Ξεκάθαρο μήνυμα Μπορίσοφ σε Τουρκία και Ελλάδα: «Θα πυροβολούμε όποιον πλησιάζει τα σύνορά μας»

Ο εκβιασμός του Τούρκου σουλτάνου προς την ΕΕ, περί ανοίγματος των συνόρων για την εισροή 3,6 εκατ. μεταναστών λόγω της κριτικής…

των Ευρωπαίων για την «εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία», είχε απάντηση μόνο από την Βουλγαρία και τον πρωθυπουργό Μ.Μπορίσοφ.

Οι Ευρωπαίοι έπαθαν «αφωνία» και φυσικά δεν απάντησαν στον προκλητικό Τούρκο πρόεδρο, αλλά το έργο αυτό ανέλαβε ο ηγέτης μιας μικρής χώρας, της Βουλγαρίας, απαντώντας κατάλληλα στον Ερντογάν «με απειλή στην απειλή του».

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σχολιάζοντας την πιθανότητα μαζικής εισροής μεταναστών/προσφύγων από τον πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την ΕΕ, δήλωσε: «αν έρθουν στα σύνορά μας μεταξύ 50.000 και 100.000, τότε εγώ και ο υπουργός άμυνας θα διατάξουμε να πυροβολήσουν οι στρατιώτες μας, στην περίπτωση που όλοι αυτοί θελήσουν να κατεδαφίσουν τα συρματοπλέγματα».

«Αν όλοι αυτοί προσπαθήσουν να εισέλθουν βιαίως στην σύνορα μας και αυτό υποπέσει στην αντίληψή μας τότε δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε αυτή την πράξη ρίχνοντας πυροβολισμούς πρώτα στον αέρα», τόνισε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ, τόνισε ότι, παρότι είναι σχετικά καλές οι σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, το πιο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα είναι η τήρηση της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες.

«Στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα επί του παρόντος η παράνομη μετανάστευση είναι «μηδέν», τόνισε ο ίδιος.

Η πρόσφατη απειλή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες στα εκατομμύρια των μεταναστών για να φθάσουν στην Ευρώπη είναι μια κενή απειλή, ανέφερε το ειδησιογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ξεκάθαρος είναι πλέον ο εκβιασμός της Άγκυρας μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς ο Ερντογάν με τα «χαρτιά» που διαθέτει, προσπαθεί να αποσπάσει κι άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία αποσκοπεί τόσο στην εξασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας όσο και στην ασφαλή επιστροφή των Σύριων προσφύγων στην χώρα τους από την Τουρκία.

«Η Άγκυρα θα μπορούσε να επανεγκαταστήσει τους πρόσφυγες σε περιοχές που σκοπεύει να καταλάβει στη στρατιωτική της επιχείρηση, αλλά δεν θα μπορούσε να τους βάλει σε πλοία και να τους στείλει στην Ελλάδα. Μια τέτοια ανοικτή δράση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησής θα θέσει τέρμα, τουλάχιστον προσωρινά, στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, επιδεινώνοντας τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας ενώ η Ευρώπη πιθανότατα θα επιστρέψει στην ίδια τα πλοία με τους μετανάστες ούτως ή άλλως», αναφέρει το Bloomberg.

Η απειλή του Τούρκου προέδρου ουσιαστικά σημαίνει ότι συνεχίζεται το παράνομο έργο της διακίνησης των προσφύγων από τις ακτές της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη από το τουρκικό έδαφος κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2019 έφτασε τις 46.546, κάτι που μεταφράζεται ως αύξηση 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικοί όμως στην χώρα μας αναφέρουν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί με «όπλο» το μεταναστευτικό, και σε λίγο θα εκβιάζει την Ελλάδα και για το θέμα της οριοθέτησης της τουρκικής ΑΟΖ και των ερευνών σε Αιγαίο και Κύπρο, και τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
pentapostagma.gr