Ξεχάστε το πορτοφόλι! Οι νέες ταυτότητες θα μπαίνουν και στο κινητό μέσω app!

Ακόμη και μέσω εφαρμογής στα smartphones θα μπορεί να εγκατασταθεί η νέα ψηφιακή αστυνομική ταυτότητα. Σκοπός είναι η χρήση της ανά πάσα ώρα και στιγμή όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι ο υπουργός, στα χέρια των πολιτών αναμένεται να βρεθούν οι νέες ταυτότητες στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

«Θα κουβαλάς την ταυτότητα σου μέσω του κινητού. Δεν υπάρχουν ζητήματα ευαίσθητης φύσης… Η ταυτότητα μοιάζει με πιστωτική κάρτα η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές και θα υπάρχει και υποδομή να έχεις την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής.

Η ταυτότητα θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και κάτι άλλο… Σήμερα χρησιμοποιούμε τον Αριθμό Ταυτότητας για να πιστοποιηθούμε στις τράπεζες, αλλά αν χάσεις την τράπεζα, ο ΑΤ αλλάζει και πρέπει να ξαναπάς στην τράπεζα. Θα είναι βασικά αριθμός ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται σε όλη σου τη ζωή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ όσον αφορά τις αλλαγές επί του προηγούμενου αντίστοιχου διαγωνισμού συμπλήρωσε:

«Απαιτείται ψηφιακή υποδομή στην ταυτότητα και γι’ αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό. Επίσης, στον προηγούμενο διαγωνισμό η φωτογραφία ήταν ασπρόμαυρη ενώ τώρα θα είναι έγχρωμη υψηλής ασφάλειας».

Το κόστος των δεδομένων
Ερωτηθείς για τα πακέτα δεδομένων και τις δεσμεύσεις για μείωση του κόστους υπογράμμισε πως «είναι δεδομένο ότι είναι ακριβή η χώρα, κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: 1ον αμιγώς η τιμολογιακή πολιτική, 2ον η φορολογία, 3ον οι ονομαστικές και πραγματικές τιμές έχουν διαφορά λόγω του τρόπου έκπτωσης στους πελάτες.

Θέλουμε να δούμε να μειώνεται το κόστος, το ζητήσαμε από τους παροχής αλλά είναι δουλειά της αγοράς. Με δεδομένο ότι κάνουμε κινήσεις που δείχνουμε από κινήσεις που δείχνουν ότι ακούμε την αγορά λέμε ότι θα θέλαμε πρόοδο γιατί το ζητά ο καταναλωτής και ο πολίτης».

Για τις αντιδράσεις ως προς το 5G
Τέλος, πήρε θέση και για το ζήτημα των 5G και ειδικότερα για τη δέσμευση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο Τραμπ για την απουσία κινεζικών επενδύσεων στο 5G, σημειώνοντας πως «το  ερώτημα είναι τι αγοράζουν οι πάροχοι. Θα πάρουν κεραία σουηδική; Φινλανδική; Κινεζική; Δεν υπάρχει λόγος περί κινεζικών επενδύσεων.

Θα δούμε τις αποφάσεις της ΕΕ, έχουμε και μια υφιστάμενη πραγματικότητα στο τι χρησιμοποιεί το 4G, και στη βάση αυτή θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Εκκρεμεί η ευρωπαϊκή θέση».