Λιγνάδης: Στο κελί της ΓΑΔΑ μέχρι την απολογία του – Προανάκριση και για δεύτερο ηθοποιό

Στο κελί του στη ΓΑΔΑ πέρασε το βράδυ ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Θα παραμείνει εκεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε και λήγει η προθεσμία του για απολογία. Σήμερα, ο δικηγόρος του αναμένεται να πάρει στα χέρια του τον φάκελο της δικογραφίας και στη συνέχεια να ενημερώσει πλήρως τον πελάτη του, ώστε να προετοιμάσουν την απολογία του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι μόνος του στο κελί του στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει φέρει μαζί του ένα σακίδιο πλάτης με προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα βιβλίο, το μυθιστόρημα “Ο Μάγος”, του Τζον Φόουλς. Έχει ζητήσει και έχει κάνει τρία τηλεφωνήματα στο καρτοτηλέφωνο στα κρατητήρια. Οι αστυνομικοί που συναναστρέφονται μαζί του αναφέρουν ότι είναι ήρεμος, ψύχραιμος και συνεργάσιμος.

Στο ένταλμα σύλληψης περιγράφεται ως ένα άτομο με «εμμονή και εγκληματική ροπή» στη σεξουαλική κακοποίηση κυρίως ανήλικων αλλοδαπών, για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, για την έκδοση του εντάλματος ελήφθησαν υπόψη τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά της πράξης, δηλαδή η τέλεση του βιασμού κατά συρροή, η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, η μεθοδική και συστηματική προσέγγιση των ανήλικων αγοριών και η καλλιέργεια αρχικά κλίματος εμπιστοσύνης το οποίο πετύχαινε εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα ως καταξιωμένου ηθοποιού-σκηνοθέτη. Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο κατηγορούμενος προχωρούσε σε άσκηση βίας ή οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας προκειμένου να ικανοποιήσει τους ανήθικους σκοπούς του. Βάση όλων των παραπάνω λοιπόν κρίθηκε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων και για αυτό το λόγο θα πρέπει να συλληφθεί.

Δύο είναι οι βιασμοί για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα. Ο ένας με βάση τη χθεσινή μήνυση και ο δεύτερος μετά την παραγεγραμμένη μεν μήνυση του αποκαλούμενου Βασίλη, ο οποίος ωστόσο μίλησε και για άλλα περιστατικά που δεν έχουν παραγραφεί. Ένα από αυτά δεν έχει παραγραφεί. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητεί να βγουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση ενώ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις για καθυστέρηση στην έρευνα τονίζει ότι «υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Δικηγόρος Λιγνάδη: Αρνείται τις κατηγορίες

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας “ακολουθήθηκε η δικονομική διαδικασία. Η προθεσμία για να απολογηθεί ο κ. Λιγνάδης είναι για την Τετάρτη στις 12 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες όταν λάβουμε τα αντίγραφα και έχουμε μεγαλύτερη ενημέρωση”.

Ο δικηγόρος του κ. Λιγνάδη είπε “ότι υπάρχει πλήρης άρνηση των κατηγοριών που του προσάπτονται” ενώ πρόσθεσε ότι “θα μελετήσουμε τη δικογραφία και θα τοποθετηθούμε θεσμικώς”.