Κρούσματα κορωνοϊού: Αγωνία για τις νέες ανακοινώσεις – Συναγερμός για τον 70χρονο που βρέθηκε θετικός στο «Αλεξάνδρα»

Αργότερα το μεσημέρι οι ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πορείας του ιού στη χώρα – Πώς εξελίσσεται η νοσηλεία των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί –  Ανησυχία για 70χρονο που βρέθηκε θετικός στο «Αλεξάνδρα»

Με σταθερό ρυθμό αυξάνεται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες ο κατάλογος των πολιτών που  έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό SARS-Cov-19 και έχουν εκδηλώσει τη νόσο Covid-19.

Αργότερα σήμερα το μεσημέρι, αναμένονται ανακοινώσεις για την πορεία εξέλιξης του ιού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν θα γνωστοποιηθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, το μεγάλο στοίχημα για το σύστημα υγείας, είναι η αντιμετώπιση μιας μεγάλης έξαρσης, ιδίως σε σοβαρά περιστατικά της νόσου που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη ολοκληρώθηκε μια μεγάλη επιχείρηση του ΕΚΑΒ, η εκκένωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία. Οι οκτώ ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλες Μονάδες της Αττικής, και η ΜΕΘ του Σωτηρία που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία ώστε να δεχθεί ασθενείς αποκλειστικά με νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 90 – στα 89 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες το πρωί προστέθηκε ένα ακόμη αργά χθες το βράδυ.

Πώς εξελίσσεται η νοσηλεία των ασθενών

Σε τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς καθώς και σε ένα γενικό νοσοκομείο, σε εκείνο της Μυτιλήνης, νοσηλεύονται συνολικά 36 ασθενείς, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτώματα. Η ασθενής από τη Λέσβο περιγράφεται ως κρούσμα που συνδέεται με το Ισραήλ όπου είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στο τέλος Φεβρουαρίου και διαγνώστηκε θετική στον ιό προχθές.

Στην Αττική, στα δύο νοσοκομεία Αναφοράς, το Αττικόν και το Σωτηρία, νοσηλεύονται άλλοι 10 ασθενείς. Κατά πληροφορίες, από τα νοσηλευόμενα περιστατικά, το ένα έχει εκδηλώσει σοβαρή εικόνα λοίμωξης τις τελευταίες ημέρες, και τα άλλα έχουν ήπια συμπτωματολογία.

Το μεγάλο βάρος της νοσηλείας κρατά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου βρίσκονται 18 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτοικοι της Ηλείας, οι γνωστοί πλέον ταξιδιώτες στο Ισραήλ που πραγματοποίησαν εκδρομή στο τέλος Φεβρουαρίου και κατά την επιστροφή τους «έφεραν» στη χώρα τον κορωνοϊό. Ο 66χρονος, ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε και νοσηλεύτηκε στο Ρίο, είναι διασωληνωμένος τα τελευταία 24ωρα, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για δραματική, πολύ δύσκολα αναστρέψιμη, επιβάρυνση της κατάστασής του. Στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά όχι στη Μονάδα, νοσηλεύεται και η σύζυγος του 66χρονου. Επίσης, με πνευμονία νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα και ένας αρχιμανδρίτης από την περιοχή της Ηλείας, ο οποίος είχε οργανώσει την εκδρομή στους Αγίους Τόπους όπως και ο αδελφός του.

Στο ΑΧΕΠΑ ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει ανέλθει στους 7. Υπενθυμίζεται ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η πρώτη γυναίκα που νόσησε, κατά τους ειδικούς η «ασθενής-μηδέν», το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα από την Ιταλία.

Στους 6 ασθενείς προστέθηκε το πρωί της Τρίτης ένας ακόμη, πρόκειται για έναν 53χρονο εργαζόμενο από το νοσοκομείο Καστοριάς, ο οποίος μάλιστα έφθασε στο ΑΧΕΠΑ έπειτα από μια μαραθώνια διαδρομή σε μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας. Ο ασθενής, που φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα 5 προς το παρόν κρούσματα χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού χωρίς να έχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος). Η διαδρομή του ως ασθενή περιλαμβάνει το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, το νοσοκομείο Κοζάνης, και το νοσοκομείο Πτολεμαϊδας που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς. Η κατάστασή του επιβαρύνθηκε σταδιακά τόσο που διασωληνώθηκε και διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ – στο νοσοκομείο Αναφοράς δεν υπήρχε απομονωμένη κλίνη ΜΕΘ ώστε να μην νοσηλευτεί με άλλους ασθενείς.

Η άγνωστη πηγή μετάδοσης του ιού στον υγειονομικό εργαζόμενο απασχολεί τους ειδικούς του ΕΟΔΥ που επιχειρούν την ιχνηλάτηση μήπως εντοπίσουν τη μόλυνσή του. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, έλαβε την απόφαση να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στα σπίτια τους όλοι οι εργαζόμενοι στο Εργαστήριο του Νοσοκομείου Καστοριάς, περίπου 15 άτομα, καθώς και επιπλέον 17 άτομα στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές της Παθολογικής, των ΤΕΠ, τραυματιοφορείς καθώς και εργαζόμενοι στα Εργαστήρια.

Ανησυχία για 70χρονο που βρέθηκε θετικός στο «Αλεξάνδρα»

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε τις προηγούμενες ώρες στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», καθώς εκεί προσήλθε το πρωί της Τρίτης, στην εφημερία, ένας 70χρονος ο οποίος στη συνέχεια διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 70χρονος όταν έφτασε μόνος του στο νοσοκομείο το πρωί της Τρίτης διαγνώστηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού χωρίς, ωστόσο, να έχει ιστορικό έκθεσης σε κορωνοϊό. Ο 70χρονος υποβλήθηκε κανονικά σε εξετάσεις και εισήχθη για νοσηλεία σε πεντάκλινο δωμάτιο με άλλους άσθενείς.

Όταν, όμως, το απόγευμα επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του αποφασίστηκε να σταλεί δείγμα στο ινστιτούτο Παστέρ το οποίο τις ώρες που ακολούθησαν απάντησε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Μετά την εξέλιξη αυτή ο 70χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το οποίο είναι «αναπληρωματικό» νοσοκομείο αναφοράς του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Μετά την εξέλιξη αυτή αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» που ήρθε σε επαφή με τον 70χρονο.

Αγωνία για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για την έκβαση της «μάχης» που δίνεται στην Ελλάδα, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αναχαίτιση του κορωνοϊου SARS-Cov-19 αναδεικνύεται η μεταδοτικότητά του και ιδίως από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η καταγραφή των λίγων προς το παρόν -5 από τα συνολικά 90- κρουσμάτων της νόσου Covid -19 που μετρά η χώρα μας, σε ισάριθμους ασθενείς που δεν έχουν ιστορικό έκθεσης σε μόλυνση με κορωνοϊό, αποτελεί ένα ζήτημα που προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς είναι απόδειξη της «αθόρυβης» αλλά έντονης, ασταμάτητης πορείας του ιού.

Σημειώνεται πως τα κρούσματα χωρίς ιστορικό έκθεσης στον κορωνοϊό εντοπίζονται στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που γίνεται πλέον σε νοσοκομεία, και σε σοβαρά περιστατικά αναπνευστικής λοίμωξης όπως γίνεται και με τη γρίπη. Εντοπίζουν δηλαδή οι γιατροί ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη σοβαρή η οποία δεν έχει προκληθεί από γρίπη και διενεργούν περαιτέρω έλεγχο για τυχόν πρόκλησή της από κορωνοϊό.

Οι ειδικοί θεωρούν κομβική αυτή τη φάση της πορείας του κορωνοϊού, όπου από τα εισαγόμενα κρούσματα και τα κρούσματα – επαφές των εισαγόμενων καταγράφονται πλέον κρούσματα χωρίς «ταυτότητα μόλυνσης». Κι εκτιμούν πως τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες ο αριθμός τους θα έχει πολλαπλασιαστεί ακριβώς γιατί «ο ιός κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας και δεν μπορούμε να τον εντοπίζουμε» όπως είχε πει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν πλέον οι επιστήμονες αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό είναι πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα -είναι χαρακτηριστικό ότι στη γρίπη ο ασθενής που νοσεί κολλάει άλλον έναν και στη νόσο Covid-19 ο ασθενής κολλάει τουλάχιστον 2- καθώς και ότι κάποιος που δεν έχει συμπτώματα ή έχει ελαφρά συμπτώματα, «κουβαλά» μεγάλο ιικο φορτίο το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να μεταδίδει τον ιό.

Έρευνες που αξιολογήθηκαν και από τους Έλληνες ειδικούς της αρμόδιας Επιτροπής έδειξαν ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών (αποτελούν το 70% των ασθενών), διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες, αλλά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μετάδοση γίνεται πιο δύσκολα μετά τις πρώτες 10 ημέρες. Ωστόσο, στα παιδιά το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως και 14 ή και περισσότερες ημέρες, με πολύ ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Αυτά τα στοιχεία εκτιμήθηκαν από τους ειδικούς προκειμένου να εισηγηθούν αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες, ημερολογιακά και της προσθήκης στη συνέχεια και των φροντιστηρίων. Ο παιδικός – μαθητικός πληθυσμός κρίθηκε ότι πρέπει να περιοριστεί ώστε να μην διασπείρει δραματικά τον ιό, και μάλιστα από ασθενείς με ήπια ή και μηδενική συμπτωματολογία νόσου ώστε να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες των χρονίως πασχόντων που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτοι στόχοι σε αυτήν την επιδημία.