Ο εγκέφαλος λειτουργεί ακόμα και όταν πεθαίνουμε – Τι γίνεται τότε;

Όταν πεθαίνουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε νεκροί, επειδή ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί και έτσι συνειδητοποιούμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας!

Σύμφωνα με νέα έρευνα εξακολουθούμε να έχουμε συνείδηση του περιβάλλοντος αφότου η καρδιά μας σταματήσει να χτυπάει.

Αυτό σημαίνει ότι, επί της ουσίας, «εγκλωβιζόμαστε» μέσα στο νεκρό σώμα μας με τον εγκέφαλο μας να εξακολουθεί να λειτουργεί, αν και μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Οι επιζώντες καρδιακής ανακοπής γνώριζαν τι συνέβαινε γύρω τους, ενώ ήταν “νεκροί” προτού τους “επαναφέρουν στην ζωή”, αποκάλυψε η μελέτη.

Μάλιστα, η έρευνα υποστηρίζει πως υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο νεκρός μπορεί ακόμη και να ακούσει τους γιατρούς γύρω του να ανακοινώνουν τον θάνατό του!

Ο δρ. Sam Parnia μελετά εδώ και χρόνια την εγκεφαλική λειτουργία και την ανθρώπινη συνείδηση μετά το θάνατο και εξετάζει περιστατικά καρδιακής ανακοπής τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι στην πρώτη φάση του θανάτου μπορεί να βιώσουν κάποια μορφή συνείδησης, ακόμα και μετά τον θάνατό τους. Στην έρευνά του υπάρχουν μαρτυρίες από άτομα που επέζησαν καρδιακής ανακοπής, όπου περιγράφουν με ακρίβεια το τι συνέβαινε γύρω τους, αφότου η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπάει.

Όπως λέει ο ίδιος: «Περιγράφουν τα όσα έκαναν οι γιατροί και οι νοσοκόμες γύρω τους, ενώ είχαν και πλήρη επίγνωση κάθε συνομιλίας των γιατρών, που διαφορετικά δεν θα τα ήξεραν».

Εξηγώντας το πότε ένας ασθενής είναι «επίσημα νεκρός», ο δρ Parnia είπε: «Όλα βασίζονται στη στιγμή που σταματά η καρδιά. Από τεχνικής άποψης, αυτή είναι η στιγμή του θανάτου».

Η μελέτη του εξετάζει τι συμβαίνει με τον εγκέφαλο, όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή -και εάν εξακολουθεί να έχει συνείδηση μετά το θάνατό του και για πόση ώρα- για να βελτιωθούν οι πρακτικές ανάνηψης και να προληφθούν τραυματισμοί του εγκεφάλου, καθώς γίνεται επανεκκίνηση της καρδιάς.