ηλικιωμένες που διαγνώσθηκαν θετικές και διέμεναν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου και εντοπίστηκαν χθες 36 κρούσματα.
Πρόκειται για μία 88χρονη, η οποία ήταν και η μοναδική που είχε εκδηλώσει συμπτώματα και κατέληξε τα ξημερώματα, ενώ διεκομίσθη χθες στο ΑΧΕΠΑ από το γηροκομείο Αγία Κυριακή και για μία 91χρονη που κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Και οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Το μεσημέρι, κατέληξε επίσης και 70χρονος στο ΑΧΕΠΑ, όπου και είχε μεταφερθεί στις 13 Ιουλίου από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ από τις 20 Ιουλίου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ. Έπασχε επίσης από υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας είναι πλέον 221.
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά στο γηροκομείο
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.
Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.
Άλλοι δύο θάνατοι σήμερα
Δύο ακόμη νεκρούς από κορωνοϊό θρηνεί η χώρα μας μέσα σε λίγες ώρες, καθώς κατέληξαν το πρωί ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη.
Ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Είχε πολλά προβλήματα με εικόνα μη αντιστρέψιμη.
Ο 82χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, με υποκείμενα νοσήμαρα γαστρίτιδα και προστάτη.
Συναγερμός από τους ειδικούς
Έκδηλη είναι η ανησυχία στους ειδικούς μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.
Την δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται περιέγραψε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο».
«Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης», ανέφερε.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.
Όπως είπε η κυρία Λινού «μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιο, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από που θα πάρεις τον ιό και που θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας».
Αναφερόμενη στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό. Κάποιος μπορεί να δώσει κουπόνια για ταξί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούσουν και στρατιωτικά οχήματα».