Και παράταση τριών μηνών στην προστασία της πρώτης κατοικίας – Επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος – Χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις -Στις 17:00 ανακοινώνεται το πλήρες οικονομικό πρόγραμμα – «Επιλέξαμε την προστασία της υγείας των πολιτών – Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές»
«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
Ανακοίνωσε επίσης πως μέχρι να αρθούν και οι τελευταίες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το ίδιο, όπως ανέφερε, θα ισχύσει και για τα επιδόματα στους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους. Εξήγγειλε ακόμη πως όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά με μειωμένο ωράριο, θα δουν το εισόδημά τους να στηρίζεται από την πολιτεία.
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικευτούν σήμερα στις 17:00, ενώ όπως ανακοίνωσε τον Μάιο θα έρθουν κι άλλα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού.
-Μέχρι να αρθεί μέχρι και τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργιά. Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.
-Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά αλλά με μειωμένο ωράριο θα δουν αποδοχές να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
-Ευρέως κλίμακα ενίσχυση και τον εργαζόμενων. Είναι επιβεβλημένο να στηρίξουμε την απασχόληση. Θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Σουρ προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους. Γι όλα αυτά σήμερα ανακοινώσεις στις 17:00 από αρμόδιους υπουργούς
-Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία για 3 μήνες ακόμα παράταση. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί από ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο. Θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό . Να αποτρέψουμε δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
-Στην διάθεση θα υπάρχουν όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων. Μέσα στον Απρίλιο στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ εργαζόμενων και επιχειρήσεων.
-Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουμε νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει Μάιο που θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.
-Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως
Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα ως το καλοκαίρι.
-Παράλληλα να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και κλειδιά θα είναι τα νομοσχέδια των επόμενων 3 μηνών για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας
«Εμβληματικά νομοσχέδια που επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είπε «θα φέρουμε εμβληματικά νομοσχέδια που επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών όπως νομοσχέδιο για χωροταξικό και χρήσεις γης για να επιτρέψουμε σε όποιον επενδύει σε αυτή την χώρα τι μπορεί να κάνει και με ποιους όρους.
Θα έρθουν ρυθμίσεις που αφορούν τροποποίηση του νόμου περί προμηθειών και δημόσιων συμβάσεων για να ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα που θα δώσουν αναγκαία ώθηση.
Όπως τόνισα και στο μήνυμά μου προς πολίτες η επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα είναι βαθμιαία και προοδευτική. Η κεντρική επιλογή είναι να είμαστε στο πλευρό εργασίας και υγιούς επιχειρηματικότητας. Από το επίδομα θα περάσουμε στην επίδοση. Η πολιτεία από προστάτης της κοινωνίας θα γίνει συμπαραστάτης. Το βάρος θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ανάψει ξανά τις μηχανές οικονομικής δραστηριότητας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενεργοποιήθηκαν, θα έρθουν κι άλλα και θα ενεργοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η πιο αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση θα είναι κατά την γνώμη μου το λεγόμενο ρικάβερι φαντ, ένα νέο ταμείο που μαχόμαστε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μέγεθος ισάξιο κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό χρηματισμό, να λειτουργεί με επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Οι θέσεις μας έχουν υποστηρικτές και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα».
«Η πανδημία κοστίζει μας κάνει όμως και πιο δυνατούς»
«Η πανδημία κοστίζει μας κάνει όμως και πιο δυνατούς αρκεί να εκμεταλλευτούμε όλες τις δεξιότητες που ξεδιπλώσαμε στην κρίση. Η πανδημία δεν πρέπει να οδηγήσει στην επαναφορά χρεοκοπημένων συμπεριφορών και λογικών.
Να πάμε σε μοντέλο με κλάδους και τομείς που θα προσελκύουν επενδύσεις και θα έχουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
«Από Δευτέρα προχωρούμε στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων»
«Να αναφέρω μόνο δυο στοιχεία που καταδεικνύουν την επιτυχία που είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και σε άυλη αξία η χώρα.
Στις 30 Μαρτίου φτάσαμε μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων για κορωνοϊό σε 257 έχοντας όμως πολλαπλάσιες έτοιμες κλίνες. Χθες το βράδυ ο αριθμός έπεσε στους 118 και υπάρχουν χιλιάδες κλίνες για covid και εύχομαι να είναι αχρείαστες
Επίσης μέσα Μαρτίου 93 διασωληνωμένοι και είχαμε τότε σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ διαθέσιμων. Δεν φθάσαμε σε σημείο κάλυψης των κλινών. Σήμερα έχουμε 41 διασωληνομένους και ευχόμαστε ο αριθμός να μειώνεται. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκαν κατάφεραν να κερδίσουν την πολύ μεγάλη μάχη. Εμείς ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο. Άλλες χώρες δεν είχαν αυτή την επιτυχία.
«Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές»
Συνέπειες αυτής της επίθεσης κορωνοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. καθώς πρόκειται για πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για ένα αιώνα. Κρίση που θέτει σε κίνδυνο όλα όσα συγκροτούν φύση και υπόσταση ανθρώπου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο. Σε ένα τέτοιο φαινόμενο η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη. Όπως η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα Τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».
«Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο σχέδιό της για σταδιακή άρση περιορισμών στην κοινωνία. Είμαι στην διάθεση της αντιπροσωπείας να συζητήσουμε και για τις υγειονομικές πτυχές και να απαντήσουμε στα καλόπιστα ερωτήματα. Σήμερα όμως προκάλεσα συζήτηση για τις κατευθύνσεις της οικονομίας. Από εδώ και στο εξής η υγεία πολιτών και ευημερία τους αποτελούν κοινή πυξίδα. Στόχοι που προωθούνται παράλληλα.
Έως τώρα το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει 24 δισ. Με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων. Το μέλημά μας είναι η προστασία απασχόλησης.
Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%.
Αναφορικά με επιχειρήσεις 10 δισ ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, επιδότηση επιτοκίου και ήδη έχω ενημέρωση από τον τραπεζικό κλάδο ότι 15 χιλ μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων και αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις αιτήσεις για χρηματοδότηση από Αναπτυξιακή Τράπεζα. Υπάρχει θετική ανταπόκριση.
Ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης – ένα πακέτο 7 δις ευρώ – προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.
Το επόμενο βήμα αφορά την απόκριση του ΕΣΠΑ στην πανδημία. Ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορωνοϊού.
Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισστην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνο παράταση εισφορών και οφειλών.
Το ΓΛΚ κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορωνοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.
Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους».
«Οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν 1015 σε 2 μήνες»
Στήριξη του ΕΣΥ και οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν 1015 σε 2 μήνες, εξοπλίστηκε με εξοπλισμό εγκρίθηκαν προσλήψεις.
Ευχαριστώ όσους έκαναν τιτάνια προσπάθεια για να μην υπάρξει έλλειψη υλικών καθώς ήταν μια πολύ δύσκολη προσπάθεια εν μέσω πολέμου. Ευχαριστώ και τους δωρητές. Σχεδόν 64 εκατ ευρώ έγιναν κρεβάτια, ΜΕΘ, αναπνευστήρες, φάρμακα, μάσκες , αντιδραστήρια για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ και ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει αναλυτικά την άλλη εβδομάδα τον κατάλογο των δωρεών.
«Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015»
Απέναντι στα παραπάνω πια είναι η κριτική που δεχθήκαμε και ποιες οι ρεαλιστικές αντιπροτάσεις; Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δαπανηθούν 36 δισ ευρώ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο τις πτυχές του οποίου δεν έχει αποκαλύψει. Θα περιμένω την τοποθέτηση του αρχηγού της αξ αντιπολίτευσης μήπως και μας φωτίσει. Η εικόνα που έχω είναι ότι η αντιπολίτευση προτείνει: ξοδέψτε, χωρίς όμως να λέει πότε και για ποιους. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζεται ένα δέντρο που δεν υπάρχει. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να του βάζετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι. Αυτές οι εύκολες διαπιστώσεις περί εμπροσθοβαρών μέτρων υπονομεύουν την προσπάθειά μας να έχουμε συνεχή πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.
Στην αρχή υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ μας ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές που η κυβέρνηση κρατούσε σε ενεργή ετοιμότητα. Είχαμε πει ότι αν χρειαστούμε την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα έχουμε τα νομοθετικά εργαλεία να τον επιτάξουμε. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε γιατί δεν πλησιάσαμε κάν τις μέγιστες δυνατότητες του ΕΣΥ. Αν όμως είχαμε ακολουθήσει την δική σας συνταγή θα πληρώναμε 7 εκατ σε αχρείαστες αποζημιώσεις. Οσο για το αχρείαστο μαξιλάρι να πούμε ότι ως προς την ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Έτσι βαφτίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο ταμείο.
Το ερώτημα που τίθεται και φαντάζομαι θα απαντήσει η αντιπολίτευση είναι αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερο ζητούν να ξοδεύουμε και αυτό το μαζεμένο απόθεμα και να υπάρξει πιθανότητα επιστροφής σε πρόγραμμα αυξημένης επιτήρησης.
«Η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες διεθνούς Τύπου»
Η οικονομία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Κατάφερε το κράτος να χρηματοδοτήσει την Υγεία και να στηρίξει εισοδήματα απασχόληση και επιχειρήσεις. Τα στοιχεία ευτυχώς δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. Την ίδια στιγμή η χώρα κινείται χωρίς βάρος υπερβολικών πλεονασμάτων. Η αξία ομολόγων της αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ που πλέον τα αγοράζει στο πλαίσιο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και το κράτος εξακολουθεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες διεθνούς Τύπου ως μοντέλο αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ολα αυτά αποτελούν ασφαλή αφετηρία.
Στην αρχή της πανδημίας προτεραιότητα ήταν η ΖΩΗ τώρα είναι η υγεία να απλωθεί και στην οικονομία.
«Η τρικυμία θα είναι μεγάλη και παγκόσμια»
Η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει θεμέλιο για την ανάταξη της οικονομίας μας και είναι κρίμα που κάποιοι λίγοι θεωρούν την επιτυχία αυτή επιτυχία μόνο της κυβέρνησης και βρίσκουν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Δείχνει μικρότητα. Όταν αρχίσει να γράφεται ο επίλογος της κρίσης πάνω του θα αρχίσει να γράφεται ο πρόλογος της οικονομικής κρίσης. Η τρικυμία θα είναι μεγάλη και παγκόσμια. Η ύφεση μια αφορά όλους που σημαίνει ότι οι λύσεις πρέπει να είναι συμμετρικές. Και κυρίως προς τα κράτη που στάθηκαν όρθια μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση. Η χώρα βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα. Οι ανάγκες της στιγμής υπηρετούν και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η νέα ψηφιακή δημόσια διοίκηση. Η ανασυγκρότηση ΕΣΥ. Η νέα Δομή Πολιτικής Προστασίας, η τηλεργασία, ηλεκτρονική εκπαίδευση, σύμπραξη πολιτείας και ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη στόχων κατέστησαν επείγουσες δράσεις λόγω κορωνοϊού.
Υπάρχει και μεγάλο άυλο εθνικό κέρδος, το ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογικό κτήμα και λέγεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και αυτοπεποίθηση.
Εμπιστοσύνη και προς την κυβέρνηση που γεννά συνειδητή πειθαρχία.
«Οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι σκληρές»
Θα συνεχίσω να μιλώ στην γλώσσα αλήθειας. Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι σκληρές. Οφείλουμε να δουλέψουμε για την συλλογική ευημερία. Βρίσκω ενδιαφέρον σήμερα ότι σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την υγειονομική κρίση, παρά την συνειδητοποίηση ότι ας περιμένουν δύσκολες μέρες οι πολίτες δηλώνουν αισιόδοξοι. Αυτή η κατάκτηση δεν έχει πολιτικό χρώμα. Θα είναι μεγάλη κατάκτηση για το πολιτικό κόσμο να μην επιστρέψουμε η τοξικότητα του παρελθόντος να επιστρέψει. Αυτό περιμένουν οι πολίτες και θα μας κρίνουν αυστηρά. Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση επιζητεί δημιουργική κριτική. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουνε συμμέτοχοι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράν κομματικό καπέλο αλλά μετείχαν με διάθεση να προσφέρουν. Να τα φυσούμε πίσω όλα αυτά. Αν θεωρούμε ότι στην κρίση κάναμε άλμα ηθικής ας το διατηρήσουμε.
Η πατρίδα μας εκτός από χώρα παράδειγμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να γίνει παράδειγμα υπέρβασης της κρίσης. Ανάπτυξη με σχέδιο που θα έρθει με νέες επενδύσεις. Η επίτευξη στόχων πιο γρήγορη. Όσο πιο σκληρή προβλέπεται η κρίση τόσο πιο εμφατική μπορεί να γίνει η αναγέννηση που θα ακολουθήσει. Η κυβέρνηση θα φέρει μέτρα στήριξης με συνέπεια.
«Θα επικοινωνήσω με τον κ. Τριντό για να μεταφέρω συλλυπητήρια»
Στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την θλίψη του για συντριβή του Καναδέζικου ελικοπτέρου κοντά στην Κεφαλονία. Όπως είπε «θα επικοινωνήσω με τον κ. Τριντό για να μεταφέρω συλλυπητήρια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «βρίσκομαι στην Βουλή με άλλες συγκυρίες για να υποστηρίξω την λειτουργία του κοινοβουλίου ανεξάρτητα από τις συνθήκες πανδημίας. Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Δημοκρατική ευαισθησία και υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Και το κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τότε άντεξε. Έτσι και στην Ελλάδα σήμερα υπό άλλες απειλές η Βουλή λειτουργεί και η έκκληση τώρα που επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας είναι να σταματήσουμε την συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο. Καταθέτω την δήλωση του κ. Τασούλα για τον τρόπο λειτουργίας μας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όταν συζητήθηκαν οι σχετικές εναλλακτικές υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο βουλής για 30 ημέρες. Δεν έγινε αποδεκτή. Λειτούργησε η Βουλή. Ήρθαν ΠΝΠ και συζητήθηκαν άμεσα. Η πρακτική αυτή θα σταματήσει μετά και την σημερινή κατάθεση ΠΝΠ που περιλαμβάνει διατάξεις που πρέπει υποχρεωτικά να εγκριθούν πριν το κλείσιμο του μήνα και η Βουλή με τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με πλούσιο νομοθετικό έργο. Πρόθεση της πλειοψηφίας να μην πάμε σε θερινά τμήματα. Κάνω έκκληση να κλείσουμε αυτό το κεφάλι και να συμφωνήσουμε με τους κανόνες με τους οποίους θα πορευθούμε και εύχομαι να μην χρειάζεται να μιλούμε με αυτό το απαραίτητο αλλά ενοχλητικό πλεξι γκλας».
protothema.gr