Ο Τσαβούσογλου μας λέει και ψεύτες! Ο Μητσοτάκης λέει διάλογο μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις!

Το σενάριο “αδιάλλακτοι Έλληνες” , παίζει η Τουρκία, έχοντας απ΄ ότι φαίνεται τη στήριξη της Γερμανίας που επίσης πιέζει την Αθήνα για διάλογο άνευ όρων.

Σε δηλώσεις του ο  Τσαβούσογλου, είπε ότι η Τουρκία δεν εκπλήσσεται από την στάση της Ελλάδας και μάλιστα είπε ότι ο ΓΓ  του ΝΑΤΟ δεν λέει ψέματα. «Ψέματα λέει η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι μόνο η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και αναφερόμενος  στην τελευταία επικοινωνία που είχε ο  Ερντογάν με τον  Μητσοτάκη  είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι μόνο με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες. «Μπορούμε», είπε ο Τσαβούσογλου, «να συναντηθούμε σε ένα ουδέτερο μέρος όπως η Γενεύη και να συζητήσουμε χωρίς προαπαιτούμενα». Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι   ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ έκανε αυτή την πρόταση στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια ,ο οποίος την αρνήθηκε.

«Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχουν άδικο και το ξέρουν και πολλοί ευρωπαίοι. Μιλάμε για το Καστελόριζο που είναι μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και μιλάνε για υφαληκρηπίδα, ενώ ξέρουν ότι έχουν άδικο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στη Γαλλία κάνοντας λόγο  για υστερία του Μακρόν όταν ηττήθηκε ο Χάφταρ. «Δεν ήξερε τι να κάνει», είπε και πρόσθεσε: «Και μετά στην Ανατολική Μεσόγειο μας κατηγόρησε ότι παρενοχλούσαμε τα πλοία τους. Και αν δεν προσκομίσουν στοιχεία θα είναι ντροπιαστικό γι’ αυτούς και μετά η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία. Νομίζουν επίσης ότι ο Λίβανος είναι δικό τους τσιφλίκι».

Σαφές μήνυμα για τους όρους του διαλόγου με την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση, που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γιανγκ Γετσί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

«Η χώρα μας όπως γνωρίζετε, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της υπερασπίζεται πάντα και την καλή γειτονία. Θεωρώ τη διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της πατρίδας μου» είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακριβώς ότι από τις πολλές προκλητικές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν θα συγκρατήσει μόνο αυτή που μιλάει για διάλογο και τόνισε:

«Σ’ αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Επεσήμανε ότι η χώρα μας και μπορεί και θέλει «να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς η λογική να παραβιάζεται. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές», τόνισε.

Επίσης ανέφερε στον Κινέζο αξιωματούχο ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί σήμερα με τον γγ του ΟΗΕ Α. Γουτέρεζ, στον οποίο και θα του επιδώσει επιστολή του πρωθυπουργού στην οποία παρουσιάζεται και τεκμιριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.