Το μέγιστο αποτύπωμα της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα έφερε πριν λίγη ώρα στο προσκήνιο από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Capital.gr, ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα capital controls καταργούνται, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να θέτει τελεία και παύλα σε έναν κύκλο τετραετούς ανασφάλειας.
“Σήμερα ανακοινώνω μία ακόμα προγραμματική μας δέσμευση. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει επίσημα την τροπολογία. Από τον Ιανουάριο του 2015, οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή εκατομμυρίων καταθέσεων. Αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 και οι δραματικοί περιορισμοί στις αναλήψεις. Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής και το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Μετά από 50 μήνες τα capital controls καταργούνται και ταυτόχρονα ανοίγει, σε μία δύσκολη συγκυρία, ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
-Οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες έδειξαν την κυβερνητική μας ετοιμότητα.
-Οι μάχες με τις φωτιές αποδεικνύουν την καθημερινή μας παρουσία δίπλα στον πολίτη.
-Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το σημερινό νομοσχέδιο. Το τρίπτυχο σχέδιο, ταχύτητα αποτέλεσμα είναι η σταθερή μας πυξίδα. Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40 ημέρες και με αυτό το ρυθμό θα συνεχίσουμε και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για έργο μετρήσιμο
-Στα προσωπικά δεδομένα, έναν τομέα κρίσιμο, το νομοσχέδιο κοιτάζει μπροστά και απαντά στα μεγάλα ζητήματα των καιρών. Η προστασία του ψηφιακού αποτυπώματος του κάθε πολίτη είναι ισότιμο δικαίωμα.
-Είναι άξιο απορίας πώς μία κυβέρνηση που υποτίθεται ότι επαγγελλόταν τα προσωπικά δικαιώματα άφηνε απροστάτευτους τους πολίτες. Η αδιαφορία της μας έκανε θλιβερή μειοψηφία στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο είναι το βήμα που επανατοποθετεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είναι ένα σοβαρό βήμα κοινωνικής ευθύνης. Βάζει τάξη σε θολές περιοχές του διαδικτύου που σήμερα λειτουργεί άναρχα.
-Με το παρόν νομοσχέδιο κανείς δε μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία κάποιου άλλου, δίχως τη συγκατάθεσή του. Εικόνες από κάμερες ασφαλείας δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απόλυση εργαζομένου.
Οι πολίτες θα ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους προφίλ. Και όλα τα ατομικά τους στοιχεία. Όλα θα αφορούν αυτούς και μόνο αυτούς. Όσοι τηρούν τους κανόνες θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη.
-Οι νέες ρυθμίσεις ελπίζω να ψηφιστούν από όλους. Θα είναι πρόσθετο επιχείρημα της κυβέρνησης, για να μην καταδικαστεί η χώρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Χρήστος Σταϊκούρας: Από 1η Σεπτεμβρίου η κατάργηση
Από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας κατά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η κίνηση γίνεται σε συνεργασία με την ΤτΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αλλά και των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Επίσης έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών της ΕΕ. Θετική εισήγηση –όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ– υπήρξε και από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας το οποίο συνήλθε σήμερα.
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση αποτελεί και ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη κυβέρνηση. Γίνεται μάλιστα πιο γρήγορα από ό,τι είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση (μιλούσε για σταδιακή άρση).
Ουσιαστικά καταργούνται οι διατάξεις της ΠΝΠ της 18η Ιουλίου του 2015. Όπως επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση φέρει βαρύ συμβολικό και ουσιαστικό φορτίο. Θύμισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 επέβαλε περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων. “Έγινε στο χαοτικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου, το οποίο είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της τότε Κυβέρνησης και της ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.
“Σήμερα, αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων, παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας” ανέφερε.
Επισήμανε επίσης ότι “υφίσταται η σθεναρή και σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας. Η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι “σήμερα η οικονομία όπως αποτυπώνουν σχετικοί δείκτες βελτιώνεται. Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχή πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές, με εκδόσεις πολυετούς διάρκειας, καθώς και στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων. Τα έντοκα γραμμάτια έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών. Το 7ετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους”.