Οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ πάλι στα χαρακώματα! Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα…

Χρόνια κρατάει αυτή η κόντρα μεταξύ Στελεχών εκ παραγωγικης Σχολής και Στελεχών προερχόμενων από τον θεσμό των ΟΠΥ – ΕΠΥ. Όπως λένε οι πληροφορίες ο κόμπος έφτασε στο χτένι, και η ανισότητα έχει φέρει τους Μονιμοποιημενους εθελοντές Στα κάγκελα.

Όπως αναφέρουν Στελέχη προερχόμενοι από τον θεσμό των ΟΠΥ-ΕΠΥ οι νόμοι και τα ψηφισματα του κράτους σταματούν και αλλάζουν κατά το δοκούν με τροποποιήσεις των κανονισμών όταν εμπλέκονται οι εθελοντές.
Με μια μικρή δημοσιογραφικη έρευνα, κάναμε μια αναδρομή στα προβλήματα που αντιμετωπισαν οι εθελοντες τα οποία δεν ήταν και λίγα. Ήταν το μακρινό 2010 όταν οι εθελοντές έχαναν το δικαστήριο εξομοίωσης με τις εθελόντριες με το πρόσχημα ότι δεν είχαν μονιμοποιηθει.

Στα μετέπειτα χρόνια εσωτερικές διαταγές των επιτελειων απέκλειαν με άσχημο τρόπο τους εθελοντές στις σχολές ξένων γλωσσών και τις σχολές των υπολογιστών γράφοντας στην διαταγή την φράση( πλην ΕΜΘ)
Μετέπειτα ήρθε ο αποκλεισμός για την Νήσο Κ που προέβλεπε να πηγαίνουν μετάθεση μόνο Διοικητικοί δηλ εκ παραγωγικών σχολών και όλοι οι υπόλοιποι να αποκλείονται λόγο
βαθμό, προελεύσεως, και ειδικότητας.
Το 2016 με πρόταση της μοναδικής τότε συνδικαλιστικης ομοσπονδίας οι εθελοντές τοποθετηθηκαν στην Γ μισθολογική κατηγορία ενώ Συνάδελφοι τους ίδιας προελεύσεως τοποθέτησαν στην Β. Μια κίνηση για την οποία η τότε ομοσπονδία πήρε τα εύσημα από τον τότε Υπουργό Άμυνας εντός του ελληνικού κοινοβούλιου.
Το 2019 με αναπληρωτή Άμυνας τον κ. Ρήγα πάρθηκε η απόφαση για πρώτη φορά να δικαιωθούν εν μέρη οι εθελοντές. Όπως έγραφε ο τότε νόμος, για μερική αποκατάσταση της αδικίας έναντι των εθελόντριων έδινε το δικαίωμα προαγωγής στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και καταληκτικο αυτού του υπολοχαγού.
ΟΙ ασκοί του Αιόλου άνοιξαν και αμέσως την επόμενη μέρα συγκεκριμένη Διευθηνση του ΓΕΣ με υπηρεσιακό σημείωμα προς τις διευθύνσεις όπλων και σωμάτων τους διέταζε να βγάλουν λίστες μεταθέσεων ώστε οι προαγωμενοι να κάνουν τον απαιτούμενο χρόνο διοικήσεως.
ΟΙ φωνές του τότε Ανυεθα ακόμα αντηχούν στους διαδρόμους του υπουργείου, γιατί προφανώς τότε κατάλαβε την εκδικοτητα που διακατειχε τους ανώτερους αξιωματικούς έναντι των χαμηλό βαθμών Στελεχών προερχόμενοι από τον θεσμό των ΟΠΥ – ΕΠΥ και διέταζε να γίνει η άμεση απόσυρση του εγγράφου όπως και έγινε.
Όπως αναφέρουν οι εθελοντές αυτοί που βγάζουν τα έγγραφα και τους κανονισμούς που αφορούν τον θεσμό τους δεν γνωρίζουν καν ποια είναι η προέλευση τους, και τους αναφέρουν με υποτιμητικό τρόπο ως ΕΜΘ, ΕΝΏ η προέλευση τους είναι αυτή των ΟΠΥ ΕΠΥ, και ενώ έχουν μονιμοποιηθει από το 2011 τα έγγραφα συνεχίζουν να βάζουν το προθεμα ΕΜΘ κατά παράβαση του κανονισμού,γιατι δεν μπορεί η κατάσταση να είναι αυτή του
μόνιμου και παράλληλα και του εθελοντή Μακράς Θητείας.
Επόμενος αποκλεισμός ήταν για όσους κατείχαν πτυχία πανεπιστημίου και βάση νόμου θα μπορούσαν να εισαχθούν στην κατηγορία των Μονίμων αξιωματικών…. Εκεί λοιπόν εφευρέθηκε η λύση η οποία έλεγε ότι με την κατάθεση του πτυχίου και ζητώντας μεταταξη ένας Αλχιας έμπαινε τελευταίος στην επετηρίδα των αλχιων τις ΣΜΥ τις χρονιάς εκείνης, δηλαδή τους γύριζε οικονομικά 20 χρόνια πίσω και βαθμολογικά το ίδιο, γιατί με τις επόμενες προαγωγές θα τους έπιαναν τα όρια ηλικίας στον βαθμό και θα αποστρατευοντουσαν λόγο του ορίου ηλικίας στους επόμενους βαθμούς.
Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης υπήρχε ένας παρατυπος σχεδιασμός αποκλεισμού για τους εθελοντές σε εκπαίδευση και εξέλιξη και οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε εξομοίωση κατά κάποιον τρόπο με Στελέχη ίδιου βαθμού αλλά άλλης προελεύσεως.
Φτάνοντας λοιπόν στο 2020 και με την ευκαιρία της προαγωγής των πρώτων Μονίμων Ανθυπολοχαγων προελεύσεως ΟΠΥ ΕΠΥ πληροφορουμαστε ότι πάλι καταστρατηγηθηκαν οι κανονισμοί και οι πάγιες διαταγές, και αυτοί οι αξιωματικοί αποκλειστηκαν από μεταθέσεις εξωτερικού με πρόσχημα την προέλευση, τον, βαθμό, και την ειδικότητα, ενώ οι προαγωγές τους είχαν αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2019 αυτό δεν λήφθηκε υπόψιν.
Θα πρέπει η πολιτική και η νέα Στρατιωτική ηγεσία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δει τους εθελοντές ως ισότιμα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και όχι σαν ξένο σώμα.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε 5 με 8 χρόνια δεν θα υπάρχει ο θεσμός των Εθελοντών και το εύλογο ερώτημα είναι ποιος θα τους αντικαταστασει και ποιοι θα εκτελούν τα καθήκοντα τους….

Τότε πολλοί θα είναι αυτοί που θα μετανιωσουν για την άσχημη συμπεριφορά απέναντι στους εθελοντές…. Γιατί εκτιμάς κάτι όταν το χάσεις!

3 σχόλια

  • Ακριβώς…………. !!!

  • Και σε συνέχεια όλων αυτών :
    1. Η “νόμιμη “ κλοπή των χρημάτων των ΕΠΥ-ΕΜΘ που αφορά το 2% του Β. Μ τους, επί σειρά ετών (νομίζω 8 έτη το ανώτερο) το οποίο ποσό διπλοκαταβαλλεται στα επικουρικά ταμεία αλληλοβηθειας, διότι οι πρώτες παρακρατησεις,” νόμιμα” αποτέλεσαν εθνικους πόρους.
    2. Η νόμιμη κλοπή των χρημάτων τους, η οποία προκύπτει από τη διαφορά μετατροπής ενσημων ΙΚΑ σε ταμείων στρατού, η οποία επίσης “νόμιμα” αποτελεί εθνικούς πόρους.
    3. Η νόμιμη μισθολογικη μείωση όσων ΕΜΘ ονομαστικαν ΞΑΝΆ! Μόνιμοι και εξισωθηκαν με τους ΑΣΣΥ, λόγω πολυετους παραμονής στους ίδιους απαξιωτικους βαθμούς μέχρι και 12 έτη στασιμότητας.
    ΜΑΣ ΤΑΡΑΞΑΝ ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΌΤΗΤΑ…. ΑΗΔΙΑΣΑ…

  • Συγχαρητηρια παλικαρια.Αγωνιστειτε οσο σας επιτρεπουν οι ψυχικες σας δυναμεις για το καλυτερο.Ειμαστε μαζι σας σε οτι χρειαστειτε.Μονο αυτοι που αγωνιζονται κερδιζουν.Χωρις αγωνα υπαρχει στασιμοτητα