Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» πίσω από την… μετονομασία του Αιγαίου σε «Θάλασσα των Νήσων» (φωτο)

Στο πλαίσιο των νεοθωμανικών του σχεδιασμών, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχωράει και στην μετονομασία του Αιγαίου Πελάγους, προκειμένου να μην παραπέμπει στην Ελλάδα.

Μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Ερντογάν, αποκάλεσε το Αιγαίο … «Θάλασσα των Νήσων» (Adalar Denizi). Ονομασία πίσω από την οποία βρίσκεται ο γνωστός μέγας θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί

Τον περασμένο Ιούλιο, στην απαρχή της νέας κρίσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, είχε θέσει για πρώτη φορά θέμα μετονομασίας του Αιγαίου σε «Θάλασσα των Νήσων» (Islands Sea) ή Βόρεια Μεσόγειος (Northern Mediterranean), προτείνοντας παράλληλα και αλλαγή του ομώνυμου γεωγραφικού διαμερίσματος, ένα από τα επτά της χώρας, σε Δυτική Ανατολία(Western Anatolia).
giaitzi-erdogan-4
Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί

«Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη “Αιγαίο” που έχει ελληνική ρίζα» είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα. Από τότε όλοι οι χάρτες και τα γραφήματα που παρουσιάζει στις αναλύσεις του ο Γιαϊτζί, αποκαλούν το Αιγαίο Πέλαγος ως «Θάλασσα των Νήσων»

Ο Γιαϊτζί είχε υποστηρίξει δημόσια, μετά τον καταστροφικό σεισμός στη Σάμο τον περασμένο Οκτώβριο, πως το περιστατικό αποδεικνύει ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους ανήκουν στην… τουρκική υφαλοκρηπίδα. «Αυτός ο οδυνηρός σεισμός στη «Θάλασσα των Νήσων» επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ελληνικά νησιά όπως η Σάμος, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Απόδειξη πως η ηπειρωτική Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, απεναντίας η Σμύρνη, υπέστη σοβαρές καταστροφές» είχε δηλώσει τότε, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι αξιωματούχοι και ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, κάνουν χρήση του όρου «Θάλασσα των Νήσων» όταν θέλουν ν’ αναφερθούν στο Αιγαίο Πέλαγος.

Υπενθυμίζεται ότι αρχιτέκτονας της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan στα τουρκικά), ο υποναύαρχος Γιαϊτζί είχε σχηματοποιήσει τις απόψεις του σε χάρτες που εκτυπώθηκαν στο βιβλίο του με τίτλο «η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ερωτήσεις και απαντήσεις». Σε αυτό το βιβλίο αναπτύσσεται η καινοφανής άποψη ότι η τουρκική ΑΟΖ εφάπτεται με αυτήν της Λιβύης εξαφανίζοντας την Κρήτη και την επήρεια όλων των ελληνικών νησιών.

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, στο τελευταίο του βιβλίο προχώρησε τους ισχυρισμούς του για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο πολλά βήματα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόμως 23 νησιά, μεταξύ των οποίων η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λέρος, η Πάτμος! Την επικίνδυνη αυτή θεωρία, κοινωνοί της οποίας γίνονται σπουδαστές των τουρκικών στρατιωτικών σχολών που στο μέλλον θα αναλάβουν τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας, ο Γιαϊτζί οικοδομεί στο ψευτοεπιχείρημα ότι η Ελλάδα παραβιάζει την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

protothema.gr