα ελαφρύ πλημμέλημα; Ένα πταίσμα ; Όχι αντιπερισπασμούς κα Κεραμέως. Τους ξυλοδαρμούς στα πανεπιστήμια τους καταδικάζετε;

Ν. Κεραμέως: Είπε ο κ. Φίλης ότι είναι πρόσχημα οι εκκαθαρίσεις των πανεπιστημίων. Διαβάσατε τι βρέθηκε; Κράνη , κουκούλες, ρόπαλα, γάντια , κοντάρια, διαρρηκτά εργαλεία, πέτρες, μάρμαρα . Όλα αυτά κατά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι φυσιολογικό να βρίσκονται εκεί. Η επιχείρηση ήταν η πλέον τρανή απόδειξη της ρύθμισης για το άσυλο. Δεν επιτρέπεται να είναι ορμητήρια βίας και ανομίας τα πανεπιστήμια. Η αντιπολίτευση δεν είχε κουβέντα να πει για την επιχείρηση της Κυριακής που βρέθηκε εξοπλισμός σε πανεπιστημιακό χώρο. Δεν είπε κουβέντα για το ότι εισέβαλλαν στο γραφείο μου και απείλησαν με μηνύματα. Εσείς σιωπή. Τα άλλα κόμματα καταδίκασαν. Κουβέντα δεν λέτε για τα θέματα αυτά. Κουβέντα για τον εξοπλισμό που βρέθηκε σε πανεπιστήμιο. Όλως τυχαίως χθες βρεθήκατε σε μια διαδήλωση.

Μ. Τζούφη: Απαγορεύεται;

Ν. Κεραμέως: Εμείς δημιουργούμε εντάσεις ή εσείς που επέλεξαν να πάνε στο πανεπιστήμιο να πυροδοτήσουν εντάσεις. Ήταν ατυχής στιγμή που σας αποδοκίμασαν οι φοιτητές

Ν. Φίλης: Είστε με τον ένα φοιτητή;

Ν. Κεραμέως: Επιλέξατε να πυροδοτήσετε τις καταστάσεις και αποδοκιμαστήκατε. Θεωρείτε φυσιολογικό να έχουν στα πανεπιστήμια κράνη λοστούς και εργαλεία διάρρηξης;

Ν. Κεραμέως: Καταλαβαίνω την δυσμενή θέση του κ. Φίλη που πήγε και αποδοκιμάστηκε. Για την ΝΔ το να βρίσκονται ρόπαλα, κράνη, πέτρες είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Φίλη είναι κοινωνικό φαινόμενο οι μπαχαλάκηδες. Αυτή είναι η διαφορά μας και γι αυτό ο λαός έκανε τις επιλογές του.

Ν. Φίλης: Η κυρία υπουργός που δεν γνωρίζει από λαό και από κίνημα λαϊκό και φοιτητικό δεν ξέρει ότι στο κίνημα υπάρχει δημοκρατία και αντιπαράθεση. Πήγα χθες στην ΑΣΟΕΕ για το άσυλο και για την εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο και για την πολιορκία των φοιτητών. Δεν κρύφτηκα. Έτσι έχουμε μάθει εμείς στην Αριστερά να υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαούς μας. Βρέθηκαν ένας δυο φοιτητές από τους 100 που άσκησαν κριτική. Τον άκουσα. Είστε με αυτούς που ήταν μέσα και μας αποδοκίμασαν; Εσείς στείλατε αστυνομία να τους πιάσει. Δεν με ενοχλεί καθόλου η δημοκρατία. Τα λέω τα ακούω και με ακούνε. Εσείς δεν πήγατε κύρια υπουργέ που φοβάστε τις κόκκινες μπογιές. Το άσυλο δεν έχει ιδιοκτήτες. Συμμετείχαμε στην φοιτητική κινητοποίηση γιατί δεν θα περάσει η αυταρχική αποτροπή για να μην συζητηθεί το προσφυγικό και το σκάνδαλο Novartis. Θα είμαστε απέναντι καταλάβετέ το και εδώ και στο πεζοδρόμιο. Λυπηρή και καταδικαστέα η επίθεση στο γραφείο Κεραμέως. Ήταν ένα πταίσμα; Ελαφρύ πλημμέλημα, αυτό ήταν. Κόκκινες μπογιές. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο; Η εισβολή και ξυλοδαρμός φοιτητών;

Ν. Κεραμέως: είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την βία. Εσείς επιλέγετε να είστε με εκείνους που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια και εμείς με εκείνους που θέλουν τα πανεπιστήμια απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας.

protothema.gr