Κρίση στον Κόλπο: Φόβοι για αυξήσεις-φωτιά σε βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης! Τι εκτιμούν οι ειδικοί!

Αυξήσεις – φωτιά σε καύσιμα φοβούνται εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Και μπορεί μεν η Σ. Αραβία να διαβεβαίωνε την Κυριακή ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα, με άνοδο πάνω από 10% , σύμφωνα με το Bloomberg.

Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.

Αυξήσεις στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης
Αυτή η κατάσταση εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ντόμινο αυξήσεων στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και φυσικού αερίου στη χώρα μας, με τους βενζινοπώλες να εκφράζουν φόβους ότι αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει ή και ξεπεράσει τα 70 δολάρια, οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, θα είναι μεγάλες.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Σ.Α.Π.Ε.Κ.) Νίκος Παπαγεωργίου, τόνισε ότι σε τρεις ημέρες θα γνωρίζουμε το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης του 15% (από μέσα Οκτωβρίου) στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και περίπου 10% στην τιμή της; βενζίνης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η τιμή της βενζίνης θα ανέλθει από 1,60 ευρώ/λίτρο που είναι σήμερα θα «εκτοξευτεί» στο 1,70 ευρώ/λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης από 1 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα και 1,20 στις νησιωτικές θα φτάσει το 1,15 ευρώ, ενώ για τα νησιά να «φτάσει ακόμη και στο 1,40 ευρώ.

Την ίδια ώρα, δύο πηγές που είχαν ενημέρωση για τις επιχειρήσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco δήλωσαν στο Reuters ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η κανονική παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις οι οποίες έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Τα σενάρια της Goldman Sachs
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs οι επιθέσεις εναντίον της Aramco, που είναι η «καρδιά» της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, έριξαν στο σχεδόν στο μισό την παραγωγή πετρελαίου, δηλαδή στα 5.7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση των αγορών για το πότε η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να επαναφέρει στο κανονικό την παραγωγή πετρελαίου της. Το χρονικό διάστημα που μειώνεται η παραγωγή θα κρίνει και τις τιμές στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τα σενάρια της Goldman Sachs:

Αν η μειωμένη παραγωγή διατηρηθεί για περισσότερες από 6 εβδομάδες τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να ρίξουν βαρέλια πετρελαίου στην αγορά από Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις,
Εφόσον η ζημιά αποκατασταθεί εντός μίας εβδομάδας τότε οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν κατά 3 με 5 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να δείξουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την αγορά.
Αν η μισή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μείνει εκτός αγοράς για 2 με 6 εβδομάδες αυτό θα ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου μπρεντ κατά 5 με 14 δολάρια το βαρέλι.

Μία σημαντική απώλεια στην αγορά για περισσότερους από τρεις μήνες με τιμή στο βαρέλι πετρελαίου πάνω από 75 δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση και προσφορά πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι από τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Νέα ένταση: Το Ιράν κατέσχεσε πλοίο με 250.000 λίτρα πετρελαίου
Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης, του Ιράν, κατάσχεσαν πλοίο με την κατηγορία ότι μετέφερε λαθραία 250.000 λίτρα πετρελαίου προς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πλοίο κατασχέθηκε εντός του Περσικού Κόλπου, κοντά στο νησί Μεγάλο Τουνμπ. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις τοπικές αρχές, ανέφερε το πρακτορείο ISNA του Ιράν, χωρίς να δώσει πληροφορίες για τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος. Η κατάσταση στην περιοχή ήδη μύριζε μπαρούτι, μετά τις επιθέσεις με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, το Σάββατο. Μια επίθεση για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το κίνημα των Χούτι της Υεμένης, που είναι σύμμαχος του Ιράν.

Ετοιμάζει αντίποινα ο Τραμπ;
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter άφησε να ευνοηθεί ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Εχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ποιος είναι ο δράστης και είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι ανάλογα με την τελική επιβεβαίωση αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για το ποιος πιστεύουν αυτοί ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης και με ποιους όρους πρέπει να προχωρήσουμε».