Κορωνοϊός – Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιοι υπουργοί θα «αποκωδικοποιήσουν» τα μέτρα – Τι ανοίγει και πότε

Στις 18:00 την Τρίτη το μήνυμα Μητσοτάκη, αμέσως μετά έξι υπουργοί και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παρουσιάσουν το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων περιορισμού – Αρχή στις 4 Μαΐου με κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής – Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις εκκλησίες

Πλήρεις προδιαγραφές και αναλυτικές οδηγίες για την οριστική μετάβαση στην κανονικότητα για όλους τους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας έχει προετοιμάσει το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς να εμπεδωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τους πολίτες.

Η ενημέρωση, άλλωστε, από πλευράς της κυβέρνησης -μετά το επιτυχημένο δίδυμο Τσιόδρα και Χαρδαλιά- θα εξακολουθήσει το επόμενο δίμηνο, ενώ τα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία θα παράσχουν αύριο, Τρίτη, διεξοδικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, όπως προανήγγειλαν σήμερα, Δευτέρα, οι κ.κ. Πέτσας και Χαρδαλιάς.

Τις προγραμματικές αρχές του νέου προγράμματος και τους στρατηγικούς του στόχους -χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία- θα δώσει αύριο στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθως, τα μέτρα ολικής επαναφοράς θα εξειδικευθούν από τα κυβερνητικά στελέχη, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοντέλο που είχε προκριθεί στην αρχή της πανδημίας, σε μια πιο ελπιδοφόρα πλέον προοπτική του.

Στο πλαίσιο αυτό, τη σκυτάλη αύριο θα λάβουν από τον πρωθυπουργό οι υφυπουργοί Ακης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών), αλλά και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, ώστε να «αποκρυσταλλωθεί» πλήρως ο οδικός χάρτης.

 Ήδη, το περίγραμμά του έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποιώντας πως:

– Στις 4 Μαΐου ανοίγουν: κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας.

– Στις 11 Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα ανοίγουν τα Λύκεια, με την έμφαση να δίνεται στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», με την επόμενη φάση να τοποθετείται πιθανά στις 18 Μαΐου.

«Σε επόμενη φάση» προσδιόρισε ο κ. Πέτσας το άνοιγμα των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που φέρνει την επαναλειτουργία τους κοντά στο τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού «ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, με δεδομένη τη βούληση της Εκκλησίας να γιορταστεί η Παννυχίδα του Πάσχα στις 26 Μάϊου.

Την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την 1η Ιουλίου οδεύει το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός έχει αιτηθεί κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταφορές στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, με μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αρχίσει η επάνοδος στους καθημερινούς ρυθμούς ζωής, ενώ εξετάζεται και η επέκταση του πρωινού ωραρίου προσέλευσης στη δουλειά (7.30-8.30 το πρωί), ώστε να εκλείψουν φαινόμενα μαζικής συγκέντρωσης σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Για την αποφυγή, αντίστοιχα, μαζικής μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία με την άρση των περιορισμών, θα προβλέπεται σταδιακή μετάβαση σε περιοχές εκτός του νομού κατοικίας. Αντίθετα, στις 4 Μαΐου θα καταργηθεί και το σύστημα ελέγχου μετακινήσεων με smsκαι γραπτές βεβαιώσεις.

Οι ίδιοι λόγοι υπαγορεύουν και την μετάθεση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μαΐου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει το στίγμα περιοριστικών μέτρων αντίστοιχων του Πάσχα, καλώντας πολιτικά κόμματα και συνδικάτα να συντονιστούν με την εθνική προσπάθεια, ενώ δεν αποκλείεται στο ίδιο πλαίσιο να κυμανθεί και η έξοδος του Αγίου Πνεύματος.

protothema.gr