Μηταράκης: Τέλος τα επιδόματα σε όσους έχουν άσυλο

Τη διακοπή των επιδομάτων σε όσους έχουν άσυλο μέσα στον Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» είπε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα «κόβει αυτές τις παροχές», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».

«Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα» ανέφερε, και πρόσθεσε:

«Έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές 11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο».
Την ίδια ώρα, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μικρές δομές, κλειστές και προστατευμένες.

Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών σε ξερονήσια, μια θέση που εξέφρασαν τις περασμένες ημέρες και οι Στέλιος Πέτσας και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως ακόμη και αν επιλεγεί τελικά αυτό το σενάριο, η υλοποίησή του δεν είναι απλή.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δημιουργία των δύο νέων κέντρων –στις Σέρρες και στην Αττική, υπογραμμίζοντας πως 2.000 θέσεις αρκούν για να αντιμετωπιστεί η προσωρινή κρίση.

Αναφορικά με την παρενόχληση ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο με κίνδυνο ακόμη και σύγκρουσής τους, ο ίδιος επεσήμανε «απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που δείχνει τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα αλλά δείχνει και την αντίδρασή μας η οποία είναι ισχυρή, είναι αποφασιστική και γίνεται με την ενότητα του ελληνικού λαού από πίσω».

Ο κ. Μηταρακης ανέφερε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά την παράνομη είσοδο μεταναστών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και τα σώματα ασφαλείας δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, σημείωσε πως «είναι συγκινητικό πως οι τοπικές κοινωνίες στηρίζουν τα σώματα ασφαλείας που δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για να σφραγίσουν τα σύνορα μας απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή που έρχεται από την απέναντι χώρα οργανωμένα».