Με ποιο… μυστήριο «τα βρήκαν» Αγγελοπούλου και Μαρινάκης;

Εκπληξη ήταν για πολλούς η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στη δεξίωση για τη βάφτιση της εγγονής της Γιάννας Αγγελοπούλου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Παλαιό Ψυχικό.

Μάλιστα, αν και έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση στην έπαυλη της οδού Δρυάδων, λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα του Ολυμπιακού με τον Βόλο στο γήπεδο Καραϊσκάκη, η θέση που τον περίμενε ήταν στο δεύτερο κεντρικό τραπέζι, με την ίδια την κ. Αγγελοπούλου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Η έκπληξη προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι σχέσεις του εφοπλιστή με το ζεύγος Αγγελόπουλου δεν ήταν και οι καλύτερες, τουλάχιστον έως πριν από λίγο καιρό. Η σύγκρουσή τους είχε λάβει μάλιστα και δημόσιο χαρακτήρα.

Ετσι για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της επιχειρηματικής και κοινωνικής ελίτ παρέμενε επί μακρύ χρονικό διάστημα έντονος ο απόηχος από τις παλαιότερες σκληρές δηλώσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι δηλώσεις αυτές είχαν τροφοδοτήσει και ποικίλα σενάρια για τα αίτια της κόντρας τους, η οποία φαινόταν ότι είναι πολύ βαθιά.

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν είχε σχέση με ανταγωνιστικά εφοπλιστικά συμφέροντα των δύο πλευρών, αλλά με διαφορετικούς λόγους. Και προφανώς οι λόγοι αυτοί εξέλιπαν ή επισκιάστηκαν από άλλους σημαντικότερους, με αποτέλεσμα ο κ. Μαρινάκης να λάβει την πρόσκληση για να παραστεί σε μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της οικογένειας Αγγελόπουλου.

Ο πόλεμος είχε εκδηλωθεί ανοιχτά τη βραδιά των ευρωεκλογών του 2014, όταν η Γιάννα Αγγελοπούλου εξαπέλυσε πυρά πρωτοφανούς έντασης. Με μια καλά μελετημένη παρέμβασή της στην τηλεόραση του Alpha, είχε στραφεί κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη την ώρα που εκείνος πανηγύριζε για την επικράτηση του συνδυασμού του, υπό τον Γιάννη Μώραλη, στον β’ γύρο των εκλογών για τον Δήμο Πειραιά.

«Υπάρχουν επικίνδυνα αποτελέσματα, όπως η Χρυσή Αυγή και ο Μαρινάκης στον Πειραιά» είχε πει, εξομοιώνοντας τις δύο περιπτώσεις και δίνοντας έναν δραματικό τόνο στις εξελίξεις: «Είδατε τι γίνεται όλο αυτό το διάστημα στον Πειραιά. Μη μιλάτε για επιχειρηματίες. Οταν εμφανίζονται μπράβοι, χρυσαυγίτες που δεν ξέρουμε τι κάνουν και άλλα, τι να πω;»

Επίσης, στην ίδια τηλεοπτική παρέμβασή της, είχε ισοπεδώσει με μια επιγραμματική φράση τον Γιάννη Μώραλη, περιγράφοντας τον πραγματικό του ρόλο και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στον Πειραιά δεν υπάρχει Μώραλης, αλλά μόνο Μαρινάκης…». Δεν είχε όμως περιοριστεί σε αυτό: Είχε κάνει και μια πρόβλεψη για τον κ. Μαρινάκη, η οποία κατά την άποψη πολλών φαίνεται, ύστερα από μερικά χρόνια, ότι σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται.

«Ο κ. Μαρινάκης δεν είναι απλώς επιχειρηματίας. Οταν εμφανίζεται κάτι στα κοινά που δεν προέρχεται από την πολιτική είναι ανησυχητικό. Δεν συμφωνώ με τη γηπεδοποίηση και σκοτεινές καταστάσεις στην πολιτική» ήταν επί λέξει τα λόγια της.

Η απάντηση

Στη σφοδρή αυτή επίθεση η πλευρά Μαρινάκη είχε απαντήσει διά στόματος του νεοεκλεγέντος τότε δημάρχου Πειραιά. «Η συγγραφέας Γιάννα Αγγελοπούλου, με τον γνωστό σε όλους βίο και πολιτεία, παραπονείται για τη νίκη του Πειραιά. Αλησμόνητη η αδυναμία της στα μεγάλα βαλάντια και η βλαχομπαρόκ αισθητική της, που τη ζήσαμε με τα ανεπανάληπτα πυροτεχνήματα, τα οποία εξέθεσαν παγκόσμια την Ελλάδα. Καμένο πυροτέχνημα πλέον και αυτή, την αφήνουμε να ζει το δράμα της και να περιοδεύει αφηγούμενη αυτό» είχε δηλώσει απαξιωτικά ο κ. Μώραλης, με σαφή υπονοούμενα για την πυρκαγιά που είχε προκληθεί στο άλσος της Φιλοθέης από τους 3,5 τόνους πυροτεχνημάτων στην οικία της, στη δεξίωση με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004.

Η είδηση της πυρκαγιάς έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης. Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε αποχωρήσει από τη δεξίωση εμφανώς δυσαρεστημένος, η τότε δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη είχε πει επικριτικά στην οικοδέσποινα «λυπάμαι πολύ γι’ αυτό που συνέβη», ο δήμαρχος Φιλοθέης είχε καταθέσει μήνυση και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στην ίδια έπαυλη έγινε τώρα η δεξίωση για τα βαφτίσια της εγγονής Ιωάννας, με την παρουσία αυτή τη φορά όμως και του κ. Μαρινάκη…

Οι μνήμονες θυμούνται επίσης ότι, πέραν του κ. Μώραλη, ο ίδιος ο εφοπλιστής, απαντώντας «εμπράκτως» στην επίθεση, είχε σπεύσει να φωτογραφηθεί αμέσως μετά με τον (ευρισκόμενο σε εμπόλεμη κατάσταση με τον αδελφό του Θεόδωρο και τη Γιάννα) Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και τους γιους του.

Οι πολιτικές φιλοδοξίες των άσπονδων φίλων

Από ορισμένες πλευρές, η κορύφωση της σύγκρουσης Γιάννας – Μαρινάκη είχε συνδυαστεί τότε με το νέο πολιτικό τοπίο που φαινόταν ότι διαμορφώνεται και τις διενέξεις που αυτό πυροδοτούσε ανάμεσα σε εν δυνάμει καινούργιους παίκτες για τη χειραγώγηση των εξελίξεων στη χώρα. Η ίδια η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν έκρυβε τις φιλοδοξίες της, μολονότι διέψευδε την πρόθεσή της να ιδρύσει κόμμα. Εκείνη την περίοδο όμως φούντωναν τα σενάρια που την ήθελαν -καθώς ερχόταν με οργή και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία- να ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μιλούσε άλλωστε θετικά για τις «νέες πολιτικές δυνάμεις», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη χαρά της που «καταποντίζονταν» όσοι είχαν έως τότε «τη μερίδα του λέοντος».

Από την άλλη πλευρά, η εμπλοκή Μαρινάκη στον Δήμο Πειραιά ερμηνευόταν σχεδόν καθολικά ως απαρχή ενός σχεδίου του να κάνει, μετά το ποδόσφαιρο και τα media, το επόμενο βήμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αντιγράφοντας το φαινόμενο του «μπερλουσκονισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όλα αυτά έδειχναν να έχουν ξεχαστεί εν μέσω της χλιδής, με το βασιλικό μενού, τα πανάκριβα σερβίτσια, τα λέιζερ και τα φωτορυθμικά, τον Ρέμο και τη Φουρέιρα. Ούτε «μπράβοι» ούτε «επικίνδυνα αποτελέσματα» ούτε «γηπεδοποίηση και σκοτεινές καταστάσεις». Οπως επίσης ούτε «βλαχομπαρόκ αισθητική» ούτε «δράματα» ούτε «καμένα πυροτεχνήματα που εξέθεσαν παγκόσμια την Ελλάδα»…