Πάιατ: Αυτονόητο ότι θα εμπλακούμε – Δεν θέλουμε κρίση στα ελληνοτουρκικά

Ο Αμερικανός πρέσβης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά» και ότι οι ΗΠΑ «δεν στηρίζουν τις μονομερείς ενέργειες»

«Ήταν μια φανταστικά πετυχημένη συνάντηση», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, αποτιμώντας το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το τε α τετ με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία», υποστήριξε ο Αμερικανός διπλωμάτης και σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα».

«Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις», συμπλήρωσε, τονίζοντας: «Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass».

Χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικές» τις προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία, ο κ. Πάιατ, είπε αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Μας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί μα δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές περιπλοκές της περιοχής μας, ο Αμερικανός πρεσβευτής, δήλωσε: «Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας».

Και με αυτή την ευκαιρία επανέλαβε πρόσφατη δήλωσή του ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά», καθώς επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν στηρίζουν τις μονομερείς ενέργειες». Στο ερώτημα αν η χώρα του χαρακτηρίζει «παράνομη» τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απάντησε ότι «δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική».

Συνέχισε, ωστόσο, λέγοντας ότι ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ επιβεβαίωσε εξάλλου τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να έθεσε στη συνάντηση με τον κ. Τραμπ «τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες». Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση.

Κατά τον αμερικανό διπλωμάτη, από τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη ήταν το γεγονός ότι, «παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο, ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανόητο το debate που έχει ξεσπάει», προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί.

«Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση», συνέχισε μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά. «Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους».

Ο κ. Πάιατ είπε ότι δεν κάνει προβλέψεις για «θερμό επεισόδιο». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί». Τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή». Και κατέληξε λέγοντας ότι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι «οι διάφορες δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο».

Αναφορικά με την προοπτική αγοράς από την Ελλάδα αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F35, ο κ. Πάιατ είπε ότι ο διάλογος που ξεκίνησε «θα είναι μακρύς». Και πρόσθεσε ότι «αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, τέλος, δήλωσε ότι σκοπεύει να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ακριβώς είχε κάνει με την ηγεσία της ΝΔ το 2017 όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. «Υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο», είπε ο ίδιος.