Κ.Μητσοτάκης: «Είμαστε μία μικρή χώρα που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνη της με τις φαρμακοβιομηχανίες»

Προφανώς το Ισραήλ και η Ουγγαρία είναι μεγαλύτερες χώρες από την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως… μία «μικρή χώρα», προσθέτοντας παράλληλα πως δεν «θέλει να διαπραγματεύεται μόνος του με τις φαρμακοβιομηχανίες».

Μάλλον σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το Ισραήλ και η Ουγγαρία είναι μεγαλύτερες χώρες από την Ελλάδα, αν και έχουν μικρότερο πληθυσμό και μικρότερη έκταση, παρόλα αυτά μπόρεσαν και διαπραγματεύτηκαν μόνες τους και προμηθεύτηκαν εμβόλια.

Την ώρα που η χώρα μας περιμένει από την ΕΕ πότε θα δεήσει, καθώς μετά το φιάσκο με την AstraZeneca έχει μείνει χωρίς εμβόλια και μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες την θέλουν να τρέχει πανικόβλητη να προμηθευτεί το ρωσικό Sputnik V.

«Μπορώ να σας πω, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στο Reuters, ο οποίος αφήνει τους Ευρωπαίους να αποφασίζου για το μέλλον της Ελλάδας.

«Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι αμφιβάλλει κατά πόσον η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αποκομίσει τον αριθμό των εμβολίων που τώρα έχει εξασφαλίσει αν δεν υφίστατο η κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας-μέλους, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία, αλλά ακόμη και για μεγαλύτερα μέλη, όπως η Ιταλία.

«Μπορεί κανείς να συζητήσει σχετικά με την παράδοση και εάν έγινε ο σωστός χειρισμός όχι όμως να αμφισβητήσει την κύρια απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός.