Οργή για την απεργία στο Μετρό: Για 21 άτομα προκάλεσαν χάος στην Αθήνα -Απίστευτη ταλαιπωρία!

Η ξαφνική απόφαση για στάση εργασίας στο Μετρό προκάλεσε για ακόμη μία φορά ταλαιπωρία σε επιβάτες που δεν μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους και κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους, με τα ΙΧ να σχηματίζουν μεγάλες ουρές σε μποτιλιαρίσματα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Μάλιστα, μόλις έγινε γνωστό πως η στάση εργασίας αποφασίστηκε για τη μετακίνηση 21 υπαλλήλων από διοικητικές θέσεις σε εκδοτήρια, ξεχείλισε και η οργή από πολίτες, επιβάτες και οδηγούς που δεινοπάθησαν στους δρόμους. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις και τα σχόλια οργής στο Τwitter.

Εκλεισαν το Μετρό γιατί μετέφεραν από τα γραφεία στα εκδοτήρια 21 άτομα
Η στάση εργασίας των υπαλλήλων στο Μετρό πραγματοποιήθηκε από ένα μόνο σωματείο, το ΣΕΛΜΑ, με θέμα την επανατοποθέτηση σε θέσεις εκδοτών 21 ατόμων τα οποία με διάφορους τρόπους είχαν αποχωρήσει από τα εκδοτήρια προς διάφορες διοικητικές υπηρεσίες γραφείου. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς στο παρελθόν είχαν απασχοληθεί ως εκδότες, ενώ τέσσερις εργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στον έλεγχο κομίστρου και κρίθηκαν ανεπαρκείς.
Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων ή διευθυνόντων, εκατοντάδες υπάλληλοι ανήκοντες στο προσωπικό πεδίου (εκδότες, σταθμάρχες κ.λπ.) μεταφέρθηκαν σε θέσεις γραφείου, με αποτέλεσμα, ειδικά στους σταθμούς που δεν επαρκούν τα αυτόματα μηχανήματα, να υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις για την πώληση εισιτηρίων και τη φυσική παρουσία της εταιρείας στους σταθμούς.
Οργή Μητσοτάκη: Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία -Ρύθμιση για προσωπικό ασσφαλείας

Με ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή ζητήθηκε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Μάλιστα αποκάλυψε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας.

Η ανάρτηση Μητσοτάκη στο Τwitter
Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων.

Τώρα προειδοποιούν και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), επιμένει στη στάση του και μάλιστα προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο Σπύρος Ρεβύθης ανέφερε «κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ χωρίς να κοιτάξει τις ανάγκες τις υπηρεσιακές και τις ανάγκες των εργαζομένων».
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «εάν συνεχιστεί το ίδιο πράγμα, να πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι τότε είναι πιθανόν να υπάρξει κλιμάκωση».

Στάσεις εργασίας και τα απίστευτα προνόμια
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που στο Μετρό οι υπάλληλοι αποφασίζουν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας ή απεργία προκαλώντας το απόλυτο χάος στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Τότε οι συνδικαλιστές απειλούσαν με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν γινόταν δεκτό το αίτημά τους για υπέρογκες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Τα συνδικάτα ζητούσαν αυξήσεις οι οποίες δεν προβλέπονται στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, παρά το γεγονός ότι οι παροχές των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ είναι πολύ καλύτερες συγκριτικά με εκείνες στις περισσότερες ΔΕΚΟ και στο στενό δημόσιο τομέα, ενώ έχουν και απίστευτα προνόμια.

Υπουργός Μεταφορών: Δεν θα ανεχτούμε «νταβατζιλίκια» και εκβιασμούς
Ξεκάθαρος για τη στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής στέλνοντας μήνυμα στους εργαζομένους του Μετρό που προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε απεργία, το πρωί της Τρίτης και εξαιτίας τους παρέλυσε η Αθήνα.

Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις να κρατάνε σε ομηρία 1,5 εκατομμύρια πολίτες, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Καραμανλής, με αφορμή τη στάση εργασίας στο μετρό μέχρι τις 10 το πρωί της Τρίτης. «Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί “νταβατζιλίκια” και εκβιασμούς. Δεν γίνεται  να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα  μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία», δήλωσε.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στη γενική διεύθυνση λειτουργίας να επανατοποθετηθούν σε θέσεις εκδοτών 21 άτομα. Το ζήτημα, όπως επισήμανε, είναι η έλλειψη προσωπικού στα εκδοτήρια καθώς οι περισσότεροι μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να προμηθευτούμε περισσότερα εκδοτήρια, κάτι που θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Οπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση θα θέσει σύντομα το ζήτημα του ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και που εφαρμόζεται και στον ΟΣΕ.