Ο πολεμοχαρής Ερντογάν ξαναχτυπά: «Τα αληθινά κράτη γίνονται με αίμα κι όχι στο χαρτί»

Με αίμα και ιδρώτα πρέπει να είναι βαμμένα τα κράτη για να είναι αληθινά. Αυτό είναι το τελευταίο απόφθεγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εξήγησε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα σε ειδικό σκέλος για την παγκοσμιοποίηση, τα κίνητρα της Τουρκίας πίσω από την στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε και πάλι πως στόχος του είναι οι τρομοκράτες, ενώ σημείωσε πως «τα σύνορα σχηματίζονται με αίμα και ιδρώτα και όχι στα χαρτιά».

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν είπε:

«Η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης απαιτεί την ένωση διαφορετικών φωνών ανά τον κόσμο. Το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, παρουσιάζοντας νέους στόχους, σε συνάρτηση με την ισχύ του έθνους μας στην Ανατολή.

Τα κράτη που δημιουργήθηκαν ζωγραφίζοντας τα σύνορά τους σε ένα χαρτί με χάρακα και όχι με αίμα και ιδρώτα δεν είναι αληθινά κράτη.

Είμαστε ένα έθνος που έχουμε πληρώσει για όλα όσα έχουμε κατακτήσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Οι επιχειρήσεις που αναπτύξαμε σε Συρία και Ανατολική Μεσόγειο είναι ενδεικτικές των λανθασμένων υπολογισμών που έχουν γίνει.

Όλοι όσοι επιχειρούν στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στην Αφρική, στα Βαλκάνια, μπορεί να έχουν άλλες προθέσεις, αλλά εμείς είμαστε εκεί για τους αδερφούς μας. Είναι μια σπουδαία επιδίωξη κι εκείνοι δεν θα την καταλάβουν ποτέ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως το τέλος.

Δεν κάνουμε καμία διάκριση. Δεν έχουμε καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους τρομοκράτες για 17 χρόνια. Άλλοι μπορούν να το κάνουν, αλλά εμείς όχι. Για εμάς, η βία θα συνεχίσει να είναι βία και η αδικία θα παραμείνει αδικία.

Δεν αγνοούμε την παγκοσμιοποίηση και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στον κόσμο. Οι χώρες δεν μπορούν, σε αυτό το πλαίσιο, να συνεχίσουν να πλήττονται από τρομοκράτες. Αυτοί που πιστεύουν στην ελευθερία της σκέψης και της πίστης, γνωρίζουν τι σημαίνει το δολάριο. Η εποχή που οι χώρες κυβερνώνται πίσω από την κουρτίνα, έχει τελειώσει.

Ολόκληρη η Δύση έχει συμπαρασταθεί στους τρομοκράτες και μας έχουν επιτεθεί μαζί. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάνει το ίδιο. Ακούστε μας και μην ακούτε όσα λένε και γράφουν οι τρομοκρατικοί οργανισμοί. Έχουν γίνει οι τρομοκράτες μέλη του ΝΑΤΟ και δεν το γνωρίζουμε;

Αύριο ταξιδεύω στο Σότσι της Ρωσίας κι ελπίζω να κάνουμε τα απαιτούμενα βήματα μαζί με τον κύριο Πούτιν».

ΣΥΡΙΑ: ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ

Με επανέναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εάν και εφόσον δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αποχώρηση των Κούρδων.

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Τσαβούσογλου, οι Κούρδοι μαχητές αποχωρούν από τη βόρεια Συρία, ωστόσο συνεχίζονται οι εκατέρωθεν παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

«Τα πυρά συνεχίζονται και εμείς ανταποδίδουμε σ’ αυτά. Τώρα, πλέον, παρατηρούμε ότι δυνάμεις των YPG-PKK έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τις περιοχές που εμείς ελέγχουμε. Έχουν μείνει 35 ώρες. Εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από το βήμα του «TRT World Forum», στην Άγκυρα.

Πάντως, τόσο οι Κούρδοι όσο και η Τουρκία καταγγέλλουν περιστατικά παραβιάσεων της εκεχειρίας. Μάλιστα, την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη, ενώ οι Κούρδοι γνωστοποίησαν τον θάνατο 16 μαχητών από τουρκικά πυρά.

ΛΑΒΡΟΦ: ΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΘΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ»

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η χώρα του στήριζε την ιδέα της τροποποίησης της συμφωνίας των Αδάνων του 1998 μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, αν οι δύο πλευρές το έκριναν αναγκαίο. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να φτιάχνει ζώνη ασφαλείας 5 χλμ μέσα στη Συρία.

«Αυτό είναι το υπάρχουν διεθνές νομικό πλαίσιο που έχει επιβεβαιωθεί πρόσφατα από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων γεγονότων. Αν οι δύο πλευρές, στην πορεία των επαφών, θεωρήσουν αναγκαίο και αμοιβαία αποδεκτό να ξεκαθαρίσουν ή να τροποποιήσουν αυτή τη συμφωνία με όποιο τρόπο, αυτή θα είναι δική τους απόφαση, σίγουρα θα την αποδεχτούμε και θα τη στηρίξουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Επιπλέον, επισήμανε ότι όλοι οι Κούρδοι που βρίσκονται στη Συρία πρέπει να καλύπτονται από το νέο συριακό σύνταγμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η απουσία οποιασδήποτε απειλής από συριακό έδαφος κατά της Τουρκίας.

«Όλες οι κουρδικές δομές σε συριακό έδαφος θα πρέπει να καλύπτονται σταθερά από τη συριακή νομοθεσία, το συριακό σύνταγμα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παράνομες ένοπλες ομάδες στο έδαφος της Συρίας και καμία απειλή για την ασφάλεια της Τουρκία» δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Λαβρόφ.

newsbreak