Την προηγούμενη ημέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο – Τα περιστατικά κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως, καταγράφοντας αύξηση ενός εκατομμυρίου σε μόλις πέντε ημέρες – «Πολλές χώρες κινούνται στη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Το «καμπανάκι» κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την ανησυχητική πορεία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της πανδημίας είναι πιθανό.
Ανησυχία εμπνέει το γεγονός ότι πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ενώ δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε δεκάδες πολιτείες της Αμερικής.
«Θα είμαι ξεκάθαρος, πολλές χώρες κινούνται στην λάθος κατεύθυνση και ο ιός είναι δημόσιος κίνδυνος» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γεμπρεγεσούς Ατχανόμ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τα κεντρικά του οργανισμού στη Γενεύη.
«Εάν δεν τηρούνται τα βασικά, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία, είναι να χειροτερέψει και να χειροτερέψει και να χειροτερέψει. Όμως, δεν χρειάζεται να γίνει έτσι», προσέθεσε ο Τέντρος Γεμπρεγεσούς Ατχανόμ.
Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters καταγράφοντας αύξηση, ενός εκατομμυρίου σε μόλις πέντε ημέρες.
«Mαύρη Ημέρα» η χθεσινή για την διεθνή κοινότητα. Σε μόλις ένα 24ωρο ανακοινώθηκαν, συγκεκριμένα, 230.370 νέα περιστατικά. Τη μεγαλύτερη αύξηση περιστατικών κορωνοϊού κατέγραψαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και τη Νότια Αφρική. Πάνω από 15.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, την ίδια στιγμή, σε μία μόνο ημέρα στη Φλόριντα.
Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και προβλήματα στους πνεύμονες ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τους νεφρούς.
Κορωνοϊός: Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης
Για να αποφευχθεί η μετάδοση, ο ΠΟΥ συνιστά μία ολοκληρωμένη σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν:
– Αναγνώριση των ύποπτων περιπτώσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων και απομόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων σε κατάλληλους χώρους.
– Ιχνηλάτηση, αναγνώριση και εφαρμογή καραντίνας όλες τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έλεγχος για εμφάνιση συμπτωμάτων και ειδικής φροντίδας εάν κρίνεται απαραίτητο.
– Χρήση υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και όπου δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων πρόληψης, όπως η φυσική απόσταση.
– Χρήση ειδικών προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων από τους υγειονομικούς υπαλλήλους που φροντίζουν ύποπτα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και επιπλέον χρήση ειδικών προφυλάξεων κατά την εκτέλεση διαδικασιών παραγωγής αερολύματος.
– Συνεχής χρήση ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους φροντιστές ασθενών κατά τη διάρκεια όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας.
– Πάντα να ασκείται συχνή υγιεινή χεριών και σωματική απόσταση από τους άλλους όταν είναι δυνατόν. Αποφυγή πολυσύχναστων χώρων, χώρων στενού συγχρωτισμού, καθώς και κλειστών χώρων με ανεπαρκή αερισμό. Εξασφάλιση καλού περιβαλλοντικού αερισμού σε όλους τους κλειστούς χώρους και διασφάλιση κατάλληλου περιβαλλοντικού καθαρισμού και απολύμανσης.