Κορωνοϊός: Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Alitalia από και προς το Μιλάνο!

The Alitalia headquarters is seen at Fiumicino airport in Rome July 31, 2014. Italy's loss-making flag carrier Alitalia is working on a final proposal to present to Etihad on Thursday in a push to lock in an investment by the Abu Dhabi-based airline, a person close to Alitalia shareholders said on Wednesday. Etihad's plans to take a 49 percent stake in Alitalia, which has made a profit only a few times in its 68-year history, has been held up by disagreements over Alitalia's 800 million euro ($1.07 billion) debt pile, and plans for job cuts that have stoked outrage among Italian unions. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: TRANSPORT BUSINESS)

Καμία πτήση της Alitalia από και προς το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνο. Σε απομόνωση όλη η Λομβαρδία από το βράδυ του Σαββάτου. Καραντίνα και για άλλες 12 πόλεις του Ιταλικού βορρά.

Η Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα, από αύριο.

Την ίδια ώρα, Μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα στην Λομβαρδία και σε άλλες δώδεκα μεγάλες πόλεις της χώρας, πολλοί Ιταλοί οι οποίοι ζουν στο Μιλάνο αλλά κατάγονται από άλλες περιοχές, προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε τρένα με προορισμό τον ιταλικό Νότο.

Στους δυο κύριους σταθμούς του Μιλάνου (Τσεντράλε και Πόρτα Γκαριμπάλντι) την περασμένη νύχτα, καταγράφηκαν στιγμές έντασης, διότι δεν μπόρεσαν να ανέβουν στα βαγόνια όλοι οι πολίτες οι οποίοι το επιθυμούσαν.

“Αισθανόμαστε πρόσφυγες”
«Αισθανόμαστε σαν πρόσφυγες, προτιμούμε να γυρίσουμε σπίτι μας», δήλωσαν ορισμένοι επιβάτες στους ιταλούς δημοσιογράφους.

Ο Τύπος σήμερα σχολιάζει ότι ο συνωστισμός που προκλήθηκε παραβίασε τους κανόνες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τήρηση απόστασης ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πολιτών.

Παράλληλα, κάποιοι κάτοικοι του Μιλάνου αποφάσισαν να φύγουν από την πόλη οδικώς, τόσο για να βοηθήσουν να επιστρέψουν συγγενείς τους που είχαν μεταβεί στην εξοχή λόγω σαββατοκύριακου, όσο και επειδή προτιμούν προς το παρόν να μετακινηθούν εκτός «κόκκινης ζώνης».

“Μπείτε σε απομόνωση”
Για όσους πρόλαβαν να φύγουν, οι περισσότερες περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας ζήτησαν επίσημα να παραμείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι περιφερειάρχες της Καλαβρίας, Απουλίας, Καμπανίας και Μπαζιλικάτα. Και στις περιοχές Αμπορούτσο και Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία, ελήφθη η ίδια ακριβώς απόφαση.

Ο κατ΄οίκον περιορισμός οφείλεται στην μαζική αναχώρηση πολιτών από το Μιλάνο, την περασμένη νύχτα, με προορισμό περιοχές της νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, υπάρχει έντονη ανησυχία διότι τα δημόσια νοσοκομεία της Νάπολης, του Μπάρι, της Σικελίας και της Καλαβρίας, συχνά δεν διαθέτουν τον ίδιο εξοπλισμό με τα νοσοκομειακά συγκροτήματα του ιταλικού Βορρά και θα ήταν πιο δύσκολο να μπορέσει να αντιμετωπισθεί μια νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο γνωστός Ιταλός καθηγητής ανοσολογίας Ρομπέρτο Μπουριόνι δήλωσε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ από την κυβέρνηση της Ρώμης υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εξάπλωση του ιού και στην υπόλοιπη χώρα από την στιγμή που η νέα, διευρυμένη κόκκινη ζώνη δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Τσεχία: Ιταλοί απαγορεύστε τα ταξίδια
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις υποστήριξε πως η Ιταλία θα πρέπει να απαγορεύσει σε όλους τους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

«Η Ιταλία θα πρέπει να απαγορεύσει σε όλους τους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, αφού εμείς δεν μπορούμε να διατάξουμε τέτοιο πράγμα μέσα στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο Μπάμπις μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει ανακοινώσει πως μέχρι χθες, Σάββατο, το βράδυ είχε 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού. Τα περισσότερα αφορούν πρόσωπα που είτε είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία είτε ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είχε βρεθεί εκεί.

Ανοικτά ακόμα τα σύνορα
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ιταλία μετά την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα ένα μέρος των βόρειων περιοχών της χώρας, ενώ τα ελβετικά σύνορα παραμένουν ανοικτά.

Στην Ελβετία, 264 άτομα έχουν διαγνωσθεί θετικά στον νέο κορονοϊό. Στο ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται και έχει φθάσει τα 45, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση που ανακοινώθηκε χθες, Σάββατο.

Μπροστά στην ταχεία επιδείνωση της κατάστασης, το Τιτσίνο απαγόρευσε από την Παρασκευή τις συγκεντρώσεις άνω των 150 ανθρώπων.

Τα ελβετικά σύνορα παραμένουν προς το παρόν ανοικτά και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την είσοδο στη χώρα, την ώρα που περίπου 60.000 Ιταλοί κάτοικοι της μεθορίου φθάνουν κάθε μέρα στην Ελβετία για να εργασθούν εκεί.