Μεταναστευτικό: Μπήκαν οι μπουλντόζες στη Χίο για την κλειστή δομή – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Κανονικά προχωράει η κυβέρνηση με το σχεδίο της για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Μετά τα επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν το πρωί στην περιοχή Πιτυούς στη Χίο, τα μηχανήματα του στρατού που μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα έπιασαν δουλειά υπό τις οδηγίες του μηχανικού της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

 Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση από κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις των κατοίκων της περιοχής:

Νωρίτερα κάτοικοι της περιοχής του Βροντάδου προσπάθησαν να εμποδίσουν τα μηχανήματα να φτάσουν στην περιοχή με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια με αστυνομικούς που επίσης μεταφέρθηκαν στο νησί τα ξημερώματα.

Αστυνομικοί, μάλιστα, κατάσχεσαν βόμβες μολότοφ και αυτοσχέδιες ρουκέτες που άγνωστοι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν κατά των ανδρών των ΜΑΤ.

Στη Λέσβο κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο παρατάχθηκαν στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή.
Εικόνα από Drone στη Μυτιλήνη

«Δεν είναι δυνατόν οι δυνάμεις των ΜΑΤ να δέρνουν κατοίκους των νησιών του Αιγαίου που επί 5 χρόνια αποτελούν τον κυματοθραύστη της Ελλάδας για το μεταναστευτικό» είπε νωρίτερα στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Μουτζούρης.

Όπως υποστήριξε «η δομή που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι για 5.000-7.000 ανθρώπους. Με τον καιρό της άνοιξης όμως οι ροές θα αυξηθούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να επιβάλει επίταξη στην ηπειρωτική Ελλάδα» με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να τονίζει ότι «πρέπει να πειστούμε από αυτά που λέει η κυβέρνηση».

«Δεν κατασκευάζονται σε 6 μήνες αυτα που λέει η κυβέρνηση εκτός αν φέρουμε κινεζικές εταιρείες. Σε 1 χρόνο που θα είναι έτομες οι δομές οι αριθμοί θα είναι πολύ μεγάλοι. Η κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω»

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν στο Καβακλή για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση.

Την ίδια ώρα σε συνέχεια των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν ακόμα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα γενική απεργία. Παράλληλα οργανώνει για τις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει: «Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών».

Από το πρωί μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου στο Μανταμάδο, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατασκευή των δομών

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υλοποίηση των κλειστών δομών. Ζητάμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι πρός όφελός τους αλλά και της χώρας η κατασκευή κλειστών δομών. Είναι καλύτερα να υπάρχουν κλειστές δομές στις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κορωνοϊός. Το προσωπικό κατευθύνεται στις περιοχές των δύο νησιών για να ξεκινήσουν τα έργα, υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», δήλωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων το βράδυ δεν τιμά την κυβέρνηση απέναντι στους νησιώτες. Να επικρατήσει σωφροσύνη, ας σώσουν έστω και την τελευταία στιγμή τα προσχήματα οι κυβερνώντες» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος.

Ο περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου σχολίασε «πως η αποστολή των αστυνομικών δυνάμεων είναι επίδειξη πυγμής του Αθηναϊκού Κέντρου. Δεν γνωρίζω εάν θα τελεσφορήσουν τέτοιες τακτικές. Θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του κόσμου». Από τις 22:00’ το βράδυ της Δευτέρας απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι της πόλης,αποκλείοντας τις προσβάσεις, ώστε να αποτραπεί η απόβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ και των ειδικών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. από το πλοίο “Πήγασος”.

«Οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών-φυλακών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Επεισόδια τα ξημερώματα σε Λέσβο και Χίο

Τα ξημερώματα και στα δύο λιμάνια των δύο νησιών σημειώθηκαν επεισόδια με αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους έτσι ώστε τα μηχανήματα με το προσωπικό που τα χειρίζεται να κατευθυνθούν στις δύο περιοχές στις οποίες έχει αποφασιστεί να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα το λιμάνι της Μυτιλήνης, για περίπου δύο ώρες.

Από τις 02:00 ως τις 04:00, όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι απωθήθηκαν, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή – Καράβα.

Στο λιμάνι Μεστών της Χίου επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου – Βολισού.

Στο νοσοκομείο ο δήμαρχος και ένας ιερέας

Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.