Ούτε ο Ζάεφ δεν τηρεί τις Πρέσπες και φροντίζει να… εξαφανίζει το «Βόρεια»

Ιδιαίτερα… ξεχασιάρηδες αποδεικνύονται οι Σκοπιανοί μετά την εθνοκτόνα Συμφωνία των Πρεσπών, αφού σε κάθε περίσταση εντελώς τυχαία ξεχνούν το «Βόρεια Μακεδονία» και «παίζουν» με το σκέτο «Μακεδονία», όπως ήταν αρχικά και ο φόβος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αυτή τη φορά, παρά τη συμφωνία και όποιες αυστηρές συστάσεις προβλέπονται, η επίσημη ονομασία του κυβερνώντος κόμματος παραμένει όπως παλιά: Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας και το «Βόρεια» είναι εξαφανισμένο.

Στην επίσημη σελίδα του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και στους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει η αναφορά ότι πρόκειται για πολιτικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά ως εκεί…

Η ονομασία του κόμματος μιλά μόνο για Μακεδονία και δεν έχει αλλάξει, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» δεν μετατράπηκε σε «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Bόρειας Μακεδονίας».

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», εξοργιστικό είναι το γεγονός το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στα Σκόπια έχει ως αρχηγό τον Ζόραν Ζάεφ, τον υπερασπιστή και συνδημιουργό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και σκέφτεται κάποιος ότι εάν ο δημιουργός δεν προσέχει για την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας, σε λίγα χρόνια οι Σκοπιανοί θα έχουν εξαφανίσει από παντού τη λέξη «Βόρεια».

Προφανώς, ο Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει το πολιτικό κόστος και να μη δημιουργήσει εσωτερική αναταραχή στη χώρα του, δεν δίνει την εντολή να αλλάξει ούτε το όνομα του κόμματός του.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σε όλα αυτά αναφέρει με σαφήνεια ότι όλα τα θεσμικά όργανα, φορείς και ιδρύματα, που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό υποχρεούνται να αλλάξουν την ονομασία τους και όπου αναφέρεται ότι αποτελούν όργανα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» αυτό πρέπει να μετατραπεί σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ενώ ο Ζόραν Ζάεφ δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση μαζί του στις ΗΠΑ, όπου θα γίνει μια πρώτη αναγνωριστική επαφή, όπως τη χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

Αυτό που προκαλεί, βέβαια, εντύπωση είναι ότι στο αναλυτικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται με το όνομά του και όχι με την ιδιότητά του, όπως και ο Έντι Ράμα, σε αντίθεση με τον Ερντογάν και τους άλλους ηγέτες, όπου αναφέρεται κανονικά ο τίτλος τους.

Η παράλειψη αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο να αποκαλέσει τον Ζόραν Ζάεφ πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να μην προκαλέσει την οργή όσων προσπάθησαν να αποτρέψουν με τα συλλαλητήρια (και όχι μόνο) το αίσχος των Πρεσπών.