Μητσοτάκης: Για μια ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook απαντά στους συνδικαλιστές για τη σημερινή απεργία, αναφέροντας: «Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!».

Υπενθυμίζεται πως οι συνδικαλιστές έχουν ανέβει στα κάγκελα με την κυβέρνηση εξαιτίας διατάξεων στο νέο νομοσχέδιο, αφού μπαίνουν αυστηρές ρυθμίσεις για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στις απεργίες που αποφασίζουν και ψηφίζουν μικρές μειοψηφίες, συνήθως από οργανώσεις της άκρας Αριστεράς, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν…. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!
Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.
Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών.
Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!

Πορείες από ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε η Αθήνα, καθώς εξελίχθηκε από τις 6 το πρωί της Τετάρτης η 24ωρη απεργία των συνδικάτων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Προπύλαια και τα μέλη του ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Για τις 11:30 ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Από νωρίς και στα δύο σημεία της πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν άνθρωποι στους κεντρικούς δρόμους με πανό και σημαίες. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ωστόσο, οι πορείες και συγκεντρώσεις ολοκληρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ήταν πολύ μικρή η συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας
Την ίδια στιγμή βέβαια οι δρόμοι της Αθήνας έγιναν οι… δρόμοι της ταλαιπωρίας για οδηγούς και επιβάτες. Με το μετρό να έχει τραβήξει χειρόφρενο, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας, η μετακίνηση έγινε πολύ δύσκολη, ως το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν μποτιλιαρισμένοι από αυτοκίνητα, με τον κόσμο, οπλισμένο με υπομονή, να προσπαθεί να μεταβεί στη δουλειά του.

Χειρόφρενο στα Μέσα Μεταφοράς
Το μετρό έχει 24ωρη απεργία και θα παραμείνει κλειστό, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί του ΗΣΑΠ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν και σε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη (12-3 το μεσημέρι), στις γραμμές 1, 2 και 3, όπως ανακοινώθηκε. Στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Αμφότερα θα κινούνται από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, βάζοντας χειρόφρενο στις πρώτες τρεις και τις τελευταίες 3 ώρες εργασίας τους.

Και οι υπάλληλοι του τραμ προχώρησαν σε στάση εργασίας, καθώς οι συρμοί θα κινούνται από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι υπάλληλοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, που θα μείνει χωρίς λεωφορεία.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απεργία
Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι πρέπει «να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το “όπλο” μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία». Ας σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ είχε μαζική συμμετοχή στην διαδήλωση της Τετάρτης.

Στην πορεία του ΠΑΜΕ και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
«Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, αμέσως τώρα, να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρονών», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επεισόδια σε συμβολαιογραφείο ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και τα ΜΑΤ
Άναψαν τα αίματα στο Κολωνάκι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μελών του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφείο και σημειώθηκαν επεισόδια.

Το περιστατικό συνέβη στην οδό Σκουφά 77, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας οικογένειας.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ
Λουκέτα και ρολά κατέβασαν σήμερα πολλές υπηρεσίες που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η πορεία της ΑΔΕΔΥ
Στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
Στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι πολεοδομίες, οι νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.
Παράλληλα, 24ωρη απεργία αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.