Κορωνοϊός στην Ιταλία: «Είναι σαν να έχουμε πόλεμο!» – Οι εφημερίδες γράφουν: Όλοι στο σπίτι!

H έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας οδηγούν στον θάνατο πολλούς ηλικιωμένους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, καθώς δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα, όπως καταγγέλλουν γιατροί στη Λομβαρδία.

Περίπου 60 εκατομμύρια Ιταλοί βρίσκονται από χθες σε καραντίνα την ώρα που οι γιατροί κάνουν τιτάνιες προσπάθειες για να χαλιναγωγήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι εφημερίδες καλούν τον κόσμο να μείνει σπίτι. Μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα αναφέρουν: Il Tempo: «Καθίστε φρόνιμα, αν μπορείτε», La Republicca: «Ολοι στο σπίτι», La Stampa: «Καθίστε σπίτι, χειρόφρενο στην Ιταλία»!

ESvG9HpWsAMKa47
ESvG9HiXkAIfq4W
ESvG9HkXYAEGLbJ
Σε δηλώσεις του στην γαλλική εφημερίδα «Liberation», Ιταλός γιατρός που δεν κατονομάζεται επισημαίνει ότι στο νοσοκομείο όπου εργάζεται οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών δεν νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας αφού δεν υπάρχει κρεβάτι. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι ο αριθμός των θανάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει 463 θανάτους στην Ιταλία, με 127 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα κρούσματα ανήλθαν στα 9.172. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι 81,4 ετών και το 72,9% έχουν καταγραφεί στη περιφέρεια της Λομβαρδίας.

«Στο νοσοκομείο μου, έχουμε έναν ή δύο θανάτους την ημέρα», επισημαίνει ο Τζιόρτζιο, γιατρός σε νοσοκομείο της Μπρέσια, κοντά στο Μιλάνο, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του Covid-19.

Στη Μπρέσια, οι συνάδελφοί του συνειδητοποίησαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στα μέσα Φεβρουαρίου και μία εβδομάδα αργότερα, η περιοχή κηρύχθηκε σε «κόκκινη ζώνη».

«Οι ασθενείς που είχαμε παρουσίαζαν συμπτώματα που δεν αντιστοιχούσαν στην εποχική γρίπη. Στην αρχή, τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τις στέλναμε σε άλλες, πιο άρτια εξοπλισμένες κλινικές», επισημαίνει.

Γενικότερα, πάντως, η κατάσταση στα ιταλικά νοσοκομεία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε καθώς σε πολλά από αυτά έχουν τοποθετηθεί σκηνές στους εξωτερικούς χώρους τους, παρόλο που η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

«Πρέπει να επιλέγουμε ποιον θα φροντίσουμε και ποιον όχι, όπως σε κάθε πόλεμο. Αποφασίζουμε με βάση την ηλικία και την κατάσταση υγείας των ατόμων. Δεν το λέω εγώ, αλλά τα εγχειρίδια», προειδοποίησε ο 48χρονος αναισθησιολόγος Σασαρόλι, ο υπεύθυνος του Σχεδίου Έκτακτης Κατάστασης του νοσοκομείου του Μπέργκαμο στην καρδιά της Λομβαρδίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης έδωσε επίσης την άδεια της κατασκευής 500 μονάδων εντατικής το μήνα και την αύξηση της παραγωγής προστατευτικών μέσων, με αιχμή της μάσκες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σε μία δεκαετία, οι κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς έχουν πραγματοποιήσει περικοπές ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τομέα της δημόσιας Υγείας, έχουν μειώσει κατά 70 χιλιάδες κλίνες την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν κλείσει 359 κλινικές, τμήματα και εργαστήρια, κι έχει μειωθεί δραστικά το προσωπικό, με τις περικοπές στο προσωπικό να αφορούν πάνω από το 50% των συνολικών περικοπών.

Στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπάρχουν 3,2 νοσοκομειακές κλίνες για 1.000 κατοίκους, ενώ στη Γαλλία 6 και στη Γερμανία 9.

Στη Λομβαρδία επικρατεί πανικός με τους γιατρούς να προσπαθούν να οργανώσουν τα νοσοκομεία προκειμένου να διαχειριστούν όσο καλύτερα μπορούν την εισροή ασθενών.

«Τα νοσοκομεία οργανώνονται έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», υποστηρίζει ο Λουίτζι Ριτσόνι, αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο της Ρώμης, και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ένωσης Αναισθησιολόγων «Siaarti».

«Κλείνοντας τα χειρουργεία, τα διαθέτουμε σε ασθενείς που πρέπει να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους νοσοκόμους σε χρόνο ρεκόρ για να μην προσβληθούν από τον ιό», όπως τονίζει.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», υπάρχουν διαθέσιμοι μόνο τρεις χιλιάδες αναπνευστήρες, επισημαίνουν καρδιολόγοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου του Μιλάνου.

Για να μετριάσει τις ανησυχίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την πρόσληψη 20.000 γιατρών και νοσοκόμων και βοηθών νοσηλευτών, μεταξύ των οποίων και συνταξιούχων.

Το μεγάλο ερώτημα των γιατρών, όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους στην γαλλική εφημερίδα είναι: «Τι κάνουμε όταν υπάρχει μόνο ένα κρεβάτι για δύο ασθενείς; Δεν λέμε ότι πρέπει να φροντίσουμε μόνο τους νέους και τους υγιείς και να μην θεραπεύσουμε τους ηλικιωμένους με χρόνιες παθήσεις. Αλλά όταν δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια, θα πρέπει να πρέπει να δώσουμε σε κάποιους προτεραιότητα».

«Την ώρα που ο ιταλικός Βορράς δοκιμάζεται από τον ιό, διάχυτος είναι ο φόβος στον ιταλικό Νότο. Εκεί αντιστοιχούν μόνο 2,82 κλίνες ανά 1000 κατοίκους, σε σύγκριση με 3,37 στο Βορρά», εξηγεί ο Λούκα Μπιάντσι, τοπικός αξιωματούχος.