Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ – 649 εισαγωγές σε νοσοκομεία μέσα σε 3 μέρες!

Με την αγωνία του αποτυπώματος που θα αφήσει (και) η “Μήδεια” της κακοκαιρίας στην πορεία του επιδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζεται η δεύτερη εβδομάδα του lockdown, κι ενώ η πίεση στα νοσοκομεία εντείνεται. Και το περασμένο 24ωρο το 55% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έγιναν σε εκείνα της Αττικής, η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών.

Tα 698 κρούσματα που περιελάμβανε η χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα μισά στην Αττική, δεν δίνουν αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας όπως συμβαίνει με τις εκθέσεις του Οργανισμού μετά από κάθε Σαββατοκύριακο και αργία – καθώς δεν διενεργούνται στα εργαστήρια τα τεστ που γίνονται τις εργάσιμες ημέρες. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 13.304 διαγνωστικοί έλεγχοι, εκ των οποίων τα 9.697 μοριακά και 3.607 rapid τεστ.

Σήμερα αναμένεται τα κρούσματα να κυμανθούν και πάλι σε τετραψήφιο αριθμό, από 1.300 και πάνω. Άλλωστε, ο αριθμός των 10.000 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.000 από τα οποία στο λεκανοπέδιο, δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την άμεση ανάσχεση της επιδημίας και της μετάδοσης του κορωνοϊού. Όπως υπενθύμισαν οι ειδικοί και την περασμένη Παρασκευή, το ιικό φορτίο είναι υψηλό, γεγονός που δεν επιτρέπει εύκολα τον έλεγχο της επιδημίας. Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποίησαν για τον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης – η οποία φαίνεται πως αποτελούν τον κανόνα- και απηύθυναν έκκληση σε όλους μας να περιορίσουμε τις επαφές μας και να προσέχουμε ποιον υποδεχόμαστε σπίτι μας ιδίως αυτές τις ημέρες του παγωμένου καιρικού σκηνικού.

Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που κατέγραψαν αντίστοιχα 328 και 66 κρούσματα, στον “κόκκινο” επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται σταθερά η Αχαΐα (62 κρούσματα), η Εύβοια (16), η Λάρισα (20), η Κορινθία (13), η Χίος (10) και η Κάλυμνος (17). Σε ό,τι αφορά το λεκανοπέδιο, το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να συγκεντρώνει τα περισσότερα περιστατικά, 93 χθες, ενώ ο βόρειος τομέας Αθηνών άλλα 54. Με… υψηλή ταχύτητα κινείται και η επιδημία στον δυτικό τομέα Αθηνών (51 μολύνσεις).

Η αντοχή του ΕΣΥ

Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται πλέον 2.165 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 569 στις Μονάδες Εντατικηλς Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ, Μονάδες Ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κατέβηκε ελάχιστα χθες στους 299, έναντι 300 που ήταν προχθες, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τις ημέρες που έρχονται θα καταγραφεί αύξηση τόσο στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις όσο και στον αριθμό των θανάτων.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες 3 ημέρες έχουν γίνει 649 εισαγωγές σε νοσοκομεία, με τις 355 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται 1.111 ασθενείς, με τους 196 να βρίσκονται σε Μονάδες και τους 905 σε απλές κλίνες.

Η δυναμική της επιδημίας κορωνοϊού είναι υψηλή ακόμη, παρά το lockdown, που έχει επιβληθεί, και οι αρμόδιες αρχές αναμένουν περαιτέρω επιβάρυνση του ΕΣΥ και αυτην την εβδομάδα.

Για τον λόγο αυτό, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους επικεφαλής της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Αττική, του ΕΚΑΒ αλλά και των ιδιωτικών κλινικών ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση των περιστατικών non Covid και η κάλυψή τους από τον ιδιωτικό τομέα εφόσον χρειαστεί.

Ήδη ασθενείς από νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν διακομιστεί και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών. Ενδεικτικά, χθες και σήμερα έχουν διακομιστεί περίπου 20 ασθενείς για νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ στη λίστα του ΕΚΑΒ βρίσκονται και άλλοι ασθενείς αναμένοντας διαθέσιμο κρεβάτι σε Εντατική.

Παράλληλα, στο ΕΣΥ εφαρμόζεται το σχέδιο που έχει προβλεφθεί καθώς εντείνεται η επιδημία και τα εφημερεύοντα νοσοκομεία γεμίζουν τις ανεπτυγμένες κλινικές κορωνοιού και ανοίγουν νέες μετατρέποντας ουσιαστικά τις κλινικές που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως πχ οφθαλμολογικές, ΩΡΛ κα.σε κλινικές Covid-19.

Στους 417 ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μικρή αύξηση – την περασμένη Παρασκευή ηταν 395. Οι ασθενεις στις Μονάδες ακολουθούν τον αυξητικό ρυθμό, τα τελευταία τρία 24ωρα έχουν εισαχθεί 5 ασθενείς, συνολικά χθες νοσηλεύονταν 68 ασθενείς.

Τέλος, 363 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.